Raalte Regio

Rudie Haarman: "Die bodem is hartstikke fit"

Jan Overesch spreekt in een artikel op deze site zijn zorgen uit omtrent het gebruik van Roundup. Ook D66-statenlid Wybren Bakker uit op Twitter zijn zorgen over de gezondheid van de bodem bij gebruik van Roundup. LTO Salland-bestuurslid Rudie Haarman legt uit waarom boeren het middel gebruiken.

Foto: Twitter Wybren Bakker

"Die bodem is hartstikke 'fit'. Wat u op de foto ziet is een groenbemester die is ingezaaid vorige herfst direct na de maisoogst. Deze groenbemester bindt stikstof (N) die in de herfst nog beschikbaar is in de bodem en voorkomt daarmee stikstof-uitspoeling naar het grondwater. Om de vastgelegde stikstof weer beschikbaar te krijgen voor het volgende maisgewas, moet de groenbemester al op tijd weer afgebroken worden, want het duurt even voordat het gras is verteerd.

Dit kun je doen door het gras op tijd onder te werken. Maar vaak is de draagkracht van de grond vroeg in het voorjaar nog te slecht. Dan verniel je de bodemstructuur. Een goed alternatief is om de groenbemester met een hele lage dosering glyfosaat te vernietigen. Daarmee voorkom je structuurschade en je bespaart veel brandstof. Tevens kun je zo besparen op een latere bespuiting, want je hebt dan na opkomst van de mais geen last meer van grasachtige onkruiden. Als je die dan nog moet bestrijden, heb je een hogere dosering en een schadelijker middel nodig, waar ook de jonge maisplant nog eens last van heeft.

Verder heeft glyfosaat geen nadelige invloed op de bodem of het bodemleven. Het is het meeste onderzochte bestrijdingsmiddel ter wereld. Boeren gaan er zeer zorgvuldig mee om. Elk jaar volgen we verplichte cursussen om onze kennis op peil te houden. Ook worden de veldspuiten verplicht gekeurd, vergelijkbaar met een apk-keuring van de auto. Kortom, boeren weten wat ze doen en doen dit veilig en verantwoord. En dan vind ik het droevig dat u denkt dat de bodem niet fit zou zijn."

Lees ook: Jan Overesch: "Duurzame landbouw heeft geen gif nodig"

|Doorsturen

Gerard Verswijver

2018-04-17 22:04:46

Het is het meest onderzochte bestrijdingsmiddel. Zomeren nog natuurlijk ook. Vandaar dat er in Amerika mega veel processen worden gevoerd tegen de leverancier. Vandaar dat boeren er zorgvuldig mee moeten omgaan en verplicht cursussen moeten volgen. Kan iemand het verhaal van Haarman nog geloven. Ik wel, eigen belang. Hecht toch meer waarde aan de visie van Jan Overesch. Een fitte bodem is in onze regio sporadisch te vinden.

Gerlant Zielman

2018-04-17 23:18:13

Hoi Gerard,

Ik had je eigenlijk serieus willen wijzen op dat bodem leven waar Rudi het over heeft als hij uitlegt waarom het spul in minimale porties wordt gebruikt in het vroege voorjaar en terloops ook nog even op de vele milieu afwegingen die boeren maken bij het wel of niet dood spuiten. Bijvoorbeeld de vele liters diesel die er anders verbrand worden, de lucht in gejaagd en de impact die dat heeft maar ook op het niet met de machines het land op willen in het vroege voorjaar omdat daarmee de bodem verdicht wordt waardoor de grond minder makkelijk water opneemt en dat weer nadelig is voor het bodem leven. Ook dat het weer andere milieu problemen oplevert maar ik doe het niet want ik ben getriggerd door jouw “Zomeren nog natuurlijk ook” Ik puzzel me suf maar gelukkig zomert het, drogen de landerijen op kunnen de boeren komende week mais zaaien en als ik Rudie zijn verhaal goed begrepen heb hoeven ze dan straks als de plantjes erboven staan weer bijna niet te spuiten. Ik zou zeggen; top! Die mannen denken daar dus goed over na, ik heb Jan Overesch nog nooit gehoord over zijn diesel verbruik of verdichting door overmatige grondbewerkingen bij onkruid bestrijding…

Arjan Pakkert

2018-04-18 00:01:15

@Gerard verswijver, best bedenkelijk voor mij dat u de woorden van dhr Haarman in twijfel trekt, terwijl daar geen woord van gelogen is. Zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten denk ik dan.

Hans

2018-04-18 07:54:26

Hier zit ook zo'n biologische maisteler, ploegen zaaien.

Maar dan begint het, na elke regenbui gaan ze met de wiedeg eroverheen. Maar dan denk ik hoeveel diesel stookt die gast er door heen. En dan heb je ook de grond vast gereden wat geen water doorlaat en bodemleven verpunkert. Maisplant krijgt elke keer op z'n flikker en hoe zouden de insekten het ondergaan als telkemale de wiedeg langs komt. En als dan het gewas meters hoog is staat het onkruid even lang. En er worden ook kraaien dood geschoten want die pikken het ongecoate zaaizaad uit de grond.

En als laatse valt de opbrengst nogal tegen in vergelijk met gangbaar.               Biologisch is erg onlogisch en manifesteerd zich als een religie.

Hans de Kort

2018-04-18 08:49:02

Tjongejonge, de vijfde kolonne van Monsanto is weer onderweg, met voorop een van hun bekende aanvoerders: Gerlant Zielman. Leve het landbouwgif. Het maakt meer kapot dan ons lief is. 

De gevolgen zullen niet lang meer op zich laten wachten

Gerlant Zielman

2018-04-18 11:17:36

Ha die Hans, you made my day! “ de vijfde kolonne van Monsanto is weer onderweg, met voorop een van hun bekende aanvoerders: Gerlant Zielman.”

Ik en pleitbezorger voor vergif? Helemaal niet, ik ben voor minder, minder en nog minder maar we kunnen niet zonder weet je nog? Zonder zou een derde van de Raaltenaren geen eten hebben heb ik je al eens voor gerekend, een derde van de wereld en dat heb ik niet zelf bedacht maar de aller wijsten van de wereld.

http://www.sallandcentraal.nl/carrousels/ander-nieuws/ander-nieuws-sc/gerlant-ik-stem

Dat jij het altijd beterweet is in middels bekend, ik ben blij met mensen als Haarman die de moeite nemen om dingen uit te leggen terwijl zij weten dat ze door bepaalde figuren altijd in een hoek gezet zullen worden en veroordeeld.

Will

2018-04-18 11:59:57

wat een onzin allemaal, vooral Gerlant Zieleman, die heeft aandelen in Monsanto denk ik, en ik Bayer. Natuurlijk kunnen wij zonder gif, moet je maar eens in mijn tuin komen kijken, eerlijk voedsel. En dat een derde van Raalte dan niets te eten heeft is natuurlijk onzin. De supermarkten puilen uit van voedsel wat over geproduceerd is met het gevolg dat het wordt weggegooid, omdat men het niet meer wil eten omdat het er niet meer uitzien. Neem een voorbeeld aan de soepcafe,s die proberen er nog wat van te maken, dus geen gif is gebruiken kan dan misschien iets minder voedsel opleveren, maar het voorkomt wel onnodig weggooien van duurzaam gekweekt voedsel

Jan

2018-04-18 12:09:16

We komen hier niet uit. Laten we vooral ieders manier van boeren respecteren. Overesch doet het op zijn manier, prima. De produkten zijn wat duurder maar je hebt er een belevingsverhaal erbij, iedereen blij.

Marjan Potze

2018-04-18 13:17:32

Omdat ik van landbouw bedrijven absoluut geen verstand heb ga ik me hier inhoudelijk ook niet in mengen. Waar ik me inmiddels wel kapot aan erger is de drammerige, arrogante en neerbuigende toon van sommige personen die de gangbare landbouwbedrijven graag de nek om willen draaien omdat er volgens hen maar één waarheid is namelijk hun waarheid! Net kleuters die stampvoetend en jankend hun zin willen krijgen en voor geen reden vatbaar zijn. Hou daar alsjeblieft  mee op en ga aan het werk om serieus plannen te smeden voor een goede samenwerking tussen de gangbare- en biologische landbouw inplaats van dat ten hemel schreiende gezever! Want dát is je reinste tijdverspilling!

Marjan Potze

2018-04-18 14:19:22

@Gerard Verswijver,

Heb ik jou ten tijde van de verkiezingen niet dikwijls horen verkondigen dat "Raalte Natuurlijk" streefde naar het aangaan van de dialoog met de burgers in plaats van de boel van te voren dicht te spijkeren? Vraag ik me toch af waar jij, voor wat betreft de landbouw, op dit moment mee bezig bent. Het lijkt mij dat jij meer genoegen schept in verbaal neerschieten- en sabelen dan naar het zoeken van de dialoog tussen de gangbare- en biologische landbouw. Hoe jammer is dat?

Erik Groen

2018-04-18 15:36:34

In tegenstelling tot biologische veeteelt is biologische landbouw helemaal niet beter voor het milieu dan moderne landbouwmethodes

Het voelt alleen zo goed. Voorstanders van biologische landbouw vind je dan ook verrassend vaak bij de stadsen (ja die wonen ook in Raalte) en hipsters die opvallend genoeg dol zijn op leuke stedentrips, maar dat is weer een andere discussie

Gerard Verswijver

2018-04-18 18:31:07

Beste Marian, Gerlant,

Voel ik me toch geroepen om te reageren. Volgens mij ben ik niet drammerig, nog kun je mij betichten van arrogantie. Wat ik wel hoog in het vaandel heb is de gezondheid van ons allen en met name op de lange termijn. Als ik dan hoor dat ik stads zou zijn of landbouwbedrijven zou willen afbreken dan voelt dat als een keiharde aanval. Ik ben zo dorps als het maar kan, heb waarschijnlijk in tegenstelling tot de meesten jarenlang op een boerderij gewoond en besef als geen ander dat we op een doodlopend spoor zitten. Misschien moeten Gerlant en al die anderen de dialoog maar eens aangaan met al die zieke mensen die nu processen voeren tegen Monsanto. Als je dan nog dezelfde gedachten hebt over gebruik van deze middelen dan is het prima toch?

Piet

2018-04-18 19:40:02

@gerard Verswijver    Ken niemand die van roundup ziek is geworden, maar blijkbaar spreek jij ze dagelijks.

Marjan Potze

2018-04-18 19:42:54

Beste Gerard,

Alhoewel ik jou niet specifiek genoemd heb, voel je je blijkbaar behoorlijk aangesproken als ik in mijn eerste reactie zeg zeer geërgerd te zijn door de drammerige, arrogante en neerbuigende toon van sommige reaguurders. Vervolgens schiet je in de verdediging en vertelt ons onder andere dat jij de gezondheid van ons allen voor nu en in de toekomst hoog in het vaandel hebt staan! Hoezo niet arrogant? Denk jij soms dat de gangbare landbouw dat niet hoog in het vaandel heeft? Om over je laatste twee zinnen nog naar te zwijgen. Te erg voor woorden...

Gerard Verswijver

2018-04-18 21:36:46

Dus toch arrogant, en te erg voor woorden. Blijkbaar zijn de tegenstellingen te groot. 

Henk

2018-04-19 09:44:13

Heeeerlijk, die eigen parochie!! Heerlijk!

Dick Mars

2018-04-19 21:32:56

Erik Groen verwees in een eerdere reactie al naar een artikel in Vrij nederland, met een link erbij.

Ik zou zeggen teggen alle reageerders: lees dat artikel er nog maar eens op na. En de conclusie is dan- als zo vaak- dat er voor beide standpunten wel wat te zeggen is, en dat we de positieve punten van beide "kampen" dus maar moeten omarmen.

SAMEN komen we er dan hopelijk wel uit.

https://www.vn.nl/groene-sprookjes-5-mythen-over-biologisch-eten/

Gert

2018-04-19 22:26:09

De mengverhouding is pakweg 10 ml round up op 1 liter water en een liter water is 1000 ml voor pakweg 20m2. Misschien kunnen we daar wat mee.

Erik Groen

2018-04-20 13:03:42

@Hans de Kort
Vind je het gek dat je niet gepruimd wordt als je zo onder de gordel reageert ?

Gert

2018-04-20 22:06:53

Volgens Hans is binnenkort al het groen weg, dus ook geen pruimen meer. Hij kon wel eens dicht bij de waarheid zitten.

Erik Groen

2018-04-21 10:01:25

@Gert
Ach dat zal wel meevallen door de toename van CO2 in de atmosfeer zal het groen het alleen maar beter doen.

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer