Algemeen

Opinie: Zestig voetbalvelden met zonnepanelen, willen we dat?

Terwijl de gemeente Raalte nog worstelt met een nieuw college oriënteren ondernemers zich op gemeenten waar ze grootschalige zonnepaneelvelden in weilanden mogen leggen. Als je even wacht zijn de eerste vergunningen verstreekt, voordat er een goed gesprek over gevoerd is.

Aan de Stobbenbroekerweg zijn er plannen voor 33 hectare zonnepanelen. Dat zijn 60 voetbalvelden. Een ondernemer ziet er brood in. Hij huurt het land van een boer en ze worden er beiden beter van. Het levert ook groene stroom op, dus het milieu wordt er ook beter van.

Maar gaan die megavelden ook niet ten koste van de biodiversiteit? In een monocultuur van gras en maïs kun je niet veel diversiteit kapot maken. Maar als je die panelen er een keer hebt staan, weet je zeker dat je de biodiversiteit niet meer terug krijgt. Blijft het gras- of maïsland, dan kun je altijd nog de stap naar diversteit maken, een stap die je bijvoorbeeld met biologische boeren bewerkstelligt.

Wat ons bevreemdt is dat er geen brede discussie ontstaat over deze aanvraag. De aanvraag ligt op de burelen van het gemeentehuis. Dus er moet over nagedacht worden. Er moet een besluit over genomen worden, ergerns tussen het de aanvrager heel makkelijk maken tot het verbieden binnen de gemeente. Juist dat soort dingen moeten straks in de omgevingsvisie komen te staan en Raalte lokt mensen met ijs en kroketten daar over mee te praten. Waarom dan niet nu al, over iets dat nú speelt?

Als dat maar niet net zo gaat als met die megastallen waar politici achteraf van zeggen dat ze dat anders hadden moeten doen. Laten we ons niet twee keer stoten aan dezelfde steen…

Daarom vindt Raalte Natuurlijk: voordat er ook maar één vergunning verstrekt wordt voor weilanden vol zonnepanelen, moet daar eerst een brede maatschappelijke discussie over gevoerd worden.

Harrie Kiekebosch
Raalte Natuurlijk

|Doorsturen

Richard

2018-05-18 12:53:36

Hoezo verdwijnt er biodiversiteit en zou die nooit meer terugkomen als je de panelen later weer weghaalt? Onder een stoeptegel krioelt het toch ook met mieren, kevertjes en het gras er onder za wat minder hard groeien. Waarom is dit in Nederland ineens een probleem en in andere landen niet?

willie

2018-05-18 16:00:11

Ik vind dat ze de zonneparken maar beter op het industrieterrein en op daken kunnen leggen. Ook is het geen gezicht als je straks tussen de zonnepanelen door moet fietsen, beide kanten Stobbenbroekerweg. Het is daar straks 1 en al schittering wat je ziet. Ook wordt je dan haast verblind door de panelen, als de zon flink schijnt. En als na 20 jaar die panelen weer verwijderd worden, is het dan nog wel bruikbare grond. 

Leo L.

2018-05-18 17:02:59

Er moet wat gebeuren om de opwarming van de aarde te stoppen. Maar om daarvoor goede landbouwgrond te gebruiken lijkt mij niet verstandig. Er bestaan echter ook wat minder goede gronden, qua afwatering en grondsoort e.d. Hier zouden panelen kunnen worden geplaatst. Stobbenbroek lijkt mij echter goede gronden te hebben. Het lijkt mij echter ook verstandig hier landelijke of provinciale regels voor op te stellen om te voorkomen dat een gemeente wordt opgezadeld met dergelijke initiatieven. Het moet niet zo zijn dat de eerste de beste landbouwer die zijn percelen wil vol zetten met zonnepanelen hiervoor toestemming krijgt. Landbouw moet, althans in West Europa, gelet op het klimaat en de grondsoorten en met het oog op voedselvoorziening, altijd voorrang hebben.

Erik Groen

2018-05-18 22:37:31

En groene energie
En bio diversiteit
En biologische landbouw (met minder opbrengst per ha dan moderne)
En geen megastallen

Je zult keuzes moeten maken, want er is geen ruimte voor alle 4 de wensen. Zeggen wat je niet wilt is makkelijk, kiezen moeilijk.

Jan

2018-05-19 13:22:47

Ik vind het een verschrikkelijk idee. Nederland vol met zonnepanelen en windmolens. Maar ja, het zal wel doorgaan het is immers een linkse hobby.

Richard

2018-05-19 20:42:36

@Jan dit heeft niks met links en rechts te maken. Erik Groen slaat de spijker op zijn kop. Er is altijd wel een reden te vinden om iets niet te doen. Industrieterrein is ook landbouwgrond geweest. Zonnepanelen op daken van huizen en gebouwen is eigenlijk gepruts in de marge en auboptimaal t.o.v. zonneparken en windmolens.

Erik Groen

2018-05-20 00:30:24

@Jan
Zonnepanelen vind ik wel meevallen. In Duitsland zie je wel eens van die velden. Van een afstandje net een meer (heb me wel eens vergist)

Windmolens zijn ondingen. We hebben er ruim 20.000 nodig (We hebben er momenteel ruim 2000) om in de huidige stroombehoefte te voldoen en dan moet de gastransitie nog beginnen. Bij iedere windmolen horen we weer hoeveel 1000 huishoudens van stroom worden voorzien terwijl huishoudens maar 13% van alle stroom gebruiken. Marketingtechnisch doen ze dat heel slim.

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer