Politiek

Opinie: Laarzenactie? Ja, tegen je eigen LTO!

De bioboeren Henk Aa van Aver Heino en Rob Kleinlangeveldsloo van de 'supermarkt in het bos' hebben hun gelijk gehaald bij de rechter afgelopen week, hun koeien hoeven niet gedwongen naar de slacht. Want, zei de rechter, 'jullie produceren niet te veel fosfaat, dat doen de reguliere boeren.'

Tegelijk won ook een aantal andere boeren een geding tegen het staatsbeleid. De rechter zei ook daar dat het beleid van de overheid niet klopte. Gevolg zal ongetwijfeld zijn dat er rechtszaken volgen van boeren die uitzondering willen worden. En van boeren die schade claimen. 
Want tijdens de wedstrijd regels aanpassen, dat gaat niet goed komen.

Door Gerlant Zielman.

De Europise Unie schafte het melkquotum af, omdat zij een grote afzetmarkt in Azië zien. Dat melkquotum reguleerde al dertig jaar hoeveel melk er werd geproduceerd en indirect ook het aantal dieren dat stond te poepen en dus de hoeveelheid fosfaat.

LTO heeft altijd verkondigd dat de afschaffing op 1 april 2015 een bevrijdingsdag voor de boer zou worden. Ze verzuimde boeren te wijzen op de afspraken die Nederland heeft met Brussel over de maximale fosfaat- en andere mineralenuitstoot. Nederland heeft een bijzondere positie, omdat onze boeren bewezen hadden zo efficënt producten van het land te halen, dat ze iets meer fosfaat mogen gebruiken dan andere landen (de derogatieregeling).

Maar op weg naar die 1 april in 2015 bewezen de boeren dat het anders zit. E
r is in aanloop naar die datum zoveel bijgebouwd dat alle mestnormen zijn overschreden. De gemiddelde boer heeft vijftien koeien extra genomen. Gelijk aan de wens van de overheid, om de boer als echte ondernemer kansen te geven. De Melkveewet die als opvolger van dat mestquotum, die stevige groei had moeten voorkomen, kwam pas toen een groot deel van de overschrijding al gebouwd of in voorbereiding was. Met regels als de Groot Vee Eenheden (GVE's) en uitzonderingen voor koeienboeren die alleen vlees produceren, met ook weer uitzonderingen daarop, probeerde de overheid te redden wat er te reddel viel. Vooral om Nederland die uitzondingerspositie te laten behouden, zodat we als land per vierkante meter nog steeds meer fosfaat mogen produceren dan de buurlanden. In totaal moesten door deze regelingen 160.000 koeien de slachtbank.

Aver Heino en Kleinlangeveldsloo wonnen hun rechtzaak tegen de staat omdat zij het biolgisch boeren-keurmerk hebben. Daarin verplicht je je zelf een bedrijfsvoering waarin je binnen je bedrijf binnen allerlei genzen blijft. Zij overtreden dus helemaal geen fosfaatregeling. Andere boeren die deze week ook in het gelijk werden gesteld hebben aangetoond dat zij onoverkoombare investeringen hebben gedaan voordat de regeling bekend werd en kunnen nu schade gaan claimen bij de overheid. Dan praten we niet over een miljoen maar miljoenen.

De uitspraak van de rechter bracht euforie in agrarisch Nederland. Ze koesteren individueel weer hoop. Ze hopen dat Nederland die uitzonderingspositie mag blijven behouden. Eens in de vier jaar beslist Brussel daar over. Dit jaar moet de termijn verlengd worden.

Mij werd gevraagd of het niet tijd werd voor een nieuwe #laarzenactie richting Den Haag. Laarzen actie? Ja! Maar dan naar Zwolle, naar het kantoor van LTO. Want boeren, hoelang laat u uw leiders nog als kip zonder kop voor u praten?

Opstappen en opnieuw beginnen met verse bestuurders of lid worden van die andere kleine melkveehouders vereniging die al wel tien jaar consistent waarschuwt voor de gevolgen van het afschaffen van het quotum.

gerlant@sallandcentraal.nl

|Doorsturen

Willem

2017-05-07 13:15:05

Gerlant,

De man met de ervaring biechtvader van de veehouders.

Neem nu eens een echte beslissing ipv in het rond schieten stel je verkiesbaar voor een functie binnen de belangenorganistie van de veehouderij. Nu eens niet met een pen in het rond schieten, maar zelf daadwerkelijk aan de slag. Niet meer vanaf de zijlijn als een door zich zelf benoemde biechtvader maar als iemand die ook zelf vuilehanden wil krijgen. Vergoeding voor bestuurswerk kan een leuk inkomen zijn. Snijd het mes weer eens aan 2 kanten.

H.

2017-05-07 20:21:22

Gelukkig heeft de rechter wel gekeken naar feiten en niet zoals het lto naar het ike ike belang van lto bestuurders! Nu moet de staatssecretaris maar  gewoon gve per ha invoeren en dan weet iedereen (lekker duidelijk) waar het aan toe is. 

Antje

2017-05-13 19:51:51

tja. Zooitje. Dat is het. De boer alleen kan er niets mee en niets aan doen. Sommigen gaan voor eigenbelang en anderen proberen er samen het beste van te maken.

Lid worden van een club die alleen melkveehouders verbindt betekent wel dat het onderlinge verband van alle boeren minder sterk uit de verf komt. Voor nu lijkt t wellicht de beste optie, maar op langere termijn komt men wellicht vd koude kermis thuis. Zou best eens zo kunnen zijn dat melkveehouders de varkens/kippen/vleesvee/geiten/tulpen/pieper etc. etc.-boeren nog hard nodig heeft voor het algemeen boerenbelang op andere dossiers

Gerlant Zielman

2017-05-13 21:10:48

@Antje,

Jou conclusie dus, het bestuur wippen ?Uitgelicht


Meest gelezen

112

Sport

Algemeen

Uit

Digikrant


Agenda

Weer