Raalte Regio

'Wij zijn absoluut niet zuur'

BurgerBelangen strijdvaardig in de oppositie

Na twee maanden van onderhandelen, vormen Gemeentebelangen, CDA en VVD het nieuwe Raalter college. De grote winnaar van de verkiezingen op 21 maart, de lokale partij BurgerBelangen, werd buiten de coalitieonderhandelingen gehouden. “We lazen in de media dat we ontzettend zuur waren omdat we niet mochten aanschuiven bij de onderhandelingen”, zegt partijvoorzitter Ben Nijboer. “En dat terwijl we op de uitslagenavond al wisten dat Gemeentebelangen en het CDA het liefst op de oude voet verder wilden gaan.”

Door: Max van Olst

De kersverse fractievoorzitter Sylvia van der Heide is vooral blij dat BurgerBelangen veel kiezers heeft weten te bereiken. “We wilden een concreet programma maken waar inwoners van de gemeente Raalte zich in herkennen. Dat is zeker gelukt. We hebben in alle stembureaus veel stemmen gekregen. Daar waren we heel blij mee, want dat betekent dat we veel mensen hebben bereikt. Vier zetels is natuurlijk een mooie prestatie.”

Coalitie
Door de winstpartij van BurgerBelangen was het aannemelijk dat het een plekje kreeg aan de onderhandelingstafel. “We waren uiteraard bereid om mee te praten, maar je moet ook realistisch zijn”, zegt Van der Heide. “In de verkiezingsprogramma’s van het CDA en Gemeentebelangen stond dat ze ‘terugkeken op een plezierige samenwerking’. Dat zet je er natuurlijk niet zomaar in. Op de uitslagenavond was het dan ook vrij snel duidelijk welke lijn er ingezet zou worden. We hebben wel gezegd dat Raalte een coalitie nodig heeft van drie partijen. Daarmee kunnen oude patronen worden doorbroken, wat goed is voor Raalte en onze inwoners.”

Op 15 juni werd bekend dat de VVD een plaats krijgt in de coalitie. “De VVD is natuurlijk al jaren een stabiele factor in de gemeenteraad. We zijn wel blij dat de VVD nu in de coalitie zit. Het geeft een andere dynamiek in het college en ze hebben voldoende kwaliteit. Een prima keus denk ik”, zegt Van der Heide.

Positiewisselingen
Ben Nijboer maakte na de verkiezingen bekend dat hij terug zou treden als fractievoorzitter. Hij blijft partijvoorzitter en wil zich vooral bezig gaan houden met het coachen van de partijleden en in contact blijven met de achterban. “Het gevaar bij snelgroeiende partijen is dat je de achterban uit het oog verliest. We bestaan pas twee jaar en hebben 24 mensen op de lijst. Daar moeten we aandacht aan besteden. De verkiezingen winnen is één ding, maar daarna zorgen dat je je verantwoordelijkheid neemt en een stabiele partij blijft is net zo belangrijk. We hebben het geluk dat we een goede fractie hebben met een goede opvolgster.”

Volgens Van der Heide zorgt de positiewisselingen binnen de partij voor een nieuwe dynamiek. “Ik ben natuurlijk groen in de politiek. Ben heeft de ervaring en veel dossierkennis. Tegelijkertijd hebben wij veel frisse ideeën en kunnen we sparren over verschillende thema’s. Het is voor ons allemaal wennen, maar het gaat op een hele prettige manier.”

Plannen
BurgerBelangen wil zich de komende periode o.a. in gaan zetten voor versterking van winkelcentra, de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen en aan betere inspraakmogelijkheden voor inwoners van de gemeente. “Tot nu toe mochten inwoners bijvoorbeeld maximaal vijf minuten inspreken zonder dat er gesprek mocht komen. Raadsbreed wordt inmiddels onderkend dat dit echt anders moet. Daar moeten we met prioriteit mee aan de slag.”

In Heino wordt de toekomst van de sporthal een belangrijk punt. “Het is belangrijk dat we in Heino de prachtige sporthal behouden en dat je betaalbaar kan blijven sporten.” Ben Nijboer is zelf voorzitter van Sportbelangen Heino, maar denkt niet dat die functie zijn werk als raadslid in de weg komt te zitten. “Het mooie aan lokale politiek is dat ieder raadslid wel aan iets lokaals verbonden is. We kunnen besluiten nemen over de volleybalvereniging, terwijl je daar zelf volleybalt. We kunnen besluiten nemen over Rohda, terwijl je zelf bij de vereniging actief bent. Het is goed dat raadsleden maatschappelijke functies hebben en met beide benen in de samenleving staan.”

 

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer