Algemeen

Lauk: Humulus lupulus

De zomer is afgelopen. Ook nu kregen we in de media te maken met aanvallende beestjes en gevaarlijke planten; van killerbees tot megawespen en van de Japanse duizendknoop tot de Aziatische terrorwesp. Over de eens zo gevreesde processierups hoor je weinig meer. Die heeft een te vriendelijke naam en kan gewoon opgezogen worden zonder dat iemand zich druk maakt.

Dat geldt ook voor het allernieuwste, door de media nog niet eens ontdekte reuzengevaar; de humulus lupulus. De bomen in de natuurtuin in Raalte-Zuid dreigen er volledig door te worden overwoekerd. Die bijna explosieve groei gebeurt net nu de beruchte reuzenberenklauw aardig het loodje begint te leggen. Die plant heeft een gevaarlijke naam en dus een slecht imago; berenklauw en dan nog reuzengroot, die moet letterlijk een kopje kleiner gemaakt worden.

Voor humulus lupulus geldt dat allemaal niet. Niemand weet dat dit de allernieuwste dreiging vanuit het plantenrijk is. De Latijnse naam klinkt als iemand die aangeschoten, al mompelend ergens rond stommelt. Ik ben aangevallen door humulus lupulus, dat gelooft echt niemand.
De Nederlandse naam maakt nog minder indruk; hop. Dan denk je eerder aan een kinderliedje; hop, hop, hop in galop. Of Haagse hopjes.

Intussen zie ik dagelijks hoe deze hop bomen en struiken tot wel acht meter hoog overwoekert met een gemiddelde groeisnelheid van 10 centimeter per dag. In dit tempo zijn de hoge masten van de hoogspanningskabels nog eerder onder het groen dan onder de grond verdwenen.

Ik ben geen botanicus maar die hop en vooral de hopbellen herken ik overal. Natuurlijk vooral omdat ze op bijna elk etiket van een bierflesje of glas afgedrukt staan. Dus elke keer als ik er langs wandel, schiet er direct een rijtje woorden door de hersenpan; hop, hopbel, gehopt bier, dorst! En dan kom ik weer met droge mond thuis. Daarom dient de wilde hop in de natuurtuin bestreden te worden. Dat lukt alleen niet met een onschuldige naam als hop. Daarom noem ik dit monsterlijke gevaar voor plant, dier en mijn eigen bierconsumptie voortaan de HORROR HOP. En als die naam nu snel opgepakt wordt in de media, dan volgt de bestrijding vanzelf.

Tot die tijd volg ik tijdens het Bierfestival Raalte 23 september bij brasserie de Haenehof maar een speciale ‘Masterclass hopinvloeden’. Over interessante vragen als ‘Welke rol speelt hop in het bier en waarom?’ Dan weet je tenminste waarom ik na elke wandeling langs de natuurtuin zo’n dorst heb.

|Doorsturen

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer