Diepenveen

Prijsuitreiking BIJzondere VlinderVriendelijke tuin

GroenLinks Deventer houdt op zaterdag 12 oktober de prijsuitreiking van de meest BIJzondere VlinderVriendelijke tuin. Er zijn drie hoofdprijzen en twee prijzenswaardige eervolle vermeldingen, alle met een BIJzondere reden. Iedereen is welkom om aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking. De uitreiking is om 12.00 uur op kwekerij het Nieuwe Veld, Boxbergerweg 46 te Diepenveen.

GroenLinks

GroenLinks hield de wedstrijd om aandacht te vragen voor de natuur. Nu de overheid steeds minder geld over heeft voor natuurgebieden wordt het hoog tijd om met elkaar de kleinste stukjes groen in steden en dorpen zo natuurlijk mogelijk in te richten. Daar horen ook bijen, vlinders en andere insecten bij.

De bij

De mens kan niet zonder de bij. Zonder bijen geen bloemen, geen planten, geen groente, geen fruit en geen honing. Door het verlies van de natuurlijke leefomgeving worden ook steeds meer vlinders, kevers en libellen met uitsterven bedreigd. De leefgebieden van vlinders en veel andere dieren zijn steeds kleiner geworden en zijn ook steeds verder uit elkaar komen te liggen.

Vlinders

Niet alle soorten vlinders zijn goede vliegers die zomaar over akkers of industrieterreinen kunnen vliegen. Zij hebben bloemrijke bermen, houtwallen en natuurvriendelijk openbaar groen nodig om van het ene gebied naar het andere te gaan. Het goede nieuws is dat iedereen kan helpen: als je in je tuin bij- en vlindervriendelijke planten hebt staan, niet teveel verharding gebruikt, geen gif gebruikt en je je tuin niet té netjes opruimt dan geef je de bijen en vlinders een eerlijke kans.

Jury

GroenLinks is aangenaam verrast de enthousiaste reacties van veel Deventenaren op de oproep om een foto met verhaal op te sturen van hun bij-vlindervriendelijke tuin. Voor de jury bestaande uit Hanne Struik (kwekerij en bijenmuseum Nieuwe Veld), Francoise Le Griep (Bijenlint Deventer) en Karin Obdeijn (voorzitter De Ulebelt) was het dan ook ingewikkeld om prijswinnaars aan te wijzen: “Het is geweldig dat veel inwoners bewust op bijen en vlinders letten. Velen doen hun best en dat zouden meer mensen moeten doen.”

|Doorsturen