Algemeen

Opinie: Gewetensvraag...

In een onderzoek van de Zwitserse bioloog Daniel Favre kwam een opmerkelijke oorzaak van wereldwijde bijensterfte aan het licht. Marjan Potze schreef onderstaand opiniestuk.

Afgelopen maandag kreeg ik een artikel onder ogen. Hierin zijn de uitkomsten gepubliceerd van het onderzoek dat de Zwitserse bioloog Daniel Favre heeft gedaan naar aanleiding van de massale wereldwijde massasterfte van honingbijen.

Veel van de mogelijke oorzaken heb ik inmiddels in de media al voorbij zien komen zoals: mijten, pesticide, verslechterde weerstand, bacteriële- en virale infecties, genetisch gemanipuleerde gewassen en landbouwpraktijken. Vooral de pesticide gebruikers (bijvoorbeeld de leliekwekers) en de niet biologische landbouwers in Salland en elders in den lande, krijgen het van de ‘groene rakkers’ zwaar te verduren.

Het gedegen onderzoek van bioloog Favre, u kunt via de link een samenvatting lezen, heeft inmiddels aangetoond dat er nóg een mogelijke oorzaak aan het rijtje toegevoegd kan worden namelijk: ‘het mobiele telefoonverkeer’. Dit keer dus geen wijzend vingertje naar de landbouwers en kwekers maar naar onszelf!

Het schijnt dat door de wereldwijde en nog steeds toenemende draadloze communicatie de bijen zo gedesoriënteerd kunnen raken dat zij onder andere hun thuisbasis niet meer terug kunnen vinden met alle gevolgen van dien. Dit was nieuw voor mij. Misschien dat ik er overheen gelezen heb maar ik heb bijvoorbeeld op Salland Centraal nog niets over dit onderzoek voorbij zien komen…

Waar ik nu heel erg benieuwd naar ben, is, wat er met de uitslag van dit onderzoek gaat gebeuren. Hoe reageren bijvoorbeeld de fanatieke strijders voor het milieu op dit gegeven? Krijgen we nu van hen te horen dat draadloze communicatie (waaronder smartphones) teruggedrongen moet worden of zelfs helemaal verboden? Of kijkt men nu de andere kant op en blijft men liever wijzen, omdat dat veel gemakkelijker is, naar bijvoorbeeld de niet biologische boeren en/of tuinders?

En de jeugd? Onze jeugd die bijna met een smartphone in de hand geboren wordt? Zouden zij hun draadloze communicatiemiddelen willen inleveren in ruil voor een betere toekomst voor henzelf en hun kinderen? Want, zo wordt er altijd gezegd, het gaat niet goed met onze aarde, het is vijf voor twaalf. Hoever willen zij/wij gaan om de aarde te redden?

Marjan Potze

|Doorsturen

Marjan Potze

2018-07-01 12:09:12

Toen bleef het oorverdovend stil.... Zelfs de 'groene rakkers', meestal niet te beroerd om gelijk van leer te trekken wanneer hen iets ter ore komt over mogelijke gevaren voor natuur en milieu, houden de lippen stijf op elkaar. En alhoewel men wél voorstander is om, vanwege de straling, elektriciteitskabels ondergronds te gaan leggen heeft men blijkbaar niets tegen het draadloze communicatieverkeer waar mens en dier (o.a. honingbij) evenzo veel schade van ondervindt. Dat is toch niet uit te leggen? Blijkbaar is de smartphone belangrjjker dan de honingbij?

Henk

2018-07-03 14:01:51

Touché Majan! Dit nieuws is denk ik wel koren op jouw molen, maar dat OORverdovend stilzijn is ook zeker raak! 
Het zal weer even wennen zijn, maar wat mij betreft mag het (mobiele) dataverkeer weer 20 jaar terug in de tijd. Ik weet hoe dat was en er valt best mee te leven. En voor de jongeren gaat er een (buiten)wereld open. 
Het probleem is dus dat je om 5 voor 12 niet merkt dat het heel snel 12 uur is, derhalve gaat iedereen maar door met wat ie doet. Daarom moet de burger, en dus ook de jongere uit het smartphone tijdperk, tegen zichzelf beschermd worden. Baat het niet, het schaadt zeker ook niet. Wel ff wennen. En hoe.

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer