Diepenveen

Column

Bert Nollen: Hoe ouder, hoe spannender…

Een paar weken geleden was ik bij Domaine de Marotte, waar de Nederlanders Daan en Elvire van Dijkman aan de voet van de Mont Ventoux prachtige wijnen maken. Een wijndomein dat bij velen welbekend is, jaarlijks ontvangen ze duizenden bezoekers die eenmaal terug in Nederland met weemoed terugdenken aan het Joie de Vivre in de Provence.

Zelf werk ik al ruim vijftien jaar met hun wijnen, sinds jaar en dag biologisch geproduceerd en van hoge kwaliteit.

Een van hoogtepunten van het 2-daagse verblijf was een tour door de wijngaard van oude wijnstokken. Écht oude wijnstokken, uit 1902 maar liefst!

Geweldig om te zien wat voor een ‘bomen’ dat zijn. Deze stokken hebben echt alles overleefd, ze dateren nog van vóór de druifluis-epidemie. De opbrengst van een dergelijke wijngaard is beperkt, maar de potentiële diepgang en concentratie van de wijn is buitengewoon.

Enthousiasme en durf
Voor een dergelijke wijngaard heb je een wijnboer als Daan van Dijkman nodig. Kansen zien, enthousiast zijn en durf tonen tekent hem ten voeten uit. Het verhaal is prachtig: de eigenaar van de grond, een heuse barones, vroeg jaren terug aan Daan wat voor druiven hij op de totaal verwilderde wijngaard zou willen planten… Toen hij hoorde dat de stokken die er stonden al meer dan 100 jaar oud waren, begonnen zijn ogen te glimmen. Dit is uniek! Door zijn enthousiasme en oprechtheid wist hij de rechten voor de bewerking en oogst van deze wijngaard te verwerven. Met een geweldige wijn als resultaat.

Net mensen…
Eigenlijk is het met wijn net als met mensen. Hoe rijper hoe spannender. Hoe meer diepgang en ervaring, hoe interessanter. Wijnstokken die het niet gemakkelijk hebben gehad, bieden vaak de mooiste druiven, met veel smaakstoffen, mineralen en concentratie. Wijnen waar je eens voor achterover gaat zitten en die je op je in laat werken. Liefst in goed gezelschap, als voedingsbodem voor een goed gesprek.

Geniet van het leven!

Bert Nollen, Diepenveen 
www.proefdiepenveen.nl

|Doorsturen

Uw reactie