Deventer

Training in Deventer om kans te maken tegen terroristen

Hoe moet je reageren wanneer terroristen je onder schot houden met een AK-47? En wat doe je wanneer je midden in een menigte staat en de paniek breekt uit? Een anti-terreurtraining in Deventer moet antwoord geven op die vragen.

De training is een initiatief van Robbert de Jong van Skills Training Centre aan de Hanzeweg 44 in Deventer. Op zondag 31 januari vindt deze plaats. Het is uiteraard niet toevallig dat juist nu de training op het programma staat. “Een terroristische aanslag is volgens mij heel realistisch”, stelt Robbert. “Neem nu Parijs, dat is niet ver weg. Met deze training willen we laten zien dat mensen een kans hebben als ze in zo’n situatie terecht komen.”

Ervaren instructeur

Robbert laat hiervoor speciaal instructeur Matheusz Orczykowski overkomen uit Polen. “Hij heeft ongeveer 25 jaar ervaring met vechtsporten als Braziliaanse Jiujitsu en Krav Maga en heeft daarnaast als bodyguard gewerkt voor politici en bekende artiesten”, vertelt De Jong. Daarnaast heeft Orczykowski ervaring als private military contractor, waarmee hij vanuit een particulier bedrijf directe taken uitvoert voor een leger.

Maar wat leer je dan precies tijdens de training? “We gaan bij de training uit van het ergste scenario. Het is bijvoorbeeld wezenlijk iets anders wanneer je wordt bedreigd met een wapen bij een overval. Bij de training gaan we er vanuit dat de belager niets anders wil dan jou doden. Je kunt dan hopen op een wonder, of iets doen. Wij laten zien wat.”

Geen kogel vangen

De training duurt drie uur. Robbert benadrukt dat je in die tijd niet volledig voorbereid kunt zijn op een terreurdaad. “Het is niet zo dat je als held naar buiten stapt. Je kunt geen kogel vangen. Het moet meer een eyeopener zijn om te laten zien dat je wel degelijk een kans hebt. Bijvoorbeeld als iemand je op de knieën zet een met een AK-47 op je richt, maar ook in meer algemene situaties, zoals paniek in een grote mensenmassa. Hier leer je hoe je daaraan kunt ontsnappen.”

Kritiek

Toch krijgt de training ook de nodige kritiek te verduren, doordat er deelname 35 euro kost. Sommigen spreken over ‘geld verdienen door angst’ en ‘veiligheid moet gratis zijn’. Onterecht, vindt Robbert. “De instructeur heeft tientallen jaren getraind voor deze specifieke skills. Het is niet meer dan logisch dat het delen van die kennis dan iets kost voor deelnemers. Als ik naar een sportschool ga, moet ik ook betalen. Als je denkt dat het niet belangrijk is, dan kom je niet. Als je het wél interessant vindt, ben je van harte welkom. En veiligheid gratis? Hoe wordt de politie dan betaald?”

Wie deel wil nemen aan de training kan zich aanmelden via deze link. De training duurt van 10.00 tot 13.00 uur. Om 9.30 uur dien je aanwezig te zijn bij Skills Training Centre in Deventer.

Kortingscode
Overigens kunnen onze lezers 7,50 euro korting krijgen! Daarvoor hoef je alleen maar de kortingscode 'deventercentraal' in te voeren. De code is vanaf dinsdag 0.00 uur te activeren.

|Doorsturen

Uw reactie