Olst-Wijhe Regio

Opinie: Waar komt het nieuwe schoolgebouw in Olst?

De meeste mensen denken dat het nieuwe onderwijsgebouw bij de Hooiberg komt. En die locatie ligt ook voor de hand. De clusterschool heeft daar de sportvoorzieningen bij de hand. Bovendien heeft de gemeente rond de Hooiberg veel grond in eigendom, dus dat maakt deze lokatie aantrekkelijk. Alleen de ijsbaan moet er aan geloven, maar verder heeft het alleen maar voordelen....of toch niet?

Leefbaarheid
Het sluiten van een school is een verlies voor een kern. Daar kunnen de kernen Den Nul en Herxen over meepraten. Het brengen en halen van kinderen, een praatje op het schoolplein; het brengt leven in de brouwerij. Ik begrijp wel dat Boskamp graag een school wil behouden. Net als Olst. In alle eerlijkheid valt lokatie de Hooiberg dan toch tussen wal en schip. Het ligt niet in Boskamp en niet Olst. Beide kernen gaan er in leefbaarheid dus eerder op achteruit dan op vooruit.

Inbreiding of uitbreiding?
Het college van burgemeesters en wethouders heeft al vast de Hooiberg als “bestaand stedelijk gebied” aangemerkt. Dat betekent dat het makkelijk is om goedkeuring te krijgen voor nieuwbouw. Let op: het hier gaat om een stuk grasland in de zomer en een ijsbaan in de winter. Als we hierop het etiket “inbreiding” plakken, sorteren we voor op de makkelijke weg. Dan zijn lokaties die dat niet hebben niet interessant, want die kosten teveel geld of moeite.

Alternatieve lokaties
Een veelgenoemd alternatief voor een nieuwe school is de lokatie tussen de Averbergen en moestuinen. Vlakbij het consultatiebureau, dichtbij de kern Olst en vlakbij de nieuwe fietstunnel die we krijgen. Deze lokatie verdient wat mij betreft een eerlijke afweging. Evenals de huidige schoollokatie van de PWA, de Willibrord en de Terstege school.

Beste mensen, wat is een goede schoollokatie ons waard? Wat betekent een school voor de leefbaarheid van het dorp? Ik vind dat de gemeente zal moeten zorgen voor een eerlijke afweging van de alternatieven.

Reacties zijn welkom: m.lof@raadolst-Wijhe.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer