Algemeen

Christian Kalter: 'Ik sluit niet uit dat een mens ooit aan de beurt is'

Drama: 26 schapen doodgebeten

"Gisteravond liep ik in het land en het eerste wat ik zag was een schaap met een bijtwond in z’n nek”, zegt Christian Kalter. De schapenhouder aan de Gravenweg tussen Windesheim en Liederbroek denkt eerst aan een brutale vos, maar enkele meters verderop ziet hij een volgend slachtoffer liggen. Deze had de aanval niet overleefd. “Toen ik de wond zag, wist ik dat het geen vos was.”

Foto: Christian Kalter (Facebook)
Door: Max van Olst & Gerlant Zielman

Hoewel hij nog niets met zekerheid kan zeggen, gaat Christian ervan uit dat zijn schapen slachtoffer zijn geworden van een hongerige wolf. “Ik heb mijn vader gebeld en gevraagd of hij kon komen kijken. Uiteindelijk vonden we tien dode schapen, en twee zwaargewonden. Die twee zijn uiteindelijk ook nog bezweken. Daarnaast hebben we nog zo’n twintig gewonde schapen. Deze hadden bijtwonden en verbrijzelde strottenhoofden. We hebben er hier, op advies van de dierenarts, ook nog een aantal van moeten laten inslapen. Het dodental staat nu op 26.”

Bertwin Elshof, jachtopziener in Lieder- Windesheimerbroek, laat op Facebook weten dat volgens hem het ‘project wolf in Nederland’ mislukt is. Kalter kan zich daarin vinden. “Dit gaat een enorm probleem worden. Let op mijn woorden! Je kunt helemaal niks doen. Een vos is in Nederland een ernstig bedreigd diersoort en daar kan je dus al niets tegen doen. Je hoeft hem nog net niet te voeren. Dat moeten we gewoon veranderen. Het zijn nu mijn schapen, maar wat gaat er in de toekomst gebeuren? Ik vraag me af wat er zou gebeuren als ik op het moment van de aanval langs zou lopen. Ik hoop dat ze het bij andere dieren laten, maar ik sluit niet uit dat een mens ooit aan de beurt is.”

[ Schokkende foto's ]

|Doorsturen

Dick van Hoffen

2018-06-14 17:40:57

Dit is heel vervelend wanneer je zo iets overkomt met je eigen dieren. Goed dat er DNA is afgenomen, zodat duidelijk wordt of het een hond of een wolf was. Ze kunne allebei zo'n slachting aanrichten. In ieder geval zet dit je aan het denken. Misschien is het nu wel de tijd om standaard beschermingsmaatregelen te treffen. Wolf-proof schapenrasters, vast en/of verplaatsbaar. Kuddebewakingshonden. Er zijn verschillende vrijwilligersgroepen die klaar staan om te helpem met het plaatsen van vaste rasters.

Overigens is de wolf een aanwinst voor Nederlandse natuur. Hij zorgt voor spreiding van het wild in de bossen, dus dara neemt de vraatschade af. Waar wolven zitten neemt het aantal vossen flink af: wolven eten ook vossen. Daardoor nemen kleine marterachtigen weer wat toe.  Met de wolf komt er meer balans in de natuur. 

Erik Bleeker

2018-06-14 17:53:21

Wel vreemd. Het is al weken stil, en opeens is er een massaslachting. Benieuwd naar de uitslag van het DNA

Gerlant Zielman

2018-06-14 18:20:10

@Dick

"Dit is heel vervelend wanneer je zo iets overkomt met je eigen dieren" 

en 

"Misschien is het nu wel de tijd om standaard beschermingsmaatregelen te treffen. Wolf-proof schapenrasters, vast en/of verplaatsbaar. Kuddebewakingshonden. Er zijn verschillende vrijwilligersgroepen die klaar staan om te helpem met het plaatsen van vaste rasters."

De wereld op z'n kop.

We zetten jou daar in het veld. Ga lekker die wolf knuffelen, wie weet overleef je het wel.

Dit is niet doden om te overleven maar doden voor de fun. Michel P sluiten ze daarvoor levenslang op, tenminste als 'we' geluk hebben.

Het is tijd voor bezinnig, in mijn geval: ik wil een jachtvergunning, in iedergeval de mogelijkheid om onschuldige dieren tegen onbezonnen moordenaars te kunnen beschermen en dan bedoel ik niet dat wij als inwoners van dit land ons zelf gaan opsluiten achter een afrastering ter bescherming tegen een expat. 

Jan

2018-06-14 18:22:50

Vaste wolfproof rasters?? Dan lijkt het mooie sallandse coulissenlandschap meer op een gevangenis. Dan kun je beter alle schapen en jongvee dag en nacht opstallen.

R. van Bergen

2018-06-14 18:50:33

Vandaag zag ik wolf ( en hond) werende schrikdraad  onder Joure, verstandige boer die niet afwacht. Hoe wel ik hier eerder  honden dit soort ellende zie veroorzaken dan en wolf ,maar DNA maar eens afwachten. Overigens wie hier denkt aan een vos moet echt op het verkeerde spoor zitten. Een vos is geen drijver zoals hondachtigen en een vos jaagt niet in roedels ( de huidige wolven in Nederland natuurlijk ook niet want het zijn solitairen), En een vos weegt evenveel dan een kat, zelfs  als je geen idee hebt  hoeveel een schaap weegt kun je bedenken dat een Vos nooit een schaap zou kunnen doden. aanvreten van een doodschaap is iets anders, maar Bij een Vos  is het ondenkbaar dat dit zou zijn gebeurt . 

R. van Bergen

2018-06-14 18:53:22

Jan , niks vaste rasters lichte gemakkelijk verplaatsbare rasters. Niks hoog 120 cm is hoog genoeg. 

Piet

2018-06-14 21:53:41

Een wolven raster hoe verzin je het en dan 1.20 meterhoog .

Als je 5 hectare in het gaas wil zetten ben je al 1.2 km nodig .

Wie zal dat betalen en wat kost het niet.

Leve de vrijwilligers.

Piet

A van der Burg

2018-06-14 22:39:45

in het buitenland hebben ze al veel langer last van dit ongedierte, aangevreten veulens, kalveren en ga zo maar door. Ondanks hoge afrasteringen met stroom er op gaat het nog mis. Ze zijn hier 150 jaar geleden niet voor niets uitgeroeid en we hebben het al die tijd er na prima zonder gekund dus de toegevoegde waarde is vrij beperkt. Het is schadelijk ongedierte naar mijn mening en mag wat mij betreft actief worden bejaagd!

shaun

2018-06-14 23:10:38

Verschrikkelijk drama. En gelijk weer van die veganisten die de oplossing weten.

Neerknallen of in ovp parkeren. We hebben in deze biotoop diversiteit genoeg.

Barend

2018-06-15 08:19:09

zullen we eerst eens afwachten wat de resultaten van het dna onderzoek zijn?

En als het een hond blijkt te zijn (zoals in het verleden wel vaker), gaan we dan alle honden afknallen?

Henk

2018-06-15 09:31:54

Hoezo de wereld op z'n kop? Wij, de mensen, hebben de wereld op z'n kop gezet. En de natuur en in dit geval de dierenwereld in het bijzonder is daar de dupe van.
Los daarvan, eerst de dna resultaten afwachten.

Marjan Potze

2018-06-15 09:37:52

Nee hoor @Barend, alleen de loslopende... ;-)

A van der Burg

2018-06-15 12:39:02

het is telkens hetzelfde verhaal: duidelijk werk van wolven en meteen weer het gezeur over DNA bewijs, allemaal afleiding. Gewoon doorpakken en aanpakken! 

Hans

2018-06-15 13:39:40

Tis vast een wolf ptss en adhd dan gelden er verzachtende omstandigheden.

Het zijn de stadsmensen die het verst van de natuur afstaan die compassie hebben met zulke killers. Als je zelf maar geen last van hebt dan is het makkelijk schieten op die schapenhouders met je toetsenbord.

Hn

2018-06-15 13:47:23

Was het misschien een wolf in schaapskleren?

Albert

2018-06-15 15:10:11

Als je Roodkapje heet mag je ook wel uitkijken!

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer