Raalte Regio

Hilariteit onder politici en bezoekers op verkiezingsavond in Raalte

Speciaal voor mensen die geen vertrouwen meer hebben in de politiek was de informatiebijeenkomst in de bibliotheek van Raalte dinsdagavond bedoeld. Patrick Rijke van organisatie ProDemos, een organisatie die uitlegt wat de spelregels zijn van de democratie en wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen, kwam er al gauw samen met de aanwezigen achter dat hij met zes belangstellenden en zo’n 25 politici te doen had.

Rijke had een avond voorbereid in twee delen. Eerst een discussie over hoe je politieke invloed kunt uitoefenen en vervolgens zou het gaan over politieke vernieuwingen. Inclusief een debat met de politici over vier stellingen, bedacht door de organisatoren van het Mangs bej te bange festival.

Aan de hand van stellingen konden de bezoekers, door een rode of groene kaart op te steken, testen wat zij van politiek wisten en in tweede instantie politici hun standpunten over bepaalde vragen duidelijk maken. Door het grote aantal politici in verhouding tot de bezoekers gaf dit een wat lacherig sfeertje, maar zoals een van de bezoeksters zei 'Ik ben hier omdat ik echt nog weet niet wat ik moet stemmen en ik vind ook nog zo weinig informatie over wat politieke partijen willen in de krant', werkte Rijke enigszins aangepast zijn programma toch af en werden ook alle partijen aan het woord gelaten.

Verbazing ontstond toen Rijke Raalte Natuurlijk om een standpunt wilde vragen en bleek dat lijsttrekker Harrie Kiekebosch met stille trom was vertrokken. De verbazing sloeg even later om in algemene hilariteit toen een van de aanwezigen op twitter las dat Kiekebosch liever voetbal ging kijken dan met ‘maar’ zes burgers in debat gaan. CDA-er Robert Vloedgraven vatte het kort samen: “vernieuwen noemt hij dat, geen verkiezingsprogramma schrijven, maar in debat gaan met onze inwoners. Is er een moment dat er een aantal zeer geïnteresseerde inwoners zijn om in debat te gaan is Raalte Natuurlijk pleite!”

Over bestuurlijke vernieuwingen en het initiatief van ‘Mangs bej te bange’ waren overigens alle politieke partijen het wel eens. Dat moest doorgaan, exacte invulling was een lastige, maar de ingezette weg van de afgelopen jaren, waarbij het luisteren naar de burger voorop stond, krijgt zeker een gevolg.

|Doorsturen

Gert

2018-03-07 19:57:05

Wat moeten wij daar nou mee aan met zulke mensen? Maar één troost is zeker zo zijn het gros van de Raaltenaren Natuurlijk niet.Het bevestigd alleen mijn overtuiging om niet te stemmen ondanks alle prullaria in de brievenbus.

Marjan Potze

2018-03-07 21:29:21

Lekker onderscheidend bezig Harrie!                                                         

Henk

2018-03-08 08:46:14

Nou Harrie, ik wilde op jullie stemmen maar nu weet ik het zo net nog niet. :(

Jan

2018-03-08 10:52:03

Een natuurlijke afgang...

voorjaarsfietser

2018-03-08 11:14:56

Ronduit zorgwekkend is dat het CDA zich blijkbaar niet eens afvraagt waarom er maar 6 'burgers' aanwezig waren. Politiek Raalte heeft niet eens door dat er een mega afstand is tussen 'burger'en politiek welke is onstaan in de laatste en voorlaatste bestuurlijke periode. Deze verdiende immers geen schoonheidsprijs.

Hans

2018-03-08 11:22:22

Voor de verkiezingen de Burger de rug toekeren. Toppunt van arrogantie. Als je maar eenmaal op pluche zit....maar geen enkele moeite doen om erop te komen. Tjonge diep triest, wist wel subsidie maakt lui.

Rial Intrek

2018-03-08 12:05:17

Dit verbaast mij helemaal niet. Zoiets wil dan Raalte "groen(er)" maken. Totaal ongeschikt om, in welke hoedanigheid dan ook, iets te kunnen betekenen als afgevaardigde in een gemeenteraad voor een "partij" die liever uitdeelt dan incasseert en uitsluitend wil schoppen tegen elke vorm iets proberen wat goed iets voor mens, dier en milieu. Al in een eerder stadium heb ik ergens reeds vermeld dat je als stemgerechtigde vooral je verstand moet gebruiken en dat vertaalt zich door je stem niet te gunnen aan zoiets als Raalte Natuurlijk. Verstandige mensen zeggen: "Natuurlijk niet". Daarmee gefeliciteerd: Een verstandige keus !!

Hn

2018-03-08 12:29:55

Ga stemmen, elke stem telt!

Klaarblijkelijk niet voor Raalte Natuurlijk. Natuurlijk niet..

Marjan Potze

2018-03-08 13:38:54

Ben eigenlijk heel benieuwd naar een reactie  van Hans de Kort. Die moet toch wel zwaar teleurgesteld zijn in dit cluppie waarop hij zijn hoop had gevestigd? Persoonlijk kan ik namelijk geen enkele verzachtende omstandigheid bedenken die deze actie rechtvaardigt.

Raalte Natuurlijk

2018-03-08 14:41:39

Oude politiek contra nieuwe politiek.

Als Gerlant een artikel geschreven had dat 25 politici een hele avond gevuld hadden voor zes inwoners, waren er vast ook veel reacties gekomen in de zin van 'waar zijn jullie nou helemaal mee bezig'.

Maar Gerlant lijkt partij gekozen te hebben. Is zijn goed recht, past alleen wat gek in combinatie met Mangs Bu-j te Bange.

Er zijn debatten, bijeenkomsten e.d. van:
Raalter ondernemers
RTV Raalte
Salland Sound
WijZ (55+)
ZGR (voorheen zorggroep Raalte)
FNV
Landstede (door de studenten zelf)
Dorpshuus Heino
En we waren gisteren te gast bij RTV Oost in Achter de Schermen. Gaven een langer interview aan RTL Nieuws (die nog niet wisten of ze het uit zouden zenden)

We plaatsen dagelijkse artikelen op onze site.
We zijn aanwezig op Facebook, Twitter, Instagram en You Tube.
We doen mee in gesprekken onder artikelen op Salland Centraal.
We sturen al maanden voortdurend berichten naar de media.

Dus reageerders hierboven, schrijf eerst eens eerlijk hoe je helemaal heet, dat praat voor jou vermoedelijk moeilijker maar voor ons wat makkelijker, kom vooral ook met goede argumenten.

Harry Ogink

2018-03-08 17:27:51

Wat ik bezwaarlijk vind is die "stille trom". Is tevens een gemiste kans.

Raalte Natuurlijk

2018-03-08 17:50:27

'Stille trom' is een mening/interpretatie van de schrijver van dit stuk. Ik heb een moment gekozen waarop iedere aanwezige gevaagd werd te gaan staan om vervolgens bij stellingen in een voor of tegen vak te gaan staan.

Dat leek me een goed moment onopvallend te vertrekken.

Zie hier een heel ander verslag van dezelfde avond. https://www.destentor.nl/salland/vooral-politici-krijgen-politieke-scholing-voor-dummies-in-raalte~a11f77f8/

Gerlant Zielman

2018-03-08 18:42:09

@Raalte Natuurlijk aka

Wat betreft andere verslaggeving, die heeft de eerste helft van het programma niet eens afgewacht en was al verdwenen, bijna sneller dan jou.

Gerlant heeft gedaan wat zijn voormalig hoofdredacteur Harrie Kiekebosch hem heeft geleerd. Observeren, waarnemen wat er gebeurt, wat er leeft in de zaal, aan hoor en weder hoor doen (in dit geval erg makkelijk) en verslag van doen.  Nu dat even niet uit lijkt te komen spelen we het op de man en heeft Gerlant partij gekozen.  Het andere scenario was niet aan de orde.

Hans de Kort

2018-03-09 07:55:15

Dag Marjan,

Ik ben bewust niet naar deze bijeenkomst gegaan omdat ik de politici liever beoordeel op datgene wat ze de voorbije vier jaren hebben gedaan. Ik moet daarbij vaststellen dat de meesten aan arrogantie niet te overtreffen zijn en dat er van verkiezingsbeloften, voor zover die überhaupt iets voorstellen, niets terecht komt.

Ik heb er vooralsnog vertrouwen in dat er met een partij als Raalte Natuurlijk een andere en frissere wind gaat waaien in de gemeenteraad en hoop dan ook dat die partij daarin met enkele zetels vertegenwoordigd  zal zijn.

Ik ben overigens ook niet gelukkig met het twitterbericht van Harrie, ofschoon ik me kan voorstellen dat hij gedacht heeft “wat doe ik hier eigenlijk op deze bijeenkomst”. Ik zou daar echter eerder een opiniestukje over hebben geschreven, in plaats van een twitterbericht te plaatsen dat de indruk wekt van geringschatting voor die zes burgers die de moeite hebben genomen daar aanwezig te zijn.

Erik Groen

2018-03-09 10:38:54

Misschien bevestigt dit al wel elders gemaakte opmerkingen, dat Harrie gezien zijn journalistieke achtergrond gewoon beter is in het stellen van vragen dan in het beantwoorden

Marjan Potze

2018-03-09 13:18:48

Helder Hans. 

Bedankt voor je reactie! 

Raalte Natuurlijk

2018-03-09 14:18:07

@Hans, ik twijfel zelf ook wel aan hoe slim dat twitterbericht was. Maar ik weet ook niet zeker of ik het een volgende weer kan laten. Zo las ik net nog een bericht van Wijz, in verband met het verkiezingsdebat volgende week. Daar is onze spreektijd per stelling teruggebracht. Die was twee minuten. Die is nu 45 seconden. Dat kan ik moelijk serieus nemen.

En wat betreft dat opiniestuk: http://www.raaltenatuurlijk.nl/geachte-media-en-organisatoren-van-debatten-politiek-is-geen-spelletje/

@Gerlant: facinerend hoe vaak ik dat tegenkom: 'dat heb je me zelf geleerd'. Ik geloof dan toch dat je een paar lessen hebt overgeslagen. Op de man spelen, daar kun jij geen bezwaar tegen hebben.

@Erik Groen
Ik wil het graag combineren. Ik wil als politicus juist vragen stellen. Aan de samenleving met name: want daar zit zo verschrikkelijk veel kennis. Die wil mobilieren. Raalte Natuurlijk wil die mobiliseren.

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer