Raalte Regio

'Heetenbegroot': Een burgerbegroting in Heeten?

"Laten we nu zien dat we in november een soort van procesafspraak met elkaar hebben en gewoon zeggen dat we het gaan doen. Het thema van de vernieuwingen is Mangs bej te bange. Nu niet te bange zijn." GB-er Jan schokker sloot daar dinsdag als laatste spreker mee af in een brainstromsessie die leden van de raad met inwoners van Heeten hadden over bestuurlijke vernieuwingen.

Foto's: Alex Witteveen

In Heeten wil een groep enthousiaste inwoners bezig met een burgerbegroting. Zij hadden een avond in het gemeentehuis belegd om hun ideeën met de raad te bespreken. Rode draad in het verhaal is dat zij hun plannenmakerij samen met de gemeenteraad wil doen. "Niet een kant en klaar plan voorleggen en dan vragen om toestemming, maar samen dat plan maken", benadrukt Giny Hoogeslag, een van de initiatiefnemers namens de groep. Niet focussen op de methodiek maar op het doel. Burgers betrekken bij besluitvorming.

Joop Hofman, hij is specialist bestuurlijke vernieuwingen en heeft in zes van de zeven gemeenten in Nederland waar men met een burgerbegroting werkt geholpen met opbouwen, zette in een korte presentatie uiteen wat het inhield maar wees ook op leeuwen en beren die men tegen zou komen. Hofman, die ooit betrokken werd bij het onderwerp toen hij door het ministerie van Binnenlandse Zaken naar Brazilië werd gestuurd om zich te verdiepen in de materie, vertelde hoe hij aanvankelijk met enige scepsis vertrokken was.

Onze westerse democratie was immers de beste van de hele wereld en een hoge pet van de Zuid-Amerikaanse had hij niet. Hofman vertelde hoe hij gezien had hoe 35.000 man samen in een vol stadion in één dag een begroting maakten voor de stad Porto Alegre. Hoe mensen met elkaar in gesprek moesten, de nieren moesten proeven om tot een gezamenlijk besluit tekomen. Hoe niet de bekende ‘grote schreeuwer’ die altijd voorop liep zijn zin door kon drijven, maar het een gezamenlijk gedragen besluitvorming werd. Hoe hij in Australië en Nieuw Zeeland, maar ook in Berlijn en Köln was geweest, waar men met een soort burgerbegroting werkte, een boek had geschreven naar aanleiding van zijn bevindingen en hoe de Stad Antwerpen toen als eerste had gezegd: "Bedankt Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat gaan wij gebruiken en een burgerbegroting invoeren."

Hofman benadrukte elke keer weer dat het slagen van het plan staat of valt met het zo min mogelijk kaders stellen door politiek. Iets wat ook deze avond duidelijk naar voren kwam. Alle politieke partijen waren enthousiast, maar de discussie verzandde al gauw in het procesdenken. 'Hoe moeten wij dat doen? Hoe houden wij daar grip op?', klonk daarin door.

Problemen zal men ook tegenkomen. Het vereist ene andere manier van werken in het gemeentehuis. Ambtenaren zullen s’avonds of in het weekend moeten gaan werken en dus ging overal de Onderneming Raad (OR) zich melden was zijn ervaring. Hofman haalde het voorbeeld aan van de gemeente Oldebroek (Gld.) waar al enkele jaren tevreden wordt geëxperimenteerd. Er zijn twee kaders gesteld en toen de raad er toch meerdere wilde stellen heeft de burgemeester daar een stokje voor gestoken. Hij overtuigde de politici dat experimenteren loslaten is en heeft daarnaast als bestuurder verantwoordelijkheid genomen voor de scrupules binnen het gemeentehuis.

Arie van der Wilt (PvdA) reageerde enthousiast, maar in de discussie liet hij zich ontvallen: "In het Roalterakkoord staat dat we willen vernieuwen, maar hoe dat moet dat weten wij ook nog niet, dat moeten wij samen nog gaan bedenken." Wij staat dan voor de leden van de raad. ‘Wij’ heeft nu een andere dimensie gekregen. Heeten heeft zich gemeld en maakt van wij, wij samen, het dorp en de raad. Dat het zoeken wordt, dat het lastig is, dat begreep iedereen. Het enthousiasme van de aanwezigen geeft echter goede hoop te denken dat de 120-koppige werkgroep ‘Heetenbegroot’ een heel eind verder is in de wens naar een burgerbegroting.

Meer info over het onderwerp burgerbegroting op www.rodewouw.nl.

|Doorsturen

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer