Diepenveen

Diepenvener aan start NK afstanden

Gijs Esders wil vlammen op het ijs van Thialf

Eind deze maand staat hij op het ijs van Thialf, schaatsend tegen grote namen als de gebroeders Mulder, Hein Otterspeer en Jan Smeekens. De 23-jarige Gijs Esders uit Diepenveen is in de vorm van zijn leven en steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. “Het einddoel is wereldkampioen worden op de 1000 meter.”

Langs de ijsbaan van De Scheg, waar het voor Gijs allemaal begon, vertelt hij vol passie over zijn liefde voor de schaatssport. Hij kwalificeerde zich onlangs voor de 500 en 1000 meter op de NK afstanden in Friesland. “Begin dit jaar twijfelde ik nog om te stoppen met het schaatsen op hoog niveau. Inmiddels heb ik mijn studie even geparkeerd en ga ik er vol voor”, zegt Gijs.

Esders was naar eigen zeggen altijd al ‘een sportief ventje’. “Ik was vroeger al een atleetje”, lacht hij. “Ik deed meerdere sporten en bleek aanleg te hebben voor de schaatsbeweging.” Daar kwam hij achter toen hij begon met schaatsen op de schaatsschool van De Scheg. Vervolgens werd Gijs lid van de Deventer IJsclub.

‘Gek als je dit niet doet’
Maar de sport heeft voor de Diepenvener inmiddels serieuzere vormen aangenomen. Hij werd door Team Gewest Friesland opgemerkt en kon zodoende op hoog niveau acteren. “In mei van dit jaar heb ik besloten om naar Heerenveen te verhuizen. Mijn studie Bedrijfseconomie in Enschede heb ik even stilgelegd. Toen ik door Gewest Friesland werd benaderd, heb ik even getwijfeld. Maar ik dacht ook: ‘je bent gek als je dit nu niet doet’.”

Het heeft hem gebracht waar hij nu is; volop in voorbereiding voor de NK afstanden in Thialf. Op 27 december verschijnt hij aan de start van de 500 meter, twee dagen later volgt de 1000 meter. “Een podiumplaats? Nee, dat zit er nog niet in hoor”, antwoordt Gijs op de vraag of hij bij de top drie kan eindigen. Niet zo vreemd ook, als je een blik werpt op het deelnemersveld. Namen als olympisch kampioen Michel Mulder en Jan Smeekens, vijfvoudig winnaar van de 500 meter op de NK afstanden, staan op hetzelfde ijs als Esders.

Persoonlijk doel
Maar Gijs heeft wel een duidelijk persoonlijk doel voor het schaatsweekend. “Het is wel moeilijk in te schatten, maar ik hoop een 35-er te schaatsen op de 500 meter”, stelt hij. “Maar het kan maar zo zijn dat ik daarmee een na laatste word. Dat ligt weer heel erg aan de vorm van mijn concurrenten.”

Aan de baan zal het waarschijnlijk niet liggen, want dat is er eentje van wereldklasse. “Dat verschil is enorm”, aldus Gijs, terwijl hij een blik werpt op het ijs van De Scheg. “Dat is ook niet zo gek, want in Heerenveen heb je het over een miljoenenbusiness. Het is machtig om te zien hoe het ijs daar wordt verzorgd.”

Wereldkampioen
Aangezien Gijs met zijn 23 jaar nog relatief jong is – Mulder en Smekens zijn bijvoorbeeld al 29 jaar – behoort een succesvolle toekomst tot de mogelijkheden. Op zijn schaats heeft hij zijn huidige doel laten noteren: 34.99. “Die tijd wil ik zo snel mogelijk rijden op de 500 meter. Maar het ultieme doel is de wereldtitel op de 1000 meter. Dat lijkt met geweldig. Daar gaan we voor.”

|Doorsturen

Uw reactie