Algemeen

Geen geld naar Heel Salland Biologisch

Gerlant: Polariseren

Het hoge woord is eruit: ‘Heel Salland Biologisch’ (HSB) doet aan polariseren. In een afwijzing van een subsidieaanvraag van deze groep bij de gemeente staat het letterlijk geschreven. Als je de aanvraag leest kan je er met je verstand niet bij. De toon waarop wordt gedicteerd is alleen al een reden om er met een rode pen een streep door te zetten. Tenminste, bij een normaal mens.

Aanvraag Heel Salland Biologisch
Afwijzing gemeente Raalte

7550,- gemeenschapsgeld zijn ze dit jaar nodig om ons te bekeren tot hun ‘kerk’. Niemand doet het goed; de boer niet maar ook de consument. Ze gaan het met dat geld opnemen tegen de machtige lobby van LTO en de gifproducenten. Tegen boeren die overbemesten, Roundup gebruiken en frauderen. De consument krijgt ook op de kop. Die jagen met hun winkelwagentje door de winkel en gooien die zomaar vol. Ze denken niet na, moeten les hebben in voedselkwaliteit en zich bewust worden wat goed voedsel is en wat niet. Grotere flauwe kul is er niet. Al het voedsel wat in onze winkels ligt is veilig. Veiliger dan veilig. Denk aan een jaar geleden toen er zoveel eieren en kippen over de klippen zijn gejaagd om niks in het kader van de fipronil-affaire. Als je er honderd per dag van at ging je er nog niet aan dood. Tenminste, niet van de Fipronil.

De doelstellingen zijn wel grappig om te lezen. Daarin staat dat ze avonden gaan organiseren met zes- tot achthonderd mensen in de zaal. Menig pastoor of dominee zal jaloers zijn. Via media in Salland en landelijk ‘het woord’ gaan verkondigen, wat moet leiden tot een betere wereld. In ieder geval een beter Nederland, vrij vertaald. En hoe ze zich zelf presenteren? “Geacht college, In november 2017 is na een lange, scherpe campagne in de lokale pers een eerste volledig uitverkochte (120 man) bijeenkomst gehouden in het Dorpshuus Heino”. ‘Scherp’, dat zeggen ze goed. Boerenburgers en media kwamen er nieuwsgierig op af. Het college werkte die avond mee, probeerde de discussie te begeleiden maar zag met lede ogen aan hoe er een kloof ontstond tussen HSB en de boeren in de zaal, gangbaar en biologisch. Daar komt nooit geen boer meer.

HSB, het zijn vier oude mannen met een missie. Een ecologische boer met radicale ideeën en die geen gelegenheid voorbij laat gaan om collega’s af te vallen, een gepensioneerde boekhouder die niet wil vertellen wat zijn motivatie is (hij gaat op de centen passen), een zakenman die op zijn 65e een boerderij kocht en zich nu boer noemt. En die trouwens groot is geworden met chemische diergeneesmiddelen en nu ineens de wereld gaat redden voor zijn kleinkinderen terwijl zijn fabriek nog rustig door produceert… En dan heb je nog een gesjeesd journalist die met gestrekt been de communicatie doet. Dat hij daar geen kaas van heeft gegeten, heeft u ondertussen al wel begrepen. U bleef tijdens de stembusgang massaal bij de politieke tegenhanger van HSB weg.

Het college zet in op ‘de kracht van Salland’. De projectnaam waaronder ze initiatieven ondersteunen die bijdragen aan een duurzame landbouw. Het vind communicatie over landbouw belangrijk en wil gebruik maken van de dynamiek in de Sallandse samenleving waarbij wordt uitgegaan van de dialoog en de kracht van de samenleving. Daarnaast spreekt het duidelijk over een toekomstige landbouw in termen als reguliere- en biologische landbouw. Met andere woorden: Goed of kwaad is er niet en we gaan samen met u als maatschappij, boerenburgers en buitenlui, kijken hoe we ons toekomstige platteland in gaan vullen.

‘We werken niet mee aan polarisatie’, zegt het college. Wat ze eigenlijk zeggen is dat als HSB een eigen kerkje wil beginnen, ze dat zelf moeten betalen. Tegelijkertijd geven ze een waarschuwing af. We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting, maar tot een bepaald vlak. Radicale dominees, haat-imams en valse profeten accepteren we niet.

gerlant@regiobode.nl 

|Doorsturen

Hn

2018-07-15 12:17:58

Wat een prachtige stuk. Een knipoog, een lach en to the point

Marjan Potze

2018-07-15 13:41:38

En zó is dát!

Jan

2018-07-15 23:06:33

Prachtig verwoord. Zo is het, niet anders. Nog nooit zulke hypocriete gasten gezien als Heel Salland Biologisch.

Albert

2018-07-16 10:10:50

Nou met de zin dat de consument de winkelkar zomaar volgooit, en dat dat best wat doordachter kan, ben ik het toch wel eens. Zolang de consument eten weg blijft gooien mag je eigenlijk stellen dat het dus te goedkoop is. En of dat nou biologisch of niet biologisch is maakt me in deze niet uit. Soms moet van hogerhand ingegrepen worden want de consument kan dat zelf niet. Net als met de wegwerp industrie trouwens.

Hermen

2018-07-16 10:37:23

het eten uit de supermarkt kan de wel veilig zijn als het uit Nederland komt, maar ik weet wel beter als het uit zuid Amerika of Azië komt, daar hem ik de gifvliegtuigen wel zien vliegen over de grote velden met bv. Ananas van del monte etc. Dus vertel aub wel het hele verhaal.

lampi

2018-07-16 18:04:24

@Albert,

je hebt gelijk.

echter daar gaat het bij hsb niet om, die vinden dat een consument die producten die niet biolobisch zijn niet deugt en een heropvoeding moet krijgen.

misschien een beetje kort door de bocht gezegd, maar zo komt het wel over.

Leo L.

2018-07-17 10:47:25

@Albert. Helemaal mee eens. Maar het wordt de consument ook wel erg gemakkelijk gemaakt door de supermarktconcerns. En dan bedoel ik niet de plaatselijke uitvoerders maar de aandeelhouders, dus de beleggers in veel gevallen. De supermarkten zijn, door de concurentie, gedwongen alles zo goedkoop mogelijk aan te bieden. De producenten (vaak de boeren) krijgen dus maar heel weinig geld voor hun produkten. Er zou een wet moeten komen die producenten een gegarandeerde prijs geeft en consumenten een minimale prijs laat betalen. De marge hiertussen, die nu grotendeels in de zakken van de supermarktconcerns of hun aandeelhouders verdwijnt, zou dan minimaal moeten zijn. Je zou dan kunnen zeggen dat voedselproduktie uit het kapitalistische systeem wordt gehaald. Op dit gebied zou het communistische systeem beter zijn m.i.

Erik Groen

2018-07-17 18:43:40

biologische landbouw is zoals ik al vaker gesteld heb helemaal niet zo goed voor mens en milieu.

veeteelt is een ander verhaal.

ik kan mij van mijn schooltijd herinneren dat de kolchozen en sovchozen niet echt succesverhalen waren in het communistische tijdperk

Richard

2018-07-18 08:19:07

Als aanvulling op Albert raad ik aan om een artikel van Joris Luyendijk deze week in de correspondent te lezen. https://decorrespondent.nl/ een-ongemakkelijke-waarheid-de-ideologie-van-keuzevrijheid-sloopt-onze-democratie-samenleving-en-planeet. Een aardige uiteenzetting waarom het ons niet lukt en er een ecologische ramp nodig is die de mensheid nog net niet uitroeit om tot veranderde gedrag te komen. Het sturen van gewenst gedrag door de overheid blijkt knap lastig. Beetje links elitair groepje journalisten bij de Correspondent maar er zitten mooie stukken onderzoeksjournalistiek tussen. 

Erik Groen

2018-07-19 00:41:34

https://decorrespondent.nl/8508/een-ongemakkelijke-waarheid-de-ideologie-van-keuzevrijheid-sloopt-onze-democratie-samenleving-en-planeet/2950744849272-aa2eda70

Dit is een betere link

Hij vliegt in dit artikel alle kanten op, maar overtuigt mij nergens dat biologische landbouw beter is dan moderne landbouw.
Het gaat meer over de CO2 uitstoot en daar vind ik (uiteraard) ook wat van, maar die discussie hoort onder een ander artikel

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer