Olst-Wijhe Regio

Gebruikers dumpen afval op station

Politie Olst-Wijhe waarschuwt voor lachgas

De politie Olst-Wijhe heeft op Twitter foto's geplaatst van een groot aantal slagroompatronen en ballonnen dat is gedumpt op het NS station in Olst. De patronen en ballonnen worden gebruikt bij het inhaleren van het zogenoemde 'lachgas'.

Lachgas wordt als verdovingsmiddel gebruikt bij operaties en als recreatief roesmiddel. Het gas geeft na het inhaleren een lachkik. Het middel is vooral bij jongeren in trek.

Legaal
Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas tegenwoordig onder de Warenwet. Hierdoor wordt het gas net zo behandeld als alle andere producten. De NVWA besloot het lachgas te onderzoeken. Zij konden geen langdurige schadelijke effecten ontdekken. 

Regels
Winkeliers mogen zelf regels bepalen omtrent de verkoop van slagroompatronen en ballonnen. Zo kan het zijn dat jongeren geen patronen meekrijgen, maar een volwassene wel. 

Trimbos
Het Trimbos-instituut publiceerde in 2016 een rapport waarin deze 'partydrug' centraal staat. Zij stellen dat er nog steeds weinig duidelijk is over de schade dat lachgas kan veroorzaken op lange termijn. Zij adviseren dan ook voorzichtig te zijn met het goedje.

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer