Diepenveen

Diepenveen heeft weer Nonnenbeeldje na diefstal

Diepenveen heeft weer een Nonnenbeeldje. Nadat eind 2014 het originele beeld op brutale wijze werd gestolen, is er zaterdag een nieuw exemplaar geplaatst.

Het nieuwe beeld is van aluminium. Het vorige was van brons gemaakt. Mevrouw Corommelin en de heer Fred Bruce onthulde zaterdag het nieuwe kunstwerk.

Gift van oud-burgemeester
Het originele bronzen Nonnenbeeldje was een creatie van oud-burgemeester Crommelin van Diepenveen. Hij schonk deze bij zijn afscheid in 1984 als aandenken voor het dorp. Het kreeg een plaatsje ten zuiden van de kerk, het vroegere Nonnenklooster van Diepenveen.

Na de diefstal van het beeld nam Fred Bruce, in vroegere jaren woonachtend nabij de Diepenveense kerk, het initiatief om een nieuw beeldje te laten maken. Gelukkig bestaat van het origineel nog een (kleine) replica, daardoor kon hij weer een nieuw beeld laten vervaardigen.

'Herinnering aan mijn man'
Mevrouw Crommelin, inmiddels 93 jaar en nog zeer goed bij de tijd, woont al ruim 35 jaar in de verbouwde Jacobahoeve op het landgoed Verwolde in Laren (Gelderland). Op een bureautje in haar kamer staat nog de replica van het oorspronkelijk beeld dat het afgelopen jaar extra gekoesterd werd.

"Wat was ik verguld toen ik het goede nieuws hoorde, een nieuw Nonnenbeeldje weer terug in Diepenveen en daarmee ook de herinnering aan mijn man", sprak ze zaterdag.

Het beeldje staat weer op haar sokkel, op het vertrouwde plekje tussen de bloeiende Holwortel naast de vroegere kapel van het Vrouwenklooster.

Betekenis van het beeld
Het Nonnenbeeldje geeft de geloofsstrijd van een novice weer. Zij weet nog niet of zij in het klooster wil blijven, moeder-overste troost haar. Het beeldje wordt daarom de Bemoediging genoemd.

Niet bij iedereen was de betekenis van dit beeld helemaal duidelijk. Daarom heeft de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving in 2005 het initiatief genomen om het beeld te voorzien van een informatiebordje.

Voorafgaande aan het jaarlijkse Monumentenweekend, begin september heeft mevrouw Crommelin-Huyssen van Kattendijke het bordje in dat jaar nog onthuld.

Foto's: Harry Mulder

|Doorsturen

Uw reactie