Algemeen

Mens & Dier: Oogproblemen

Geachte lezers,

De afgelopen week stond in het teken van de oog patiënten.

Maandag hadden we een hondje die tijdens het spelen een bal tegen zijn oog had gekregen. Dit zogenaamde stompe trauma geeft een kneuzing van de oogbol. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de iris. Dit geeft een aanspanning van de pupil waardoor het dier erg veel pijn heeft. De behandeling bestaat uit het geven van atropinedruppels waardoor de pupil weer open gaat en de pijn onmiddellijk weer weg is. Uiteraard worden er ook pijnstillers gegeven waardoor het hondje weer snel de oude was.

Dinsdag kwam er een kat op spreekuur met een doorn in zijn hoornvlies die tot in de binnenkant van het oog stak. Na narcose hebben we de doorn snel maar voorzichtig verwijderd. De behandeling is verder hetzelfde als die van het hondje hierboven behalve dat er ook nog antibioticumzalf meegegeven wordt. In het algemeen kan zo’n oog wel gered worden als de schade niet te groot is.

Woensdag mochten we een Duitse dog van 60 kg opereren die aan alle oogleden een afwijking had die we entropion noemen. Hiermee wordt bedoeld dat de oogleden naar binnen krullen waardoor de ooglidvacht op het hoornvlies drukt. Uiteraard gaat dit gepaard met veel ongerief en beschadiging van het hoornvlies. De behandeling bestaan uit het verwijderen van het overtollige stuk huid waardoor de ooglidrand als het ware weer naar buiten getrokken wordt. Dit is een precies klusje welke aan alle vier oogleden moet worden uitgevoerd.

Tot slot hadden we een katje welke een beschadiging van het hoornvlies had waardoor deze compleet ontstoken was. Het hoornvlies is dan troebel en er is veel vaatingroei vanuit het oogwit te zien. Hier is de behandeling als volgt... we hechten het derde ooglid (ook wel knipvlies genoemd) vast aan de binnenzijde van het bovenooglid. Hierdoor ontstaat als het ware een natuurlijke pleister. Er vindt dan niet een onophoudelijke lidslag plaats waardoor het hoornvlies snel kan genezen.
Over 2 weken worden de hechtingen verwijderd en is de ontsteking in het algemeen weer verdwenen zonder dat dit tot veel ellende voor de kat leidt.

Al met al was het een echte “oog” –week. En dat is een interessant onderdeel van ons werk omdat het zo’n precies werk is welke snel vermindering van de ellende van de patiënt geeft.
Ik wens u een fijne zomervakantie toe namens alle medewerkers van Diergeneeskundig Centrum Midden Salland in Raalte en Heino

Bob Suurenbroek
Dierenarts in Raalte en Heino

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer