Politiek

Snelle maatregelen fietssnelweg Voorst

Burgemeester Penninx, ook portefeuillehouder verkeer en vervoer Stedendriehoek, heeft toegezegd een aantal snelle maatregelen uit te voeren om het Voorster deel van de route Apeldoorn/Voorst/Deventer te verbeteren. Dat zei hij donderdag tijdens de presentatie van de Fietsersbond Apeldoorn.

Mobiliteitsmakelaar Alphons Staffhorst, die vanuit de regio Stedendriehoek samen met bedrijven een impuls geeft aan slim werken en slim reizen, nam de gelegenheid te baat om de start van de derde ronde van de e-fietsactie aan te kondigen. De fietsforens die van huis naar werk en terug reist is de hoofdgebruiker van de snelfietsroute, naast scholieren en omwonenden.

Niet toevallig is de gemeente Voorst dan ook de eerste convenantpartner die aan deze derde ronde zal deelnemen. Bij deze derde ronde (de eerste twee waren in het voor- en najaar van 2011) krijgen werknemers van werkgevers die eraan meedoen maar liefst 300 euro korting als ze een e-fiets aanschaffen. Ook is de e-bakfiets uit te proberen en voordelig aan te schaffen.

Op www.slimmefiets.nl staat meer informatie. Met de bijna dertig convenantpartners – werkgevers die in 2010 hun handtekening hebben gezet onder mobiliteitsafspraken met de regio – is de komende weken contact over hun deelname aan het e-fietsproject. De gemeente Voorst start op 1 april, het Waterschap Veluwe is de volgende.

Voor de fietsforens, of die nu de e-fiets kiest of de gewone fiets – is de snelfietsroute een extra argument. Het concept van de snelfietsroutes dateert uit 1997. Het zou een doorlopend fietspad moeten zijn dat voldoet aan een aantal voorwaarden, onder meer breedte, asfaltering, voorrangssituaties en verlichting.

Uit het rapport van de Fietsersbond blijkt dat er aan de snelfietsroute Apeldoorn – Voorst – Deventer nog heel wat te verbeteren valt. Positief is de bond over het feit dat de route er is, dat er aandacht voor is en dat de drie gemeenten een aantal maatregelen al wel genomen heeft. Hij wil de route de komende jaren graag verder ontwikkelen met de drie gemeenten.

Beleidsmedewerker van de landelijke Fietsersbond Wim Bot schetste de kansen voor de toename van het aantal fietsforensen. Op dit moment fietst de helft van de werknemers die tot 5 kilometer van hun werk wonen, een kwart van hen die vijf tot tien kilometer van hun werk wonen en maar 10% van de werknemers die daarboven zit.

Door de komst van de e-fiets zou dit laatste percentage flink omhoog kunnen, omdat je met de e-fiets gemakkelijk grotere afstanden kunt afleggen. Het positieve imago van fietsen is omverminderd hoog; in het buitenland neemt dit zelfs snel toe. Ook de aanleg van snelfietsroutes kan het gebruik stimuleren.

De Fietsersbond blijft, met de campagne ‘Fiets Filevrij’ (zie www.fietsfilevrij.nl) en Rij2op5 (www.rij2op5.nl) dan ook streven naar blijvende aandacht richting politiek, gemeenten, werkgevers én werknemers.

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Algemeen

Uit