Lettele

Column Bouwhuis: Speculatie

Terwijl de melkprijs erg laag is maakt FrieslandCampina, de grootste zuivelcoöperatie van Nederland, een recordwinst. Dat is een merkwaardig feit. Een coöperatie is van alle boeren samen. Je bent samen lid en samen verantwoordelijk. Je verdeelt samen de winst een eventueel verlies neem je ook samen. Hoe kan het dan dat als het slecht gaat met de leden het goed gaat met hun fabriek? 

Het bestuur van FC geeft zelf het antwoord: de winst is zo hoog omdat de grondstofprijs zo laag is. Wat betekent dat? Het betekent dat FC veel winst kan maken omdat ze niet veel geld hoeven te betalen voor de melk. Kan het voor een coöperatie nog krommer? De winst van FC wordt dan wel in de vorm van dividend aan de leden uitgekeerd maar in de kern van de zaak klopt hier niets van.

Melk wordt door het bestuur en de directie van FC niet gezien als een waardevol voedingsmiddel maar als een grondstof voor een ander product. Een product waarmee je geld verdient en je kunt het makkelijkste veel geld verdienen als je niet veel hoeft te betalen voor het uitgangsmateriaal. Wat zou er gebeuren als de directie van FC er achter komt dat je bijvoorbeeld veel goedkoper melk kunt kopen in Rusland dan van de eigen leden? Welke melk gaan ze verwerken? Die van de eigen leden of die uit Rusland?

Zo is melk meer en meer een product geworden waarmee gespeculeerd wordt. Net als bijvoorbeeld tarwe. De opbrengst van een hectare tarwe is al 4 of 5 keer van eigenaar gewisseld op de termijnmarkt nog voor de boer met zijn zaaimachine het land op rijdt. In de groenteteelt komt het voor dat een boer een contract afsluit voor het leveren van een hoeveelheid wortelen of boontjes tegen een afgesproken prijs. Als de opbrengst dan tegen valt moet hij die boontjes op de termijnmarkt kopen tegen een hogere prijs om zijn contract vol te leveren. Zo lijdt hij twee maal verlies: zijn opbrengsten zijn lager en hij moet producten met verlies door verkopen.

Ook u als consument heeft last van deze speculatie. Als er berichten zijn dat de tarweopbrengsten in de Oekraïne of de soja-oogst in Brazilië tegenvallen gaan hier de prijzen omhoog en worden producten in de winkel duurder. Om de een of andere reden gaan de prijzen nooit omlaag bij hoge opbrengsten. Merkwaardig.

Op het Bouwhuis doen we niet mee aan deze speculatie. Wat u hier koopt hebben we zelf verbouwd of we weten precies waar het vandaan komt. Eerlijk naar u toe en naar ons.

Harm Janssens

|Doorsturen

Uw reactie