Raalte Regio

Jan Overesch: "Duurzame landbouw heeft geen gif nodig"

Als je de laatste dagen door Salland rijdt zie je verschillende weilanden en akkers die helemaal oranje/geel gekleurd zijn. Velen zullen zich afvragen wat de oorzaak van deze verkleuring is. Deze verkleuring, ook wel landschapspijn genoemd, wordt veroorzaakt door het spuiten van het gif Glyfosaat ofwel Roundup in de traditionele landbouw. 

Het wordt gespoten op grasland en op groenbemesters als rogge, om deze dood te krijgen. Roundup doodt zowel het bovengrondse deel van de plant als de wortel. Lang niet alle traditionele boeren gebruiken het middel Roundup. Zij, en de biologische boeren, laten zien dat we makkelijk zonder gif kunnen telen en boeren. De vraag is waarom gebruiken die boeren en adviseren loonwerkers dit middel? Is de gebruiker bekend met de gevolgen van het gebruik van gif als Roundup? Voer voor onderzoekers en journalisten.

Het middel heeft grote gevolgen voor het milieu, grondwater, bodemleven en luchtkwaliteit. Zoals gezegd het kan makkelijk zonder. Het is een kwestie van de juiste techniek mechanisatie toepassen. Het grootste ongemak over glyfosaat is dat het langzamerhand overal te vinden is in de bodem en grondwater. Glyfosaat geeft al problemen bij de Nederlandse drinkwatervoorziening. In oppervlaktewater dat wordt gewonnen om er drinkwater van te maken, zit volgens de drinkwaterbedrijven „al jaren” te veel glyfosaat. Het staat daarom op de lijst van ‘probleemstoffen’. Glysofaat ofwel Roundup is een gevaar voor onze gezondheid.

Het gebruik van gif is niet vrijblijvend. Hulde aan de boeren die het niet gebruiken, duurzame landbouw heeft geen gif nodig, we hebben de aarde ter leen van onze kinderen.

Jan Overesch

|Doorsturen

Jan

2018-04-17 09:35:35

Landschapspijn??,  twee weken een verkleuring. Overdrijven is ook een vak.

Will

2018-04-17 10:48:26

Jan O. Heeft groot gelijk, het is grote onzin om deze rotzooi te gebruiken, wat is er mis met onkruid in het gras? En Jan die reageer t is waarschijnlijk een boer die snel grof geld wil verdienen en niet denkt aan zijn nakomers die ook nog moeten leven op deze aarde. Waarom wordt het niet verboden, net zoals kunstmest, en nee ik heb geen grijze wollen sokken aan, maar ik denk aan minn gezondheid. Als alle boeren nu eens biologisch gaan werken en de regering niet aan de pharmacie denkt dan wordt het gezonde eten alleen maar goedkoper en hebben wij de medicijnen die wi) nodig hebben omdat er zoveel gif in de landbouw wordt gebruikt, waardoor de mensen ziek worden

harrie kiekebosch

2018-04-17 11:09:10

@Jan, alsof je er niet meer ziek van wordt als je het niet meer ziet. Die gedachte is nou precies het problem. Wel een verkeersdrempel, want van onder en auto komen heb je per direct last. Maar geen bescherming tegen gif, want daar krijg je later pas last van...

lampi

2018-04-17 17:39:23

dus als ik het goed begrijp hoef ik helemaal niet meer naar de winkel om Roundup te kopen.

als ik maar genoeg slootwater op het land breng gaat het gras ook dood.

Erik Groen

2018-04-17 19:29:20

Lezenswaardig voor iedereen die in het sprookje van de biologische landbouw gelooft.

Vrij Nederland dus geen rechts populistisch krantje

https://www.vn.nl/groene-sprookjes-5-mythen-over-biologisch-eten/

Will

2018-04-17 20:24:14

round up moet verboden worden ik begrijp niet waarom mosanto zo wordt beschermd en bayer

Erik Groen

2018-04-18 00:07:24

Glysofaat is patentvrij
Mosanto is sinds 2000 al lang niet meer de enige producent en Bayer ook niet

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer