Diepenveen

Prijzen tuinenwedstrijd GroenLinks uitgereikt

De jury van de wedstrijd Meest BIJzondere VlinderVriendelijke tuin heeft op zaterdag 12 oktober de prijzen uitgereikt. Naast drie bijzondere tuinen zijn er twee prijzen uitgereikt voor bijzondere initiatieven. De wedstrijd was een initiatief van GroenLinks Deventer.

Enthousiast

GroenLinks is aangenaam verrast door de enthousiaste reacties van veel Deventenaren op de oproep om een foto met verhaal op te sturen van hun BIJzonder vlindervriendelijke tuin. Voor de jury was het dan ook ingewikkeld om prijswinnaars aan te wijzen. Bij de jurering hebben zij niet alleen gelet op de diversiteit aan bloemen maar ook op onder andere de beschikbaarheid van water en voedsel (bijv. rottend fruit), beschutting en overwinteringsplekken.

Prijzen

De juryleden, Karin Obdeijn (voorzitter De Ulebelt) en Hanne Struik (kwekerij en bijenmuseum Nieuwe Veld), hebben prijzen uitgereikt aan drie tuineigenaren die ieder om hun eigen reden een bijzonder vlindervriendelijke tuin beheren. Elke prijswinnaar ontving een plantencheque ter waarde van 30 euro.

Geschikt

De tuin van Maaike Hoijtink viel in de prijzen omdat ze niet alleen geschikte drachtplanten in haar tuin heeft staan maar omdat de vlinders in de winter ook een geschikte plaats hebben omdat ze bladeren en takken laat liggen; de tuin wordt niet winterklaar gemaakt. Daarnaast heeft ze ook haar buren enthousiast gemaakt om bijen en vlinders naar de tuinen te lokken.

Schuilplek

Margreet Hajee heeft in haar tuin aan vrijwel alles gedacht; een groot aanbod van planten, waterdrinkplaatsen en ze laat de planten lekker haar gang gaan. De tuin van Maria Thomas en Wim Brons viel op omdat, naast een breed aanbod aan planten, ook rottende vruchten mogen blijven liggen en de klimophagen een goede schuilplek zijn voor de dieren. In deze tuin is ook aan de nachtvlinders gedacht door Teunisbloemen te planten.

Natuur

In Deventer zijn twee bijzondere initiatieven die volgens de jury prijzenswaardig zijn. Kinderdagverblijf Sam en Pluk ontving een prijs omdat ze naast kinderopvang ook vlinderopvang bieden. Het is geweldig dat kinderen op jonge leeftijd kennis maken met de natuur. Marloes en Tamara ontvangen hiervoor een prijs van 20 euro.

Geurtuin

De geurtuin aan de H. Heukelslaan viel ook in de prijzen. Deze tuin die door de buurtbewoners wordt onderhouden is voor een ieder toegankelijk en iedereen kan hier kennis maken met fraaie bloemen en dus ook met vlinders en bijen. De prijzen werden uitgereikt bij kwekerij het Nieuwe Veld te Diepenveen. GroenLinks bedankt alle deelnemers voor hun bijdrage en wenst iedereen veel plezier en geluk met hun tuinen.

|Doorsturen