Raalte Regio

GB, CDA en VVD praten over college in Raalte

GemeenteBelangen, CDA en VVD zijn in gesprek over de vorming van een college in de gemeente Raalte. Dat laat informateur Johan Kiekebosch weten. Woensdagavond zaten delegaties van de drie partijen voor het eerst bij elkaar.

"Het betrof een eerste verkennend gesprek", aldus Kiekebosch. "Het was een constructieve bespreking. De eindconclusie luidde dat de drie partijen voldoende ruimte zien de komende week de gesprekken voort te zetten."

Eerder deze week werd duidelijk dat onderhandelingen tussen GemeenteBelangen Raalte, CDA, D66 en PvdA op niets waren uitgelopenDe partijen konden het niet met elkaar eens worden, waarop formateur Kiekebosch met de fracties besloot deze onderhandelingen af te breken.

|Doorsturen

Marjan Potze

2018-06-07 17:01:25

Op welk(e) punt(en) konden de partijen het niet eens worden? Daar ben ik eigenlijk best benieuwd naar.

Hans de Kort

2018-06-08 07:57:28

Dag Marjan,

De verkiezingen zijn voorbij en dus gaat het ons niets meer aan, denken ze blijkbaar. Zo gaat dat in Raalte. Vanzelfsprekend heeft de kiezer het recht te weten waarover de partijen het niet eens waren. Maar over het inhoudelijke krijgen we niets te horen. Wel wordt er geouwehoerd over een of andere chemie die zou hebben ontbroken en over halve wethouderschappen waarmee de eenmansfracties moeite zouden hebben gehad. Maar over de echt relevante kwesties is het oorverdovend stil.

Ik begrijp niet waarom journalisten hier niet achteraan gaan. Het inhoudelijke is toch juist waar het allemaal om zou  moeten gaan.

Ook snap ik niet waarom GemeenteBelangen en het CDA - ze hebben daarvoor immers de noodzakelijke meerderheid - niet gewoon samen een coalitie vormen. Zonder derde partij dus. Een democratie is vooral gebaat met een zo sterk mogelijke oppositie. Het aanstellen van een formateur is in mijn ogen dan ook niets anders dan een farce en totaal overbodig. Twee fracties als het CDA en GB, die jarenlang zo intensief met elkaar hebben kunnen samenwerken en lief voor elkaar zijn geweest, moeten toch in staat zijn om binnen enkele weken een coalitieakkoord in elkaar te draaien. Daar is helemaal geen formateur voor nodig.

Dat het CDA nog steeds niet in staat is om uit de eigen fractie twee wethouders te leveren is ook al geen goed teken. En of de Deventenaar Hiemstra zo’n goede wethouder was, waag ik te betwijfelen. Diens paradepaardje, het nieuwe Tijenraan, lijkt immers al bij voorbaat op een financiële mislukking uit te draaien, waarvan de kosten straks weer op het bord van de inwoners terecht komen.

Ik hoop dat ik me vergis, maar alles wijst in die richting.

Jan B

2018-06-08 11:00:25

@Hans, Ik ben het vaak niet eens met je reactie, maar nu heb je het bij het rechte eind. Het CDA hier in Raalte is gewoon weer de oude regentenpartij van vroeger, die paar mensen die vernieuwend bezig waren zijn of weggelopen en/of weggetreiterd of de nek omgedraaid omdat die personen wel wilden gaan om de samenleving beter te maken, maar niks mochten doen omdat het niet paste in de strijd om de stemmen/fractiediscipline/in gevaar brengen van coalitie.

Mbt GB geldt eigenlijk hetzelfde, de chemie is er niet meer, maar men zit met elkaar opgescheept. Andere partijen waarover je voor de verkiezingen  bijna struikelde hoor of zie je niet meer. Het is weer zoals gewoonlijk, bij het zicht van verkiezingen vinden ze overal wat van en de rest van de tijd zie je ze niet meer. Er zaten een paar goede mensen in de vorige raad die wel actief waren in die tussenliggende periode, maar nu hebben ze allemaal het excuus dat ze het te druk hebben met het inwerkprogramma. Alle kosten zijn straks voor de inwoners zoals gewoonlijk.

Jeroen

2018-06-08 17:37:12

CDA is niet de grootste en kan dus niet het voortouw nemen met uitnodigen van mogelijke coalitiepartners. Waarom D66 afhaakte stond in De Stentor (online terug te vinden).

Sjappie

2018-06-08 18:41:40

Waarom wordt de grote winnaar Burgerbelang niet uitgenodigd? Zijn ze te bang dat deze te succesvol wordt? Mangs buj te bange denk ik dan.

Marjan Potze

2018-06-08 21:52:22

D66 was dus op zoek naar chemie en een warm nest? Da's wel heel bijzonder... Heb je om een gemeente te besturen niet meer aan 'eerlijkheid' en 'daadkracht'?

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer