Politiek

Gerlant: Raalte vs Olst-Wijhe 0-1

In Raalte is het proces van bestuurlijke vernieuwingen uitgevonden. Ze liepen mijlen voor op buurgemeenten door iniatieven als ‘Groen, samen doen’ en ‘de raad op pad’, maar ook ‘Mangs bej te bange’ droegen daar aan bij. Nu is die vernieuwing gewoon een farce.

Eind november kreeg ik een berichtje van een grote krant. Of ik niet drie keer in de week een stukje wilde maken. “Jij bent in korte tijd de Tijl Uilenspiegel van Salland geworden. We geloven dat je dat ook landelijk kunt", stond er in het bericht. Het zette me aan het denken. Enkele weken eerder noemde oud-burgemeester Piet Zoon mij ook al zo toen we aan het bijkletsen waren via de telefoon. Ik dacht dat ik werd weg gezet als ‘malle pietje’, maar anderen vertelden mij dat het een groot compliment was. Ik verdenk hem ervan iemand getipt te hebben.

Drie keer in de week moeten presteren, ik vond dat veel te snel. Twee jaar daarvoor was ik nog ‘dat loonwerkertje uit Laag Zuthem’ . Ongeschoold en een vent met een grote bek in de bubbel van politici. Ik moet nog veel meer leren en ervaring opdoen was mijn mening. In overleg met de redactie versla ik nu o.a. de politiek in Olst-Wijhe. Mensen die ik niet al jaren ken. Waar ik niet de ins en outs van weet en waar ik blanco kan waarnemen en opschrijven wat er passeert. Nu begrijp ik waarom krantenredacties rouleren, waarom journalisten vaak van die ingetogen mensen zijn en op afstand blijven. Ze beschermen zichzelf. Ik ben in Raalte veel te familiair, niet meer scherp of spaar ze omdat het zo’n fijne vent of meid is.

Olst-Wijhe, wat een verandering. Iedereen geeft elkaar een hand als men de raadszaal in komt. Wie dat vergeet pleegt een doodzonde, vertelde Bert Felix van de Stentor. In Raalte geeft het college de raadsleden een hand en de raadsleden alleen hun eigen fans. Ik kan me niet herinneren dat iemand Hans de Kort de hand heeft geschud.. Ik ga in Olst-Wijhe nog wel eens in de fout. Maar dat biertje na de vergadering? Die drink ik net als in Raalte wel. Ik leer mijn pappenheimers kennen.

Een oud prominent in Olst-Wijhe vroeg me dit voorjaar om eens te schrijven over de vernieuwingen. "Vroeger liepen wij mijlen ver voor, maar tegenwoordig is Raalte echt verder", zei hij. Hij refereerde aan 'Mangs bej te Bange', het inspiratiefestival voor bestuurlijk vernieuwen, dat een aantal inwoners organiseerde.

Raalte, daar gebeurde het. Ondertussen weet ik wel beter. Olst-Wijhe heeft vanuit het niets een raadsbreed coalitieakkoord. Ook nieuwkomer GroenLinks is erin geknuffeld. Het was een proces waarbij vanaf het begin duidelijk was dat het huidige college zou blijven. Niks geen extra wethouders en een akkoord waar de kiezer over mee kan praten. Ze gaan het dorp in om input op te halen voordat het definitief wordt. In Olst-Wijhe werken ze aan een energievisie, waarbij ze in discussie gaan met de maatschappij In Raalte komt bij navraag in januari uit het gemeentehuis letterlijk het bericht dat ze geen visie hebben, er niet mee bezig zijn en alles per situatie te bekijken. 

Raalte heeft nu een Roalterakkoord. Een proces waarbij de poppetjes zogenaamd niet vaststonden, maar op de eerste avond waarop de raad er aan werkte, liep opeens Deventenaar en wethouder Gosse Hiemstra door de zaal. Hij bemoeide zich actief met het proces. Pers en publiek moesten op de tribune blijven. Het werd mij toen duidelijk dat de poppetjes allang vaststonden.

Tijdens een verkiezingsdebat zei een van de oppositiepartijen: 'We weten allemaal dat Ben Nijboer liegt'. Niemand die dat ontkende. Ik heb het niet vermeld. Wie wilde ik beschermen? Mijzelf? Ben? Iemand anders? Dit hele formatiecircus is geweest om Burgerbelangen met Ben Nijboer buiten de deur te houden. Ik had dat moeten melden, maar dat deed ik niet. Daar heb ik spijt van.

In Luttenberg zit men met smart te wachten op een nieuw college. In Heeten is een groep bezig met een burgerbegroting. Dol enthousiast en dik honderd man doet mee. Ik mag ze adviseren en kijk mee. 'Hoe nu verder?', vroegen ze mij. Ze organiseerden een avond om de politiek te betrekken en om samen die vernieuwing te zoeken. Er kwam bijna geen raadsleden opdagen. Ik vertelde ze dat het geen enkele zin heeft, totdat er een coalitie is. 'Die politici zitten allemaal in hun eigen bubbel, voelen zich heel belangrijk nu, maar zijn bezig om hun eigen hachje veilig te stellen.' Maar dat schrijf ik dan weer niet op.

Raalte heeft 'Groen, samen doen'. De uitvoerend ambtenaar, en ook de burgemeester, trekken nu al een jaar het land door om te vertellen hoe goed we het vernieuwend doen. Maar ondertussen staat het proces al een halfjaar stil. Een bal moet rollen een ambtenaar bedenkt niet uit zichzelf iets nieuws. Iemand moet hem vertellen wat hij moet doen, maar de wethouders waren bezig met verkiezingscampagnes en hun eigen fte-s. 

De coalitie is er nu. Ik mag hopen dat de fractievoorzitters nu actie gaan ondernemen. Al die mooie praatjes van hen over vernieuwingen waar ik in aanloop van de verkiezingen over heb geschreven zijn verbleekt. Jan, Guus en nu ook Alexander, maar ook die andere 22 leden van de raad: de zweep moet erover. Als jullie het niet doen, doe ik het wel. En als het moet, drie keer in de week. Elkaar verkeerd begrijpen, daar hadden burgemeester Piet en ik wel vaker last van. Ik blijf nog even in Salland. Ik leer veel en soms snel. Raalte vs Olst-Wijhe: 0-1.

gerlant@regiobode.nl 
 

|Doorsturen

Marjan Potze

2018-06-17 10:40:12

Amen!

Ga zo door Gerlant!

Henk

2018-06-17 15:16:12

Woehaa, dat is een goeie! Ik ben benieuwd of ze er wat mee gaan doen. Ben echter bang dat ik het antwoord al weet..., want eigen belang en eigen termijn zijn de magische woorden en niet perse in die volgorde. Weinig verschil met Den Haag..

Voorjaarsfietser

2018-06-17 20:13:01

Wethouders versus burgerparticipatie 5-0.

Gerlant Zielman

2018-06-17 23:43:31

@Henk

'Mangs bej te bange' kump goed, ik geef het oe op een brieffie.

Marco

2018-06-18 09:18:54

ja ze waren bezig met de verkiezingscampagne. Geloof dat wethouder Wagemans ook met een foto in de krant stond destijds “ eerste kavel op het nieuwe industrie terrein verkocht!”. Nou destijds was het nog niet eens rond, en betwijfel of het nu al financieel rond is. Dit is toch misleidend! Wat zou die partij hebben betaald voor die foto?!

Joop

2018-06-18 09:38:18

Nou Gerlant, als ik zie hoe het Hans de Kort vergaat, vertrouw ik nog niet veel op oe brieffie ......

Gerlant Zielman

2018-06-18 12:31:42

@Marco,

ook dat werkt anders dan de meesten denken heb ik de afgelopen jaren geleerd. De enigste die voor foto’s betalen zijn redacties. Dat fotograven blij zijn met gewillig poserende beroemdheden snap je zeker wel… ;-) 

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer