Algemeen

Na het onderzoek gaat het de opening van Lelystad Airport toch door

CDA: Wij hopen dat de minister ook aan de inwoners van Overijssel denkt

Onlangs is er een onderzoek gedaan naar de milieueffecten van Lelystad Airport. Deze blijken, zoals eerder al bekend was, op de juiste manier in kaart gebracht. Dat betekent dat de opening van Lelystad Airport in 2020 verder gaat. Het CDA vind ondanks het onderzoek niet dat het probleem is opgelost. 

Woordvoerder Bouwien Rutten van de Overijsselse CDA-fractie laat weten dat 10.000 laagvliegroutes te veel is en zij hoopt dat de minister ook zal denken aan de inwoners van Overijssel.

“Wij hebben kennisgenomen van de adviezen van de commissie mer. Goed dat er niet nog meer fouten zijn geconstateerd. Wel hadden wij gehoopt dat de milieueffectrapportage niet alleen aandacht vraagt voor het langdurig laagvliegen maar dit ook expliciet af zou raden. Als provinciale CDA-fractie vinden wij ook bij 10.000 vliegbewegingen per jaar laagvliegroutes niet acceptabel. Dit probleem is met een foutloze milieueffectrapportage niet opgelost. Gelukkig geeft de commissie slechts advies aan de minister. Wij hopen dat de minister bij haar beslissing over de opening van het vliegveld ook de belangen van de inwoners van Overijssel goed meeweegt. Het vliegveld gaat hier in de provincie veel overlast veroorzaken. Daar kan de minister na het positieve advies van de commissie mer niet zomaar overheen stappen."

|Doorsturen

Henk

2018-04-19 09:58:01

Waarom is vliegen dan ook zo goedkoop. Dat de brandstof niet duurder gemaakt kan worden ivm wereldwijde wetten weten we (we weten ook dat Lelystad er komt juist door die pret-vakantie-vluchten, NIET VLIEGEN DUS, ga fietsen). Maar de vliegvelden moeten dan duurder, of belasting, maakt niet uit. Het is van de gekke dat je voor een paar tientjes Europa rond kan vliegen. Mileu voor, milieu achter, alles moet duurzaam, als ik maar kan blijven vliegen, lijkt het motto wel.

Dick Mars

2018-04-19 21:10:07

Het probleem is hier niet het goedkope vliegen, maar het LAAG vliegen, voor de overlast tenminste.

En de oplossing die Henk aandraagt, vliegen veel duurder maken, zal ervoor zorgen dat veel meer mensen hun - ook vervuilende- auto meer gaan pakken.

Helaas is trein of bus voor de meeste vakantiebestemmingen binnen Europa geen realistisch alternatief. Wel voor een weekendje Parijs, maar niet voor Antalya of Benidorm.

Oh, ja, ik heb toevallig net deze week een paar vakantiedagen doorgebracht in Bakkum, zo'n 25 km boven Schiphol, met zijn 475 000 vluchten ( t.o. maximaal 45 000 in de verre toekomst vanaf Lelystad ).

Nu zullen die 475 000 vluchten niet allemaal in noordelijke richting opstijgen en in zuidelijke richting landen, maar ik heb er heel veel ZIEN overvliegen maar slechts van een paar heb ik wat meer lawaai gehoord. Mijn conclusie daaruit:

- de windrichting op de grond speelt een grote rol bij het ervaren van overlast

- een provinciale weg op een paar honder meter afstand met vrachtverkeer hoor je minstens net zo goed, zeker vrachtwagenbanden en sommige scooters midden in de nacht

- sommige typen vliegtuigen hoor je veel minder dan andere. Waarschijnlijk de moderne minder en de ouderwetse veel meer...

Er zal ongetwijfeld wat overlast komen van "Lelystad", maar er wordt hier en daar ook wel wat overdreven, denk ik.

En trouwens, wanneer er in 2023 toch een herindeling van het luchtruim komt, waardoor laagvliegen minder nodig zal zijn boven onze regio, maak je dan , beste actievoerders, daar hard voor in de gesprekken met de minister. Dat komt veel beter over en is waarschijnlijk efficienter dan maar doordrammen over je eigen gelijk.

Gert

2018-04-19 21:43:11

Zeg Dick kijk eens lekker naar boven naar die mooie strakke blauwe lucht nou ja grijs blauwe lucht verkregen door de zeer schone uilaatgassen die dan condensstrepen achter laten volgens mij geloof je nog steeds in sprookjes. Jou motto is blijkbaar van Oogjes dicht en snaveltje toe.

Henk

2018-04-20 09:00:22

Dick het laagvliegen waar we het nu over hebben is het gevolg van goedkoop vliegen. Ik wist dat het erg was, maar dat 90% van het vliegen vakantievluchten zijn wist ik niet.
Daarbij was ik deze zomer enkele tientallen km van Heathrow, daar kwam bijna ieder 2 minuten een vliegtuig over die je goed kon horen. Natuurlijk went zoiets. Alles went. Ook als je buurman iedere dag bij jou naar de wc gaat. Moet je daarom alles maar accepteren.. 

Leesvoer.
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2216551-duurzaam-vliegen-een-illusie.html?

Hendrik

2018-04-20 20:27:26

Beste CDA, hopen doe je op de wc.

Jullie zijn een politieke partij! Kom in actie!!

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer