Raalte Regio

Jihadstrijder Droste uit Heeten weer opgeroepen door OM

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft opnieuw jihadstrijder Victor Droste (29) uit Heeten weer opgeroepen om te verschijnen op een terechtzitting van de rechtbank Rotterdam, op 22 juni. Deze terechtzitting is een vervolg op de zitting in maart toen Droste en negen andere jihadstrijders voor ’t eerst zijn gedagvaard.

Voor zover bekend hebben de verdachten geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland en bevinden zij zich in het jihadistische strijdgebied in Syrië of Irak. Het OM heeft hen geprobeerd te bereiken via social media, zoals Twitter, Facebook en Whatsapp. De aanstaande terechtzitting is door de politie ook onder de aandacht gebracht in het strijdgebied met een gerichte actie op Facebook.

Van deze personen is bekend dat zij zijn uitgereisd om deel te nemen aan de gewapende strijd van IS. Het OM wil met hun berechting niet wachten tot zij terugkeren naar Nederland. Het OM wil hiermee ook duidelijk maken dat de rechtsstaat geen afscheid heeft genomen van de uitreizigers. De rechtstaat is op hen van toepassing of zijn nu willen of niet.

Bovendien worden risico’s  met mogelijke terugkeerders uit het strijdgebied verkleind wanneer zij veroordeeld zijn. Zij kunnen dan bij terugkeer onmiddellijk worden aangehouden om de hen opgelegde straf uit te zitten.

|Doorsturen

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

Algemeen

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer