Uit

Uitvliegende vleermuizen ontdekken in Junne

“We lopen zo meteen naar die boom daarginds, bij bordje B, om te kijken of we vleermuizen zien,” zegt natuurgids Herma Kotterink. Het is een beetje schemerig aan het worden. We hebben zojuist in de grote schuur van Herma al veel informatie gekregen over vleermuizen. Er staan ook prachtige oude schoolkaarten over deze ‘vrienden der duisternis.’ In Nederland zijn er wel twintig soorten vleermuizen: zoals watervleermuizen, rosse vleermuizen of grootoorvleermuizen. Allemaal met hun eigen bouw en eigen terrein. Eenmaal aangekomen bij de rand van een stuk bos aan de Nieuwe Hammerweg, wijst de gids op een gat in een grote boom. “Als het goed is, komen daar straks vleermuizen uit. Misschien wel een stuk of tien.”

Onder het gat is een donkere verticale streep te zien: volgens Kotterink een spoor van vleermuisuitwerpselen. Om de eventueel uitvliegende vleermuizen beter van elkaar te onderscheiden, deelt de natuurgids zaklampen uit om op het gat van de boom te richten. Daarna zet Kotterink de batdetector aan: een apparaat waarmee signalen van vleermuizen opvangen kunnen worden. Vleermuizen blijken ogen te hebben waarmee ze in het schemerdonker heel goed kunnen zien. Maar om in het donker voedsel te vinden, maken ze gebruik van hun stem en oren (sonar of echolocatie), waarvoor voortdurend korte geluidjes uitgezonden worden. Met hun zeer gevoelige oren kunnen ze aan de echo horen hoe de omgeving eruit ziet en waar insecten zijn.

De geluiden zijn zo hoog dat de meeste mensen ze niet horen, maar kinderen vaak wel. Het wordt steeds donkerder, in de verte zijn een paar krekels hoorbaar. Vanuit het gat klinkt ineens wat getsjilp. Met onze blote oren, tóch. Het geluid komt uit het gat in de boom en zwelt af en aan, afgewisseld door stiltes. Via de detector is bij vlagen een dof geluid te horen, klinkend als ‘takketakketak.’ We turen naar het gat en ineens is een klein zwart silhouet zichtbaar, zich aftekenend tegen de avondlucht. In een oogwenk is het ook weer verdwenen. Vleermuis nummer 1. Opnieuw is gets jilp en takketakketak te horen. Het wachten wordt beloond: de vleermuizen komen vervolgens achter elkaar het hol uit. Ze vliegen alle kanten op en verdwijnen in de nacht. Veertien op een rij. Geweldig!

Herma Kotterink, sinds jaar en dag natuurgids, houdt verschillende excursies in Junne om onder meer reeën, vlinders of vleermuizen te ontdekken. Op woensdagmiddag 18 oktober is er een paddenstoelenexcursie. Herma organiseert ook excursies op aanvraag. Opgave via 06 25222333 of hermakotterink@hotmail.com. Kosten 5 euro per persoon.

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Algemeen

Digikrant


Agenda

Weer