Raalte Regio

Zondagse gedachte: Te-vrede-nheid

Afgelopen zondag lazen we volgens het kerkelijk leesrooster het verhaal waarin een landeigenaar arbeiders inhuurt voor één denarie per dag. Het loon waarvan je in die tijd een dag kon leven. Zowel degenen die vanaf het eerste uur werden ingehuurd als degenen die te elfder ure nog werden ingehuurd kregen, zoals afgesproken, één denarie betaald. Het lijkt oneerlijk, want de ene groep heeft veel langer voor die ene denarie gewerkt dan de andere groep.

Niemand wordt hier tekort gedaan. En toch ervaren we dit als een oneerlijke behandeling. Waarom ontstaat hier afgunst, jaloezie? We zouden kunnen zeggen, wetend dat de lezingen werden gelezen aan het einde van de vredesweek, dat daar de onvrede begint tussen mensen. Het deed me denken aan een gouden echtpaar voor wie ik ooit de jubileumviering mocht verzorgen.

Ik ging naar het echtpaar om de viering voor te bereiden en ik vroeg wat voor hen nou kenmerkend was geweest in die vijftig jaar. Wat was voor hen nou het allerbelangrijkste in het leven en hoe hadden zij zo samen vijftig jaar trouw aan elkaar kunnen blijven. In een wereld waarin veel gebeurt, veel verandert en zeker ook veranderd is in die vijftig jaar. Ook bij hen had immers zowel voor- als tegenspoed aan de deur geklopt. Zij zeiden: ‘Dat is tevredenheid’. Niets hoogdravends, niets romantisch, niet – zoals iedereen dat tegenwoordig wil – op zoek gaan naar gelukkig zijn en dat vooral proberen te blijven. Want dat lukt toch niet. Nee, zo zeiden zij: ‘Wij zijn tevreden met wie we zijn, met elkaar, in dit leven, hoe het leven zich aan ons heeft aangediend. Dat te accepteren en daar dankbaar voor zijn, dat is tevreden zijn met wat je hebt, met wat is.’

Daar zit het woord vrede in: te-vrede-n. Eigenlijk is iets niet goed waar ‘te’ voor staat, behalve tevreden en dan ook maar meteen in de overtreffende trap.

Als je zo kunt leven, dan ben je werkelijk een wijs mens. Ik was en ben dankbaar dat ik deze wijze les van dit echtpaar mocht leren.

Lonneke Gunnink – van den Berg, pastoraal werkster parochies H. Kruis en H. Lebuinus

|Doorsturen

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant
Agenda

Weer