Politiek

Gerlant: De Commissaris van de Koning

Telefoon uit het provinciehuis. 'De Commissaris van de Koning wil u even spreken. Past dat nu dan verbind ik u door.' Ik kreeg een flashback.

Foto: Alex Witteveen

Een jaar of tien terug belden ze eens uit een buurgemeente. Ik had als plaatselijk belang-bestuurder ergens over de gemeentegrens heen wat gezegd en dat was in een verkeerd keelgat geschoten. 'De burgemeester wil u spreken. Kan dat? Dan verbind ik u door.' Ik was druk met gras inkuilen en er zat regen aan de lucht. Tegen een burgemeester zeg je geen nee, toch? De telefoon ging over en over maar geen burgemeester. Ik heb hem weggedrukt. Even later weer hetzelfde ritueel. En ik maar wachten, dus heb ik hem nog een keer weggedrukt. De derde keer belt ze weer en ik kook van binnen. Zoveel arrogantie... Nee, je kan me niet doorverbinden, die keerl heeft het toch niet met de vingers? Als hij me wil bellen toetst hij zelf het nummer maar in. Ik ben aan het werk en heb geen tijd voor zoveel poppenkast, doe daar niet aan mee. Binnen twee minuten had ik hem aan de lijn.

"Goedemorgen, met Andries Heidema", klinkt er een plezierige stem. "Ik rijd nu op de dijk bij Wijhe en de verbinding is dan altijd slecht. Als ik wegval bellen we wel even weer",  zegt hij. Het was een relaxt gesprek. Het ging over bestuurlijke vernieuwing en zijn visie daar op en het bezoek aan Heeten op donderdagavond. Hij is oprecht geïnteresseerd in het project waarbij de inwoner meer zelf gaat beslissen wat er in zijn dorp gebeurt. Hij vindt het een grote uitdaging. Niet alleen voor het dorp, maar ook voor de gemeente en de provincie en haar ambtenaren. Op 13 oktober gaat 'Heeten Begroot' proefdraaien. Dan kunnen de inwoners zelf zien wat een burgerbegroting eigenlijk inhoudt. Ik bedank hem voor de financiële bijdrage van de provincie. Hij moest eens weten wat er zich achter de schermen allemaal heeft afgespeeld. Hij babbelt vrolijk verder. 'Een leider en een man die weet wat hij wil', gaat door me heen. Ik vertel hem dat ik uit ga leggen hoe makkelijk benaderbaar en menselijk politici eigenlijk zijn. Maar maak ook nog even mijn punt. Politici zitten in hun eigen bubbel. Allemaal en stuk voor stuk. ‘Jan met de pet’, 90% van de mensen trekt de schouders op en denkt: vernieuwingen? Eerst zien en dan geloven.

In 1978, ik ben zeven, wordt Quarles van Ufford burgemeester van Dalfsen en komt hij op school. Een oude stijve man, strak in driedelig pak. Toen hij mij onder de kin pakte, mijn hoofd naar boven deed en zei; 'dag jongetje en wie ben jij?', knapte er wat. Opa was de voorzitter en had mij net voorgesteld als zijn kleinzoon. Opa en de andere volwassenen, bestuursleden, de hoofdmeester en andere gladjakkers, het waren raadsleden en ambtenaren begreep ik later, maar knippen en buigen naar die man. Ik had nog nooit zoveel arrogantie en desinteresse gezien maar ook gevoeld. Dat moet anders, heb ik mij toen voor genomen. Als ik later groot ben dan!

Andries, waarom belde hij? Bestuurlijke vernieuwing is mijn ding dat weten jullie nu al wel. Die politici ‘bij de kladden pakken’. Maar als ze gelijk hebben zeg ik het ook. Hij vertelde bij zijn aantreden, ongeveer een maand geleden, dat hij onder de mensen wilde zijn. Toen zeker was dat hij naar Heeten zou komen (dat ging ook niet vanzelf) heb ik hem een app gestuurd en uitgenodigd om een biertje te drinken. Informeel en net zoals ‘Jan met de pet’ communiceert. Heb jij het 06-nummer van? En wil je dit even doorsturen naar? Niks geen officieel gemail en uren zweten op de goede toon in een brief.

Toen de telefoon deze week ging had ik al lang zitten grijnzen. De dag ervoor had ik al berichtjes gehad. 'De provincie is aan het rondbellen wie je bent. Wat heb je nu weer uitgevreten?” Tijd voor een biertje had hij niet. Hij was druk druk, had veel afspraken en bla bla bla.  We zouden elkaar in ieder geval ’s avonds treffen

Bellen deed hij wel en hij had ook even moeten kijken wie die brutale rakker was, maar hij zei dat anders. Hij weet nu wat ‘Heeten Begroot’ is en dat ik niet bijt. Jullie weten nu dat politiek heel benaderbaar is en dat de revolutie in Salland op 13 oktober in Heeten begint.

Prettige dag Andries. Je mag me altijd bellen als je tijd hebt. Of heb je het met de vingers?

gerlant@regiobode.nl

|Doorsturen

hendrik

2018-09-09 23:49:44

Ik snap de boodschap in dit verhaal niet helemaal. Wil je nu vertellen dat er met je niet te sollen valt en dat ze je alleen zelf persoonlijk moeten benaderen?

Gerlant Zielman

2018-09-10 10:31:56

@Hendrik,

Sollen is een groot woord. Democratie is een mooie uitvinding waar bij verschillende standpunten en inzichten samen altijd een meerderheid vormen en ‘Agree to disagree’ leidend is.

Wat ik vertel is dat: politici normale mensen zijn maar altijd water bij de wijn moeten doen. Dat in Heeten een groep mensen een burgerbegeroting wil opzetten waarbij ze dan zelf dat proces als dorp moeten doorlopen. Wat ik ook zeg is dat als jij als burger vind dat er wat veranderen moet je de telefoon pakt, een app of mail stuurt zelfs naar de commissaris vd Koning en dat je dan in gesprek komt met een heel gewoon iemand. Als je vind dat er wat anders moet of kan begint het bij je zelf.

Henk

2018-09-12 10:08:12

Hehe, dat is tenminste duidelijk.

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer