Lettele

Groen

het Bouwhuis: Groen

Het is onvoorstelbaar groen buiten. De bomen staan vol in het blad. Struiken, planten en de vele gewassen op het land zijn groener dan groen. Groen is de overheersende kleur van de julimaand. En dat terwijl overal de rozen bloeien en de hortensia’s. De kruidige planten langs akker -en oeverranden en de vele bermen bloeien dat het een lieve lust is zoals ook de aardappelvelden.

Het is onvoorstelbaar groen buiten.

De bomen staan vol in het blad. Struiken, planten en de vele gewassen op het land zijn groener dan groen.

Groen is de overheersende kleur van de julimaand. En dat terwijl overal de rozen bloeien en de hortensia’s. De kruidige planten langs akker -en oeverranden en de vele bermen bloeien dat het een lieve lust is zoals ook de aardappelvelden.

Toch is ons land groen. Juist nu bestaat de mogelijkheid om werkelijk alle schakeringen van groen waar te nemen.

Hoe bijzonder dat wij elk jaar opnieuw ons verbazen kunnen over deze kleur; sterker nog dat wij blij worden van het eerste groen in de lente en dat wij ons overweldigd voelen wanneer we wandelen door een vochtig ruikend juli-bos.

Ik ken een Groninger kunstenaar die zo’n bos precies verkeerd om schildert. Niet groen maar knalrood, oranje en paars. Waarom hij dat doet? Om ons te dwingen het bos of algemener het lanschap, opnieuw te zien.

Een andere kunstenaar waarvan een aantal werken bij mij in beide galeries van het Bouwhuis hangen, schildert over haar verwondering voor deze flora met haar rijke kleur –en verschijningsvormen. Niet letterlijk natuurlijk maar expressief en vanuit haar eigen waarneming en idee.

Voor mij betekent groen niet alleen een sappige wei of volle akker, een zomerbos of de groene weelde van een stadspark. Kalmte en beslotenheid, rijp en ‘groen’ naast elkaar, zuurstof dus adem en energie, een zekere mate van veiligheid bovendien; dat geeft groen.

Het format van onze galeries heeft een bladgroene rand. Logisch want het Bouwhuis staat midden tussen trotse oude eiken en beuken.

Een tsunami van groen stort zich uit over ons en onze bedrijvigheid: de tuinen, het bouwland, kunstwerken die daar tentoongesteld worden, onze bezoekers.

Kortom: groen is allesoverheersend aanwezig en ik kan slechts mijn persoonlijke kleur daaraan toevoegen.

Henriette Hogewind

www.hetbouwhuis.net

|Doorsturen