Raalte Regio

Legends of Rock XXL wil het grootste tributefestival van Nederland worden

Classic rock in plaats van Pedro Pico Pop

“Als het niet lukt, is het frustrerend en dat hebben we met Pedro Pico Pop wel meegemaakt, maar nu alles naar behoren verloopt, is het helemaal te gek!” Maurice Endeman doelt op het nieuwe festival Legends of Rock Tributefestival XXL dat op vrijdag 22 en zaterdag 23 juni zal plaatsvinden op het welbekende festivalterrein bij kruispunt Bos.

Inmiddels zijn namelijk al meer dan 1.500 kaarten voor dat festival verkocht. “Vooraf hoopten we op tweeduizend bezoekers. De voorverkoop begint meestal pas in de laatste weken en dagen echt hard te gaan. We verwachten dus ruim over die tweeduizend heen te gaan.”

Legends of Rock komt in de plaats van Pedro Pico Pop. De editie van vorig jaar was zo desastreus (slecht weer zorgde ervoor dat het publiek massaal wegbleef en de organisatie met schulden bleef zitten) dat Maurice en de vaste vrijwilligersgroep dit jaar voor een festival met tributebands hebben gekozen. De ambities zijn groot. Legends of Rock moet het grootste tributefestival van Nederland worden. “Het lijkt nu een schot in de roos. Met de opbrengst hopen we de rekeningen van vorig jaar te kunnen betalen.”

Het programma begint op vrijdag 22 juni optredens van ACinDC (AC/DC), Hollywood Rose (Guns n’ Roses-tribute uit Hongarije), In Your Honour (Foo Fighters) en Stormbringer (Deep Purple). De eerste band begint om 19.30 uur (terrein geopend vanaf 19.00 uur). Op zaterdag 23 juni volgen shows van Damaged Justice (Metallica-tribute, headliner van de dag), Volbeer (Volbeat), Def Americans (Johnny Cash), The Fortunate Sons (CCR), Van Hagar (Van Halen), Hollywood Rose (Guns n’ Roses) en The Pinheads (rockclassics). Aanvang is dan om 14.00 uur (terrein geopend vanaf 13.00 uur).

Hoog niveau
“Na vorig jaar moesten we allemaal even bijkomen”, vertelt Maurice. “Het liep niet meer. Al dat werk dan ook nog met schulden blijven zitten. We moesten wat anders. Toen zijn we gaan kijken of we andere ideeën hadden. Zo zijn we bij een meerdaags tributefestival uitgekomen. Dat bestond nog niet. Tributebands lopen op het moment heel goed. Ik organiseer ook regelmatig tributeavonden bij Lucky in Rijssen. Daar komt veel publiek op af. Het is muziek die het in deze regio goed doet. Weet je wat het is, als je de grote bands van vroeger gaat bekijken, dan zijn die vaak ook niet meer compleet. Oude leden zijn weg of overleden. Bovendien betaal je dan vaak een flinke entreeprijs en zie je, als je pech hebt, alleen maar een paar stipjes in de verte. Tributebands zijn een heel mooi alternatief. Ik heb er heel veel gezien en het niveau is vaak verrassend hoog.”

Veel werk
Of Pedro Pico Pop ooit nog weer terugkeert, is nog maar de vraag. “Het was heel veel werk voor naar verhouding weinig publiek”, stelt Maurice. “De toekomst van Pedro Pico Pop wil ik dus even in het midden laten. In de goede jaren trokken we best wat publiek, maar we zagen de laatste jaren al een terugloop.” Het lijkt een grote stap, van een festival dat zich nadrukkelijk richtte op hippe undergroundbands naar een tributefestival, maar volgens Maurice valt dat wel mee. “We wilden al jaren meer mensen trekken. We waren al heel erg aan het zoeken. We hebben een nineties party gehad en dingetjes geprobeerd met dance en hiphop. Onze vorm hadden we nog niet gevonden.”

Stempel
Legends of Rock blijft wat dichter bij de basis dan zijn voorganger. Geen geldverslindend terrein met meerdere podia en overal aparte hoekjes, maar een centrale tent met daaromheen barretjes, foodstands, zitjes en ruimte voor een DJ. Het festival richt zich op jong en oud, maar Maurice signaleert wel dat vooral veel mensen tussen de 35 en 50 jaar kaartjes kopen.

“De vrijwilligers waarmee we al die jaren Pedro Pico Pop hebben georganiseerd zijn jonger. Grotendeels tussen de 24 en 35. Maar iedereen staat hier wel achter. Het blijft leuk om dingen te organiseren. We zijn daar in de afgelopen jaren ook in gegroeid. We hebben meerdere tributeavonden bezocht om ons te oriënteren. De grote jongens, daar waar je veel publiek mee trekt, zijn Metallica, Iron Maiden, Guns n’ Roses en AC/DC. Wij hebben er drie van de vier. Daar kun je een programma omheen bouwen. En Hollywood Rose treedt zowel op vrijdag als op zaterdag op. Die laten we speciaal overkomen, dan kunnen we ze ook wel twee keer laten spelen! En zelf heb ik ook wel een stempel gedrukt op de programmering. Die CCR- en Johnny Cash-tributes vind ik te gek!”

Meer informatie op www.legendsofrock-raalte.nl. Kaarten zijn te koop via die site en bij alle Primera-winkels. Een kaartje voor de vrijdag kost 15 euro; een kaartje voor de zaterdag 17,50 euro. Combitickets voor beide dagen kosten 27,50 euro.

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer