Politiek

Jaar extra om asbestdak te saneren

Het asbestdakenverbod gaat niet voor het eind van 2024 in. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag in de Tweede Kamer toegezegd. Ze wil niet zo ver gaan als de SGP. Die fractie vroeg om uitstel van twee jaar.

De staatssecretaris reageerde woensdag op een aangekondigde motie van CDA-er Maurits von Martels en VVD-er Erik Ziengs. Zij willen het verbod niet voor het eind van 2024 in laten gaan. De woordvoerders zeiden tijdens het debat in de Tweede Kamer dat het jaar 2024 hard nodig is om aan de doelstellingen te voldoen. Staatssecretaris Van Veldhoven is het daarmee eens.

Volgens Von Martels is het niet realistisch om aan te nemen dat het lukt om het oppervlakte asbestdaken op zowel woningen als op agrarische bebouwing te saneren binnen de periode die daar voor is. Daarbij komt dat het budget dat de overheid voor subsidie beschikbaar heeft beperkt is.
Volgens de SGP worden vooral agrarische bedrijven getroffen door het asbestdakenverbod. Er moet nog zeker 80 miljoen vierkante meter gesaneerd worden.

Von Martels zei dat hij er rekening mee houdt dat het zeker 100 miljoen vierkante meter is. Dan is het volgens hem niet realistisch om er van uit te gaan dat er genoeg daken gesaneerd kunnen worden. PVV-woordvoerder Roy van Aalst noemt het een utopie dat de daken op 1 januari 2024 gesaneerd zijn. Daarmee onderstreepte hij de uitlatingen van Maurits von Martels op het asbestcongres, dat het CDA onlangs organiseerde in Nijverdal.

Volgens Stoffer (SGP) zal het met het huidige saneringstempo nooit lukken om alle asbestdaken te saneren voordat het verbod in werking treedt. Hij vindt dat de invoering van het verbod gefaseerd moet worden. Daken met een laag risico zouden dan niet meteen aangepakt hoeven te worden.

GroenLinks, SP en PvdA willen meer geld uittrekken voor de maatregelen, maar reageerden onthutst op het voorstel tot uitstel. Zij willen dit geld vooral om te voorkomen dat ondernemers en bewoners overgaan tot illegale sanering waarbij asbest wordt gedumpt op illegale stortplaatsen in de natuur.

|Doorsturen

Uw reactie
Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Algemeen

Uit

Digikrant


Agenda

Weer