Raalte Regio

FOTO'S | Stephan Rientjes is de Sallandse Boer 2018

Stephan Rientjes is tijdens de Roggemaaiersdag in Raalte uitgeroepen tot Sallandse Boer 2018. Hij volgt Geertjan Kloosterboer uit Deventer op. Fotograaf Arnold Roolvink was aanwezig en maakte onderstaande foto's.

Foto's: Arnold Roolvink (Foto Arnold)

Stephan heeft een varkensbedrijf met zeugen, vleesvarkens en akkerbouw aan de Hofmeijersweg in Raalte. Hij vindt dierenwelzijn erg belangrijk en houdt zijn varkens volgens het Welfare-concept. Het voer voor de dieren bestaat onder andere uit maïs, tarwe en gerst van eigen bedrijf en collega's uit de omgeving.

Het grootste gedeelte van de benodigde energie voor zijn bedrijf wordt opgewekt door zonnepanelen die op de daken liggen. Verder wordt er warmte teruggewonnen uit de ventilatielucht van de varkens. Door de luchtwassers wordt er weinig ammoniak, stof en geur uitgestoten.

Stephan neemt deel aan Salland Boert en Eet Bewust. Dit project wil helpen om voedselproducten en consumenten dichter bij elkaar te brengen. Daarnaast is Stephan bestuurslid bij LTO-Noord afdeling Salland. 

De tradities van het Sallandse Oogstfeest spreken Stephan aan: "Het is mooi en groot oogstdankfeest, waarbij via het oogstgaveproject ook aandacht wordt besteed aan mensen die het minder goed hebben." Als Sallandse Boer 2018 is Stephan tijdens Stöppelhaene ook de ambassadeur voor de oogstgave, die dit jaar is bestemd voor project Mount Neverrest in Thailand. Dit project zet zich in voor een school voor gehandicapte kinderen en jongeren. Met de opbrengst kan een irrigatiesysteem worden aangelegd en de bodem bewerkt en beplant worden met eetbare gewassen. 

Stephan is niet de enige ambassadeur van de oogstgave dit jaar. Een groep leerlingen van het Carmel College Salland heeft dit project afgelopen voorjaar bezocht en heeft op locatie meegeholpen aan dit project. Met hulp van enthousiaste jongeren uit Raalte en de omliggende dorpen hoopt Stephan dat de oogstgave dit jaar minstens 30.000 euro zal opbrengen. Giften kunnen overgemaakt worden naar NL45RABO0142967157 t.n.v. Oogstgave. 

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer