Sport

Paaldansen voor kinderen

Paaldansen: van taboe tot kindersport

Het taboe is er inmiddels wel grotendeels vanaf, maar paaldansen wordt toch ook nog niet door iedereen gezien als ‘normale’ sport. Dat ervaart Susan ...

Het taboe is er inmiddels wel grotendeels vanaf, maar paaldansen wordt toch ook nog niet door iedereen gezien als ‘normale’ sport. Dat ervaart Susan de Jong (27) van Firelily Paaldansen in Deventer. Toch gaat ze binnenkort van start met lessen voor kinderen van 7 tot 12 jaar. “Je merkt dat je vooral ouders moet overtuigen.”

In haar eigen studio aan de Duurstedeweg 6 in Deventer worden in vijf palen de meest bijzondere manoeuvres uitgevoerd en poses aangenomen. Onder leiding van Susan, die zelf een achtergrond in de turnwereld heeft, komen hier wekelijks zo’n 50 a 60 meiden over de vloer om de kneepjes van het paaldansen te leren. Maar je kunt er ook terecht voor luchtacrobatiek en yoga.

Susan kwam zes jaar geleden voor het eerst in aanraking met paaldansen. Dat was in Enschede, waar ze destijds op de kunstacademie begon. “Op mijn 15e was ik gestopt met turnen. Toen het paaldansen op m’n pad kwam, wist ik dat dit echt iets voor mij was. Voor ik het wist was ik er aan verslaafd”, lacht de eigenaresse van Firelily Paaldansen.

Eén deelnemer

Twee jaar geleden besloot ze te starten met het geven van eigen trainingen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. “Toen ik in Deventer begon had ik de eerste vier maanden slechts één deelnemer. Maar ik was vastberaden om door te gaan. Mensen hadden er een raar beeld bij. Dat was voor mij de uitdaging.”

Susan probeerde het Deventer publiek dan ook op diverse momenten kennis te laten maken met paaldansen. Ze stond op de Deventer Dansdagen en liet haar leden vrienden en familieleden meenemen voor kennismakingslessen. “Zo ging het taboe er wel steeds een beetje meer af. Je moet vaak vooral de ouders overtuigen. Die zijn doorgaans wat meer van de oude stempel en associëren paaldansen direct met erotiek. Maar daar heeft het eigenlijk niks mee te maken.”

Tegengeluid

Volgens Susan is deze tak van sport in het oosten ook aanzienlijk minder geaccepteerd dan in het westen van Nederland. Nu ze gaat starten met een lesgroep voor kinderen, verwacht ze dan ook wel wat tegengeluid. “Dat houd je toch. Maar er is dit jaar ook voor het eerst een NK voor kinderen. Het kan dus prima.”

Ze benadrukt dat paaldansen niet als hype gezien moet worden. “Sterker, het is op weg om een Olympische sport te worden. En er zijn nu ook punten gekoppeld aan bepaalde oefeningen, net als bij het turnen. De wedstrijdoefeningen zijn dan ook beter te beoordelen.”

Wedstrijden

In de toekomst wil Susan graag met haar leerlingen meedoen aan één van de drie paaldanswedstrijden in Nederland. Voor nu probeert ze vooral het beeld van de sport bij te stellen. “Je moet het gewoon een keertje meemaken, dan zie je dat het een hele mooie combinatie is van kracht en lenigheid.”

Wil je meer weten over paaldansen bij Firelily? Kijk dan op www.firelily.nl, mail naar firelilyart@hotmail.com of bel 06-23502012.

|Doorsturen