Olst-Wijhe Regio

PvdA Olst- Wijhe neemt geen genoegen met excuses over reconstructie Wijhe-West

De fractie van PvdA in de gemeenteraad van Olst-Wijhe neemt geen genoegen met de excuses zoals die vorige week door wethouder Blind zijn gemaakt voor de gebrekkige communicatie over de reconstructie in Wijhe-West. De fractie concludeert dat de wethouder de grip op dit dossier kwijt is en communicatief blunder op blunder stapelt. Raadslid René Leber heeft het college vandaag schriftelijk om een feitenrelaas verzocht. Leber doet dit verzoek mede namens de fracties van het CDA en D66. “Veel mensen in Wijhe West staan op de achterste benen. Er lijken nog meer dingen fout te zijn gegaan, zo horen wij inmiddels van diverse kanten. De onderste steen moet nu echt boven, wij willen alle feiten op tafel”.

De grootschalige reconstructie van de straten in Wijhe-West loopt volledig uit de planning. Het werk duurt en duurt en nog steeds liggen (delen van) straten open en ondervinden de bewoners overlast. Een gezin moest huis en haard verlaten vanwege het ondeskundig volspuiten van riolering waarbij er giftige dampen vrijkwamen. Leber sprak vorige week met het gezin. “Ze voelen zich echt aan hun lot overgelaten door de gemeente. Ze moesten zelf op zoek naar onderdak. Inmiddels hebben ze van de gemeente te horen gekregen dat het nog wel 13 weken kan duren voordat hun woning weer bewoonbaar is. Dit is echt onvoorstelbaar. Wij willen dat het college dit nu meteen oppakt. Deze mensen moeten deze week een woning toegewezen krijgen in onze gemeente”. Leber roept hierbij ook de hulp in van de particuliere verhuurders in Wijhe. Ook twijfelt Leber of het volspuiten van het riool wel de juiste oplossing is geweest. “De opmerking van de wethouder dat er geen alternatieven zijn lijkt dubieus. Wij krijgen van meerdere kanten te horen dat deze handelwijze omstreden is”.

Communicatie
De PvdA is ook slecht te spreken over de wijze waarop de wethouder communiceert. “Ik ben nu 15 jaar raadslid maar zo’n opeenstapeling van blunders heb ik niet eerder meegemaakt”, zo vindt René Leber. “Net voor de verkiezingen krijgen de bewoners een brief van de gemeente waarin ze worden uitgenodigd voor een rondgang door Wijhe West. Dit op de voorwaarde dat ze géén kritische vragen stellen. Te gek voor woorden!”. Ook de foutieve informatievertrekking richting gemeenteraad over het volspuiten van de riolering wordt de wethouder zwaar aangerekend. “Dit soort vragen hoor je serieus te nemen. Daar ga je niet over speculeren”. De PvdA fractie neemt het wethouder Blind verder kwalijk dat hij de schuld van de chaos publiekelijk bij ambtenaren neer legt. “Wegkruipen achter een ambtenaar die zich niet kan erweren. Dat kan niet. Als wethouder ben je te allen tijde verantwoordelijk”.

Het excuusbriefje dat wethouder Blind net voor de Pasen verspreidde maakt weinig indruk op Leber. In die brief geeft Blind onder meer aan dat de focus op het gezin moet liggen en niet op zijn persoon. Dit komt zijn geloofwaardigheid niet ten goede. De focus had al veel eerder op de huisvesting van het gezin moeten liggen. En als raadslid maak ik zelf wel uit waar ik de focus op leg. En laat duidelijk zijn; die ligt ook op hem”.
Vorige maand stelde de PvdA al schriftelijke vragen over de reconstructie van de straten in Wijhe-West. In een aanvullende brief aan het college van B. en W. eist de fractie vandaag dat er nu meteen woonruimte voor het gezin wordt geregeld. Ook wil de fractie, gesteund door de fracties van het CDA en D66, dat het college een feitenrelaas opstelt. “Alles moet nu op tafel in de vorm van een feitenrelaas. En daar willen wij een debat over, liefst zo snel mogelijk”.

|Doorsturen

Roy

2018-04-05 13:10:40

De gemeente Olst-Wijhe moet zich eigenlijk de ogen uit de kop schamen. Wel de mond vol over duurzaamheid naar de burgers. Maar niet de oude overbodige rioolleidingen uit de grond halen, ongetwijfeld uit kostenoverwegingen. Er worden dan chemische stoffen in de betreffende leidingen gespoten, zodat de leidingen op den duur niet inzakken. Mag een gemeente dit zomaar doen om een beetje geld te besparen?

Dick Mars

2018-04-05 13:30:24

Als Raaltenaar durf ik het wel aan om hier iets van te vinden:

Dat er dingen fout zijn gegaan en misschien nog fout gaan lijkt wel duidelijk. En dat er qua communicatie richting bewoners het een en ander beter kan, ook dat zal wel.

De wethouder zal vast wel beterschap beloven, en dat ook nog serieus menen ook. 

Maar meneer Leber verwacht toch niet dat iedere wethouder van tevoren exact op de hoogte is van details van een werk dat door de gemeente is aanbesteed/gegund.

Dat is toch echt op basis van wat ambtenaren hem of haar influisteren. En wanneer die hem onvoolledig of onjuist informeren dan mag hij dat toch zeggen ? Los van het FEIT dat hij daar politiek wel voor verantwoordelijk is. 

Wat de heer Leber en zijn companen in deze veroorzaken met dit politieke gebral is dat iedereen zijn hakken weer in het zand zet, en dat er concreet niets gebeurt.  Ze ruiken een kans om een wethouder van een "concurrerende" partij tot aangeschoten wild te maken.  En dat is nou juist wat UIT de politiek zou moeten verdwijnen. Ik heb er grote moeite mee, ook wanneer dat in Raalte zou gebeuren, het leidt meestal tot veel verliezers, en weinig winnaars.

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer