Politiek

Nieuw college Hardenberg wil experimenteren met koopzondagen

Experimenteren met koopzondagen en uit de bestuursdienst Ommen-Hardenberg stappen. Het zijn twee grote uitdagen waarmee een nagenoeg volledig nieuw college van Hardenberg de komende jaren mee aan de slag gaat.

Dat meldt RTV Oost.

Het nieuwe college van CDA, ChristenUnie, Opkoers.nu en PvdA heeft vandaag het coalitieakkoord gepresenteerd. "Op een aantal punten worden de accenten verlegd", licht CDA'er Martijn Breukelman, die zelf wethouder wordt, toe.

Breukelman: "Het wordt een heel nieuw college. Dus het is ook aan de burgemeester om daar straks wat aan advisering en coaching te doen. Het is volgens mij wel een hele leuke club met ambitieuze mensen die de nodige opgaven voor Hardenberg wel vorm willen geven."

Koopzondagen
Hardenberg wil dit jaar ook ervaring op gaan met de zondagopenstelling. "We gaan in gesprek met de middenstand, instanties, omwonenden en inwoners om ervaringen op te doen. We gaan er voorzichtig mee om. Na een jaar gaan we evalueren. We beginnen met een klein aantal zondagen. De supermarkten in Hardenberg en Dedemsvaart, de twee grootste kernen, mogen om de week open."

Samenwerking met Ommen
Waar het nieuwe college ook mee te maken gaat krijgen, is het opheffen van de bestuursdienst Ommen-Hardenberg. "De samenwerking met Ommen is niet volledig voorbij, maar de gemeenschappelijke regelingen wel", vertelt Breukelman. "Dat betekent dat er zowel in Hardenberg als Ommen een nieuwe organisatie wordt opgetuigd. Dat zal ook de nodige aandacht van het nieuwe college vergen. Er zijn best wel aspecten, zoals het beheer van het openbaar groen, die we samen kunnen doen. Maar aan de bestuursdienst komt zeker een eind."

Parkeren, N36 en station Bergentheim
Voor een bereikbaar Hardenberg zet de coalitie in op het ontwikkelen van de N36, de spoorlijn Zwolle-Emmen en het opwaarderen van het stationsgebied. Ook wil de coalitie zich inzetten voor een station in Bergentheim. "Voor dit alles is een eenduidig regionaal geluid nodig. Deze gewenste ontwikkelingen krijgen een plek in een op te stellen mobiliteitsplan."

De coalitie wil onderzoeken of betaald parkeren in Hardenberg een negatief effect heeft op de bezoekersaantallen van het centrum in Hardenberg. Daaraan gekoppeld wil de coalitie samen met de middenstand kijken naar andere vormen van parkeren en wordt ook afschaffing onderzocht.

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders wordt op donderdag 17 mei tijdens een extra raadsvergadering geïnstalleerd. Het college bestaat dan uit vier wethouders. Naast Martijn Breukelman (CDA), Alwin te Rietstap (ChristenUnie), Falco Bruinsma (OpKoers.nu) en Gitta Luiten (PvdA).

|Doorsturen

Uw reactie
Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Algemeen

Uit

Digikrant


Agenda

Weer