Politiek

Annie Schreijer-Pierik waarschuwt voor 'zware tijden voor melkveehouderijen' in gelekte geluidsopname

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik beschuldigt VVD-collega Jan Huitema van het hebben van een dubbele agenda omtrent de Nederlandse melkveehouderij. Daarnaast zou LTO onvoldoende de belangen van de melkveehouderijen behartigen. Dat blijkt uit een geluidsopname die de redactie heeft ontvangen. 

De melkveehouderijsector, dat al jaren in zwaar weer verkeert na het afschaffen van het melkquotum in 2015, werd in aanloop naar de afschaffing voorgehouden dat zij vanaf 1 april 2015 maximaal konden melken. Deze boeren kwamen uiteindelijk in de problemen door het fosfaatplafond. Boeren werden volgens Annie Schreijer-Pierik onvoldoende ingelicht over deze Europese maatregel. Melkveehouderijen die flink investeerden om de maximale hoeveelheid te kunnen melken, kwamen hierdoor in de problemen. Duizenden koeien moesten worden geslacht doordat toenmalig staatssecretaris Van Dam met maatregelen kwam om orde op zaken te stellen.

Zo werd er een fosfaatquotum ingesteld. De regeling hangt de sector nu als het 'zwaard van Damocles' boven het hoofd. Minister Carola Schouten gaat achteraf bepalen of de boer aan zijn verplichtingen heeft voldaan. De eerste afrekeningsronde wordt in januari gehouden. Overtredingen van deze regeling worden gezien als een economisch delict. In deze strafklasse moeten eerst hoge boetes betaald worden, voordat er bezwaar kan worden gemaakt. Melkveehouders kunnen bekeuringen krijgen die oplopen tot in de tonnen. Het gelekte geluidsfragment waarop Annie Schrijer-Pierik en Tweede Kamerlid Jaco Geurts te horen zijn, suggereert dat dit kan leiden tot vele faillissementen. De parlementariër pleit daarom om de overtredingen in een andere strafrechtklasse te schalen.

Landbouwbegroting
Deze week werd er in de Tweede Kamer gesproken over de Nederlandse landbouwbegroting. In de geluidsopname is Tweede Kamerlid Jaco Geurts kritisch op de PVV, dat in de Kamer fel opkwam voor boeren. "Terwijl ze de moties van de Partij voor de Dieren altijd steunen."

|Doorsturen

Gertie

2018-11-05 10:50:34

Ooit waren we trots op de Nederlandse melkveesector; wereldwijd geroemd om hun kwaliteit, innovaties en efficiency. Nu worden onze boeren voorgelogen, afgeknepen en gecriminaliseerd. Waarom laten we gebeuren dat de EU deze bedrijfstak kapot reguleert?

Marjan Potze

2018-11-05 11:32:32

Omdat @Gertie, veel Hollanders blijkbaar moegestreden zijn en zijn verworden tot een lijd- en volgzaam volkje dat alles, zelfs de eigen toekomst, graag legt in de handen van een onbetrouwbare overheid. 

Hendrik

2018-11-05 15:12:23

Omdat figuren zoals Annie niks te vertellen hebben in Brussel, terwijl ze hier de schijn ophoudt dat ze keihard aan het strijden is en opkomt voor de boeren.

Hn

2018-11-05 15:19:10

Zou het ook zo kunnen zijn dat de branche zelf al jaren niet in staat is met oplossingen te komen? Blijkbaar slaat het algemene belang al heel snel terug naar het individuele belang. Als de overheid (nationaal en europees) met wet- en regelgeving komt, is de sector ineens wel eensgezind?

Ook vreemd dat het artikel begint met meneer Huitema en vervolgens inhoudelijk verder niets meer. Misschien is mevr. Schreijer niet de juiste persoon op de juiste plaats, want zij zou dan op geen enkele wijze de achteruitgang hebben weten te voorkomen.

En, @Marjan, het is volgens mij niet dat lijdzaam volkje het in de handen van de overheid legt, maar hetzelfde lijdzame volkje kiest nog altijd voor het goedkoopste, de supermarkten. Als er een eerlijke prijs voor boeren zou zijn en consumenten de volgzame volkje zouden zijn dat ook een eerlijke prijs wil betalen, hebben we al grote stappen gemaakt.

Dus de vraag blijft staan: heeft de sector zelf goede voorstellen in het algemeen belang?

Albert

2018-11-05 17:10:49

Touche Hn, helemaal mee eens! En het geeft in ieder geval stof tot nadenken. Voor de kopers van de kiloknallers dan he.. Want idd het lijdzame volkje - dat nooit meer de barricades opgaat want daar word je moe van - koopt zich suf aan goedkoop vlees. Ik soms ook en daarom zou wat mij betreft de keuze er niet moeten zijn. Bescherming tegen mezelf zeg maar. Kan ik gebruiken zo af en toe.. 

Marjan Potze

2018-11-05 19:29:45

Beste Hn,

Ben je nu niet een beetje aan het generaliseren?    Wie zegt dat de consument niet een eerlijke prijs wil betalen? Voorbeeld: In Heino hebben wij nog één echte slagerij (Mekers) en drie supermarkten die ook vlees verkopen, ALDI/BONI/AH. Als het waar is wat jij zegt, dat de consument nog altijd kiest voor een goedkoop stukje vlees van de supermarkt, hoe verklaar jij dan dat deze ene slagerij, ondanks de wat hogere/eerlijke prijzen kan concureren met deze drie supermarkten? 

Hn

2018-11-05 21:37:47

@Marian, natuurlijk heb je gelijk dat er voldoende mensen bij de echte slager kopen, althans voldoende om een levensvatbaar bedrijf te runnen. Die enen slager moet wel opboksen tegen 3 supermarkten. Die verkopen waarschijnlijk ook naar tevredenheid. 

Echter AH, BONI, ALDI, JUMBO en al die anderen zouden de boer een realitische prijs moeten betalen en niet afknijpen om zelf de marges te houden omdat men de prijs naar de consument niet wil verhogen. Als alle boeren een vuist maken, moet daar toch beweging in te krijgen zijn? Idem melkprijs.

Dat bedoel ik met een gezamenlijk belang...

Daantje

2018-11-05 23:23:53

Ik ben juist blij met mensen zoals Annie Schreijer en Jaco  Geurts. Die zijn inhoudelijk goed op de hoogte. Die spreken hun zorgen uit en visie op de toekomst. Wie doe dit anders voor ons? We moeten zuinig op ze zijn. Want als je het van LTO moet hebben met een voorman zoals calon uit het PvdA nest nou met zulke mensen heb je geen vijanden weer nodig.  Dit zijn de mensen die weten wat er in Brussel gebeurd en in Nederland. Annie heeft nauwe contacten met Hogan en kan goed aangeven in welke situatie dat veel boeren zich bevinden.  Denk maar niet dat je van Carola hetzelfde kunt verwachten...

Jan

2018-11-05 23:30:02

De prijs wordt in Europa bepaald door vraag en aanbod. Ook de plaatselijk slager biedt geen meerprijs. Zogenaamd duurzaam vlees (1,2 of 3 sterren), daar worden de extra kosten voor de ondernemer nauwelijks cq. onvoldoende vergoed. Alleen meer vraag dan aanbod zal de prijzen daadwerkelijk verhogen.

Marjan Potze

2018-11-05 23:44:11

Dat is een mooie wens @Hn maar daarmee zijn de problemen voor de boeren nog niet opgelost lijkt mij. Mochten zij aan de ene kant al wat lucht toegediend krijgen dan worden zij aan de andere kant, door de vele opgelegde regels van de overheden, zó door de mangel gehaald dat alle lucht er weer gelijk uitgeperst wordt. Een verstikkende en ongezonde situatie! En dan wil je ze daartegen ook nog hun eigen 'medicijn' laten ontwikkelen? 

Mart

2018-11-05 23:53:27

Grootste gevaar in Brussel voor de boeren is Annie Schreijer zelf. Iedereen loopt dan ook om haar heen zoals ook blijkt uit het geluidsfragment.

Uw reactie
Uitgelicht


Meest gelezen

112

Sport

Algemeen

Uit

Digikrant


Agenda

Weer