Raalte Regio

Gemeentebelangen Raalte positief over voorstel afvalscheiding

Gemeentebelangen Raalte is positief over het plan om de afvalscheiding in Raalte aan te passen. Dat laat fractievoorzitter Jan Schokker weten aan Salland Centraal. Tegelijkertijd vindt de partij het belangrijk dat de maatregelen niet ten koste mogen gaan van de service. In plaats van eens per vier weken, is het plan dat het restafval straks nog maar eens per acht keer wordt opgehaald. Dat alles om het scheiden van huisvuil te bevorderen.

"We zien dat de afgelopen jaren veel winst is behaald in de afvalinzameling", aldus Schokker. "We bieden steeds minder restafval aan en afval wordt steeds beter gescheiden. We hebben onze doelstellingen echter nog niet behaald. We blijven met het scheidingspercentage achter bij andere gemeenten. Hier kan nog veel milieuwinst worden behaald, waardoor we ook minder kosten voor afvalinzameling hoeven door te bereken aan onze inwoners."

Gemeentebelangen ziet veel positieve elementen in het voorstel van het college om de afvalscheiding te verbeteren. Schokker: "Groenafval kan gratis worden aangeboden en omdat mensen in het buitengebied geen groene container hebben, krijgen zij korting op het basistarief. Het voorstel is ook om voor de inzameling van restafval de frequentie aan te passen. Uit resultaten bij andere gemeenten blijkt dat hiermee een beter scheidingspercentage wordt behaald en er kosten worden bespaard op de afvalinzameling."

Volgens Schokker is de frequentie voor de meeste huishoudens haalbaar, maar de fractievoorzitter vindt het wel van belang dat het serviceniveau toereikend is: "Wij hebben dan ook wel de nodige vragen die wij in de raadspleinsessie zullen stellen. Wij vinden het van belang dat er in bijzondere situaties (bijvoorbeeld grote huishoudens, gebruik incontinentiemateriaal) de mogelijkheid bestaat om een exstra container aan te bieden. Daarnaast zouden wij graag horen welke maatregelen zijn onderzocht om het scheidingspercentage te verbeteren. Wij denken dat er ook nog winst te behalen is in de communicatie: bijvoorbeeld wat er in welke container hoort."

Schokker: "Uiteindelijk gaat het erom dat een goede balans wordt gevonden tussen serviceniveau enerzijds en milieuwinst en een laag tarief voor afvalinzameling anderzijds."

Lees hier meer over het plan van het College van Burgemeester en Wethouders. Binnenkort vergadert de gemeenteraad over het voorstel.

|Doorsturen

Erik Groen

2017-09-10 10:29:00

In welke wijken wonen onze gemeenteraadsleden ???

Als ik kijk hoe overvol die grijze containers bij ons in de straat iedere 4 weken zitten dan wordt 8 weken echt onoverbrugbaar. Alsof ik voor mijn plezier iedere maand die 10 euro betaal voor het ophalen van de container.

Wensdenken van wereldvreemde politici, zucht

G. Duteweert

2017-09-10 13:17:55

1 maal per 8 weken is echt te weinig. Bedenkt maar eens waar dat afval dan blijft.

En mag ik dan ook mijn groene container inleveren en korting krijgen op het basistarief? Mijn groenafval wordt al heel lang milieuvriendelijk gecomposteerd en gebruikt

Simon

2017-09-10 19:28:53

Volgens mij gaat dit juist niet werken

Rest afval beland zo toch in de groene of plasticbak als de grijze bak volzit.

JaJa

2017-09-10 22:50:38

Vragen stellen is niet genoeg Jan Schokker. Daar kopen we niets voor. Dat is alleen voor se buhne. Jullie moeten het voorstel verwerpen en niets anders. Dit is de gemakkelijke weg kiezen van de ambtenaar, over de rug vd gewone man. Meer maar vooral betere voorlichting is wel ok, maar zal wel te veel moeite zijn. 

jan

2017-09-11 10:37:41

De Raalter gemeenschap krijgt een pluim voor het goed scheiden van afval, maar het is schokkend te ervaren dat Jan Schokker fractievoorzitter van Gemeente Belangen de Raalter gemeenschap hiervoor straft met hogere tarieven en een lagere ophaal frequentie. Minder kost meer en volgens Schokker  is het een goed college voorstel. Schokker is duidelijk over zijn houdbaarheid datum heenen kan de grijze bak in.      

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer