Lettele

Column het Bouwhuis: Angst

Meestal schrijf ik in deze column stukken over de landbouw, voedsel en hoe wij op het Bouwhuis vinden dat je daar mee om moet gaan. Maar soms zijn er onderwerpen zo groot dat je er wel over moet schrijven of je dat nu wilt of niet. De vluchtelingencrisis is zo'n onderwerp.

Als ik zie waar deze mensen vandaan komen begrijp ik zo goed dat ze naar Europa toe komen. Als je eigen land helemaal in puin ligt en je ieder moment een bom op je kop kunt krijgen of onthoofd kunt worden door een of andere jihadist dan wil je weg. Zo snel mogelijk. Vervolgens zit je vier jaar in een vluchtelingenkamp, in een tentje. Je hebt geen werk, geen geld, niets en uitzicht dat het beter wordt is er niet. Dan wil je weg. Zo snel mogelijk. In een gammel bootje kom je dan aan in Griekenland of via Turkije kom je dan bij de grens van Kroatië of Slovenië. Het is koud en het regent. Als je dan de angst en de wanhoop in de ogen van die mensen ziet dan breekt ieder fatsoenlijk hart.

Maar dan komt het. Het zijn er wel veel die vluchtelingen. Met duizenden per dag komen ze Europa binnen. Hoe moet dat? Die mensen moeten eten, wonen, noem maar op. En dan hebben we het niet over jihadisten of criminelen die met de vluchtelingen mee reizen om hier ellende te veroorzaken, want die zitten er zeker tussen. Deze problemen oplossen wordt een hele klus en soms slaat de angst je om het hart.

Maar wat mij pas echt bang maakt is de reactie van groepen Nederlanders op de komst van de vluchtelingen. Als ik zie op welke manier in bijvoorbeeld Steenbergen een inspraakavond verloopt dan vraag ik mij af of deze mensen wel goed bij hun hoofd zijn. Spreekkoren die de meest vunzige dingen roepen en anderen het spreken onmogelijk maken. In Woerden een groepje tuig dat een AZC aanvalt. Het is niet meer mogelijk om redelijk met elkaar te debatteren. De grootste bek krijgt gelijk, weg met de democratie.

Dat is niet het enige. In de Tweede Kamer heeft Wilders het over een nep-parlement en de voorzitter doet niets. De uitspraken van Wilders komen rechtsreeks uit de koker van Hitler, Mussolinie en Franco. Ook die drie schoven het parlement aan de kant omdat zij zo genaamd wisten wat het volk echt wilde. We weten allemaal wat daar van gekomen is.

Dat maakt mij veel angstiger dan die vluchtelingen. Ik weiger om mij mijn land af te laten pakken door een clubje tuig met grote bekken. Kom in opstand tegen de grofheid, de platheid en het onfatsoen zodat we ons mooie, tolerante, gastvrije land weer terug krijgen.

Harm Janssens

|Doorsturen

Henk Santen

2015-11-01 06:38:50

Is het onfatsoenlijk om te reageren tegen een ideologie die ons mooie gastvrije land om zeep helpt?

Uw reactie