Politiek

PvdA: “Frauderende melkveehouders moeten geen provinciale subsidie meer krijgen”

Overijssel moet frauderende melkveehouders geen provinciale subsidies of vergunningen meer geven. Daarvoor pleit fractievoorzitter Tijs de Bree van de PvdA Overijssel. “Eerlijke boeren verdienen een eerlijke kans. De provincie moet geen geld steken in bedrijven die de boel oplichten en zo hun collega’s benadelen.”

Het ministerie van landbouw blokkeert vandaag en morgen 2100 boerderijen die worden verdacht van fraude met de registratie van melkkoeien. Dat is ongeveer dertien procent van alle melkveehouders. Overijssel is de provincie met de meeste melkveebedrijven van Nederland.

“Behalve dat fraude natuurlijk criminaliteit is, is het fnuikend voor de sector en werkt het ondermijnend,” zegt De Bree. “Het is schadelijk voor het milieu, schadelijk voor het aanzien van de melkveehouderij en het benadeelt agrariërs die wél eerlijk willen boeren.” Hij pleit ervoor dat Overijssel de wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) gebruikt om fraudeurs hun vergunningen en subsidies te ontzeggen. “Wij willen geen malafide bedrijven subsidiëren.”

Meer melkveehouders verdacht
Naast de nu geblokkeerde bedrijven heeft het ministerie nog een forse groep agrariërs in beeld waar ook onrechtmatigheden worden vermoed. Door kalfjes van verschillende moeders toe te schrijven aan één koe kunnen andere koeien geregistreerd blijven staan als vaars, een koe die nog niet gekalfd heeft. Een vaars geeft geen melk, en daardoor kan de boer meer melkkoeien houden dan is toegestaan.

De PvdA wil dat de provincie bij subsidieverlening aan bedrijven in de agrarische sector standaard een Bibob-onderzoek uitvoert. “Zo filteren we de fraudeurs eruit. Want ondernemers die de zaak besodemieteren verdienen geen steun van de provincie.”

|Doorsturen

Hans de Kort

2018-02-08 15:22:15

Helemaal mee eens en nu maar hopen dat de PvdA dit ook meent en de druk blijft opvoeren op CDA- gedeputeerde Hester Maij. Niet alleen achter de schermen, maar ook via de media, zodat we op de hoogte blijven.

Henk

2018-02-08 18:25:38

Houd dit dan in dat ook alle frauderende burgers ook geen subsidie of een vergunning krijgen.

Paul

2018-02-09 07:44:11

Dat lijkt mij sowieso een goed idee!! En publiekelijk openbaar maken.

Erik Groen

2018-02-09 12:06:55

@Henk

Helemaal mee eens.

Ik heb een hekel aan fraudeurs, dus inderdaad geen subsidie, steun, uitkeringen, wachtgeld etc. Als we zo consequent zijn om dit altijd te doen, ook al is het soms zielig, ben ik helemaal voor zo’n harde maatregel.

R

2018-02-09 13:27:06

@paul dus ook iedereen die winkeldiefstal pleegt, een ongeluk veroorzaakt met nare afloop aan publike schandpaal zonder vorm van eerlijk proces waarin de mate van behaald voordeel is bepaald. Die is in de praktijk wellicht maar heel beperkt. Gelukkig hebben we in Nederland een onafhankelijke rechterlijke macht.

ronald

2018-02-09 23:06:33

en alle grote aannemers die betrokken waren bij de bouwfraude nooit weer een overheids-opdracht geven. Ze kregen een megaboete die direct betaalt werdt omdat ze t 10-voudige verdiend hadden. En ze krijgen zo weer nieuwe opdrachten.

hendrik

2018-02-10 00:55:16

Nu weet ik zeker dat ik nooit meer op pvda zal stemmen.

H.

2018-02-10 10:56:06

De linkse kerk is er weer als de kippen bij,  om de waar mogelijk de landbouw te beschadigen. Ik heb verhalen gelezen van boeren die zijn geblokkeerd, en werkelijk, de blokkade`s slaan soms nergens op. Het zou goed zijn, indien je als politieke partij nog geloofwaardig wilt blijven, om onderzoek in deze af te wachten, i.p.v. in verkiezingstijd stemmen te willen winnen over de rug van hard werkende boeren.

Uw reactie
Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Algemeen

Uit

Digikrant


Agenda

Weer