Raalte Regio

Festivalpreses Ton Groot Beumer rekent op zes- tot achtduizend bezoekers bij openingsavond

Zestien nationaliteiten op Ribs & Blues

Als zaterdagavond 19 mei om half acht Mothers Finest het muzikale startschot geeft voor Ribs & Blues 2018, dan is Raalte weer gastheer voor bezoekers uit het hele land en, soms ver, daarbuiten. “Zo’n 68 procent van de bezoekers komt van buiten Overijssel”, zo heeft voorzitter Ton Groot Beumer van Ribs en Blues al becijferd op basis van de herkomst van de kopers van de e-tickets. “En je ziet een mooie spreiding over het hele land. Alleen al in Amsterdam zijn 163 kaarten verkocht.”

Bovendien komt zo’n 3,6 procent van de duizenden bezoekers van buiten Nederland. Dat levert een interessant lijstje op van Europese landen; Duitsland, België, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Zweden, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Rusland en Roemenië. En zelfs daarbuiten, zo weet de preses; “Want er zijn ook tickets verkocht in Zuid-Afrika, Indonesië en Hong Kong. Je weet natuurlijk nooit precies voor welke band die komen, maar logischerwijze is dat toch wel Status Quo.”

De voorverkoop van de (betaalde) zaterdagavond gaat inmiddels volgens verwachting. Een uitverkocht huis zoals vorig jaar bij de Beach Boys zal het waarschijnlijk niet worden, maar Groot Beumer rekent toch op een aantal van tussen de 6.000 en 8.000 bezoekers zaterdagavond. “En dat is wel ongeveer het aantal dat we verwacht hadden. Het blijft vaak moeilijk om in te schatten welke band nu wel of juist wat minder publiek trekt. Als het een beetje goed weer is, dan zul je zien dat veel bezoekers vanaf zaterdagmorgen al in het Raalter centrum te vinden zijn. Toen Status Quo 6 jaar geleden voor de eerste keer optrad was het de hele zaterdag al enorm druk in het dorp. Dat kan nu zomaar opnieuw gebeuren.”

Informatiestand
Eerste en tweede Pinksterdag is het zoals altijd gratis entree op de Domineeskamp. De dan verwachte tienduizenden bezoekers krijgen dit jaar een extra service geboden. Vlak bij de entree aan de kant van de Rabobank komt naast de muntenkassa een speciale informatiestand. “Iedereen kan daar terecht voor een heleboel zaken. Van gevonden voorwerpen tot bandjes voor 18+, voor kwijtgeraakte kinderen tot vragen over het programma, maar ook voor de kaarten voor de nachtbussen naar Zwolle en Deventer. En er zijn voor de eerste keer speciaal ontworpen Ribs & Blues-caps te koop. We zorgen voor goed geïnformeerde vrijwilligers die deze nieuwe infostand bemannen. Het is nieuw, maar we denken dat het in een grote behoefte zal voorzien.”

Deltapodium
Bovendien kunnen bezoekers er op de beide pinksterdagen met eventuele klachten maar ook met complimenten en bijvoorbeeld tips voor bands voor volgend jaar terecht. “We zorgen dat er voldoende pennen en papier klaar liggen”, zo verzekert Groot Beumer die met zijn mensen druk bezig is met de laatste voorbereidingen. Het tweede, Deltapodium, krijgt in ieder geval een heel ander aanzien. “Muziek uit alle hoeken van de wereld, rootsy, bluesy, psychedelisch, chaotisch, opzwepend, rauw, ontroerend of met welke kwalificatie dan ook, het kan allemaal op het Delta-stage. Om dat kleurrijke muziekpalet te onderstrepen, zijn de doeken voor de geluidstorens nieuw vormgegeven met een lichte verwijzing naar de ‘popart’, natuurlijk in felle kleuren.”
Alleen het weer kan nog spelbreker zijn. “Ik geloof dat er een temperatuur van rond de 20 graden wordt verwacht. Voor ons is dat ideaal festivalweer, niet te heet, niet te fris.”

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer