Sport

Thom Schoof (14) naar NK judo onder 17

Het is de veertienjarige judoka Thom Schoof, uitkomend in de -50 kg klasse, gelukt om zich te plaatsen voor het NK onder de17 jaar op 7 april in Tilburg. Maar makkelijk was de weg er naar toe niet.

Thom begon niet goed aan zijn toernooi. Hij verloor van zijn teammaatje Jeroen Keijzer met een wazari. Ook de tweede wedstrijd werd verloren. Gelukkig hervond Thom zijn vorm en won overtuigend zijn derde en laatste wedstrijd.

Aangezien er werd gewerkt met een poulesysteem, bleek dat Thom meer punten had dan de anderen en dus tweede werd in zijn poule. Deze klassering was genoeg voor deelname aan het NK.

Jeroen Keijzer won dus zijn eerste wedstrijd, maar verloor er daarna twee. Zijn winstpartij was niet genoeg voor de derde plaats. Sjoerd de Cloe (-66 kg) wist geen wedstrijd te winnen. Suzan Schoof (-44) deed met haar dertien jaar ook aan dit toernooi mee, zij werd derde. Maree Tomassen (-57 kg) won een wedstrijd en werd ook derde. Een goed resultaat.

Wies Achtereekte (-57 kg) werd min of meer bestolen van een medailleplaats. In haar wedstrijd tegen de latere kampioen stond Wies, in de golden score, gebogen te judoën. Dit werd echter niet door de scheidsrechters bestraft. Nadat Wies een score maakte, kreeg zij alsnog deze straf. Jammer van deze arbitrale blunder. Ondanks het protest van coach Gerben werd deze foute beslissing niet terug gedraaid. Erg spijtig voor Wies.

Op zondag kwamen acht judoka’s in actie in Beuningen. Wies Achtereekte (-57 kg) won makkelijk haar twee wedstrijden en werd kampioen. Selena van Neerbos (-65 kg) werd tweede. Suzan Schoof (-44 ) zat in een grote meisjespoule. Zij won haar eerste twee, en verloor er daarna ook twee en was hierdoor uitgeschakeld.

Daan Kamsteeg en Pepijn de Cloe (-46 kg) zaten in de groep die begon om 11.15 uur. Beide verloren hun eerste partij. Daarna won Pepijn er nog twee en verloor zijn laatste met een klein verschil. Daan wist een wedstrijd te winnen. Sjoerd de Cloe (-66 kg), Jasper Noback (-73 kg) en Carsten Glassener (-66 kg) kwamen hierna aan de beurt. Carsten zat in een andere leeftijdspoule dan Sjoerd. Sjoerd won zijn eerste wedstrijd knap met een wazari. Helaas verloor hij zijn volgende twee wedstrijden. Ook Jasper en Carsten verloren beide twee wedstrijden.