Lettele

Eremedaille voor Lettelenaar

Eremedaille voor Lettelenaar bij WorldSkills

Maurice Nijkamp uit Lettele heeft tijdens de 43ste editie van WorldSkills, ofwel het WK voor beroepen, een eremedaille voor excellent vakmanschap ...

Maurice Nijkamp uit Lettele heeft tijdens de 43ste editie van WorldSkills, ofwel het WK voor beroepen, een eremedaille voor excellent vakmanschap gekregen. In het Braziliaanse São Paulo was Nijkamp één van de vier Overijsselse studenten die de medaille in ontvangst mocht nemen.

Maurice scoorde boven de gemiddelde norm van 500 punten. Hij behaalde daarmee samen met Dik Vaanhold uit Haaksbergen de 4e plaats bij de wedstrijd Manufacturing Team Challenge.

Het WK voor beroepen vond afgelopen week plaats in. Vier dagen lang streden de beste jonge vakmensen ter wereld voor een felbegeerde plek op het podium. Nederland heeft ook een gouden plak gescoord: Nadine Klingen won en prolongeerde daarmee de wereldtitel voor het onderdeel Etaleren.

In São Paulo streden zo'n 1200 kandidaten uit 75 bij WorldSkills aangesloten landen in 50 beroepen voor een wereldtitel. Ons land deed mee met 35 kandidaten in 30 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, bloembinden, koken, tegelzetten en webdesign.

Vakwedstrijden in de lift

Deelname aan vakwedstrijden is voor de kandidaten een onvergetelijke ervaring en draagt bij aan een glansrijke carrière. Zo nam televisie kok Rudolf van Veen eind jaren '80 deel aan WorldSkills. Na de zomer krijgen meer mbo'ers de kans om deel te nemen aan vakwedstrijden. Zo'n 90% van alle mbo-scholen doet de komende jaren mee met vakwedstrijden. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de excellentieregeling opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het reguliere onderwijsprogramma integreren. Dit gebeurt zoveel mogelijk in samenwerking met het bedrijfsleven.

De huidige kandidaten van Team NL werden geselecteerd door de vakwedstrijden van Vakkanjers en branchevereniging VHG en zijn zowel afkomstig van mbo-scholen, als uit het bedrijfsleven.

WorldSkills 2017

WorldSkills vindt plaats sinds 1950. Nederland doet sinds 1962 mee. Over twee jaar wordt de 44ste editie van het evenement in Abu Dhabi georganiseerd. In São Paulo besloten de bij WorldSkills aangesloten landen dat WorldSkills 2019 in Kazan wordt georganiseerd. Naast Rusland waren België en Frankrijk daarvoor in de race.

Minister Bussemaker op bezoek

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, die het evenement twee dagen bezocht, nam uitgebreid de tijd voor een bezoek aan de wedstrijden. Zij was daar onder andere om deel te nemen aan een ministerconferentie. "Zonder vakmanschap zijn we nergens", aldus de bewindsvrouw. Ook was ze enorm trots op de excellente jonge Nederlandse vakmensen. Tijdens de rondgang over het evenement sprak ze met verschillende Nederlandse experts, afkomstig uit onderwijs en bedrijfsleven. Deze experts trainen de kandidaten vooraf intensief en zijn tijdens de wedstrijden jurylid.

Een overzicht van alle resultaten is te vinden op www.worldskills-team.nl.

|Doorsturen