Raalte Regio

Opinie: Het vierde wethouderschap

Raalte heeft maar liefst vier wethouders. OK, niet helemaal het zijn er 3,7 want eentje werkt niet full time. Vier wethouders is veel voor een relatief kleine gemeente zoals de onze. Nu gaat ons College van B&W en de gemeenteraad nogal prat op het initiatief genaamd de raad gaat op pad. De politici verlaten de raadszaal, bezoeken alle kernen en aldaar krijgen ‘pitchers’, lees participerende burgers, 120 seconden spreektijd om een idee (in bestuurlijke vernieuwingstaal ‘pitch’) te komen voorstellen.

Ik heb zelf tweemaal ‘gepitched’ tijdens de raad gaat op pad en als ik na 105 seconden ‘pitchen’ bij de crux was aangekomen stond de burgervader mij aan te moedigen om af te ronden want volgens zijn stopwatch had ik nog vijftien seconden ‘pitch’ tijd waarvan er dan weer vijf seconden verloren gingen door de fanatieke aanmoedigingen van ons eerste burger. Met wat geluk gaan de politici dan wat ‘pitches’ tot uitvoering brengen mits deze voldoen aan hun verwachtingen. Dit fenomeen noemt politiek Raalte bestuurlijke vernieuwing.
Maar wat vernieuwend zou zijn is om participerende burgers een echte stem te geven. Een bestuurlijke stem in de vorm van een virtueel vierde wethouderschap. Immers de participatie in Raalte beschikt over een goede en inventieve denkkracht en draagt constructieve en uitvoerbare ideeën aan. De vierde virtuele wethouder dient uiteraard net zoveel spreektijd en mandaat te krijgen als onze fysieke wethouders. En dat is heel wat meer dan 120 seconden! Voordeel zou tevens zijn dat er nog maar 2,7 wethouders op de loonlijst hoeven te staan.
Goed, het is maar een ‘pitch’ maar ik hoop op voorstellen voor bestuurlijke vernieuwingen in de diverse verkiezingsprogramma’s van de lokale politiek. Welke politieke partijen maken de Raalter burger lijsttrekker en bieden kansen op zeggen- en het vierde wethouderschap voor ons allemaal en nemen de door diezelfde politiek Raalte zo gewenste burgerparticipatie serieus?

Fijne vakantie en tot september.

Rob Poelman.

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer