Raalte Regio

26 schapen in Lierderholthuis in juni gedood door een wolf

De 26 schapen die in juni in Lierderholthuis om het leven kwamen, zijn gebeten door een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek.

De schapen van Christian Kalter na de aanval van de wolf

Dat meldt RTV Oost.

Schapenhouder Christian Kalter kreeg gisteren het bericht dat zijn schapen inderdaad door één of meerdere wolven zijn gedood. Dat kwam voor hem niet als een verrassing. "Het is een bevestiging van wat we dachten."

Van de 26 schapen zijn er twaalf direct aan de beten overleden. De andere veertien waren zwaargewond en zijn door de veearts ingeslapen.

Onduidelijkheid
Door de verhuizing van het onderzoekslaboratorium liet de uitslag van het onderzoek langer op zich wachten. Twee maanden was onduidelijk wat het schapenbloedbad had aangericht.

Zo sloot de stichting Wolven in Nederland niet uit dat de beten van een vechthond afkomstig waren. "Het vraatbeeld is niet typisch dat van een wolf", verklaarde Maurice La Haye destijds.

Schadevergoeding
De bevestiging dat het geen honden- maar wolvenbeten zijn, betekent dat Kalter recht heeft op een schadevergoeding van het Rijk. Toch is hij niet blij met de uitkomst van het onderzoek. "Ik maak me zorgen, want de Nederlandse maatregelen tegen de wolven zijn denk ik niet genoeg. Een hek van twee meter hoog zie ik niet als de oplossing", vertelt hij.

Eerder onderzoek
Uit eerder onderzoek van de Wageningen Universiteit bleek al dat er in de maanden maart en april tenminste twee wolven in Overijssel zijn geweest. Dat waren een vrouwtje uit Nedersaksen en een mannetje waarvan de afkomst onduidelijk is.

|Doorsturen

Lodewijk

2018-08-09 13:30:17

"Wolven expert" Maurice La Haye van wolven in Nederland zat er voor de zoveelste keer weer eens flink naast. Die gasten blijven sprookjes vertellen, en de burger blijft er intrappen.

denk aan de medemens

2018-08-13 08:36:17

Moet dat weer zo'n bloederige foto zijn.

Ik dacht dat men een beetje schapelijk (schaapelijk) was. Je hoeft niet altijd zo uitdrukkelijk met een foto te laten zien. Denk aan je lezers (als die er nog wel zijn op SC). Veel mensen kunnen hier niet tegen.

Komen er straks weer van die reacties. Ja maar, dit is de werkelijkheid. Ja andere bloederige werkelijkheden laten zie ook niet met foto's zien.

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer