Raalte Regio

Mariënheem krijgt nóg een megastal voor varkens

Mariënheem krijgt in de nabije toekomst niet één nieuwe intensieve varkenshouderij, maar twee. Tenminste, als het aan de gemeente Raalte ligt.

Dat meldt RTV Oost.

Varkensbaron Adriaan Straathof kreeg in 2017, ondanks protest uit het dorp, toestemming om een varkenshouderij met ruim 11.000 dieren aan de rand van het dorp te beginnen.

Een andere ondernemer krijgt naar verwachting binnen nu en enkele weken toestemming om drie kilometer verderop een bedrijf met 9.000 varkens te gaan runnen.

'Veel voordelen'
Zorgen om overlast hoeven bewoners van het dorp zich over dat laatste bedrijf niet te maken, stelt wethouder Wout Wagenmans. “Milieutechnisch heeft dit veel voordelen”, vertelt hij.

Het bedrijf dat binnenkort 9.000 varkens mag huisvesten, is een reeds bestaand bedrijf dat mag uitbreiden. Sterker nog: er worden twee bedrijven samengevoegd en dat heeft volgens de wethouder eigenlijk alleen maar voordelen.

Bestaand bedrijf opgedoekt
“Zo kan er efficiënter gewerkt worden”, aldus Wagenmans. Een bestaand bedrijf aan de Ten Haveweg wordt opgedoekt en even verderop, aan de Achterweiweg, mag een nieuwe stal gebouwd worden.

“Het bedrijf aan de Achterweiweg was al een intensief bedrijf, alleen wordt dat nu samengevoegd met een ander bedrijf”, vertelt de wethouder. “Het bedrijf aan de Ten Haveweg wordt opgedoekt, de Achterweiweg ligt verder van het dorp. Voor de omgeving heeft dit dus eigenlijk alleen maar voordelen. De omgeving leent zich hier beter voor.”

Bovendien wijst de wethouder erop dat een al gevestigde boer zijn bedrijf uitbreidt, in tegenstelling tot de komst van de omstreden varkenshouder Straathof naar het dorp.

Beroepsverbod
Adriaan Straathof heeft in Duitsland een beroepsverbod gekregen nadat een Duitse rechter bewezen achtte dat in zijn bedrijven dieren structureel mishandeld werden. Ook is Straathof de eigenaar van de Knorhof in Erichem, waar vorig jaar 20.000 varkens levend verbrandden.

Met de boer die bij Mariënheem mag uitbreiden naar 9.000 varkens, verwacht de wethouder geen problemen. “Ik verwacht geen enkel probleem voor de omgeving qua overlast”, vat Wagenmans samen.

Maandagavond bespreekt de Raalter gemeenteraad de uitbreiding van de varkenshouderij.

|Doorsturen

Rial Intrek

2018-09-06 16:26:38

We verwachten geen enkel probleem. Nee, integendeel zelfs. Er zijn veel voordelen; noem netter, better en vetter. Een groei laat dat allemaal zien. Geen overlast én....Raalte staat nóg meer op de kaart. Qua milieu heeft e.e.a. ook voordelen. Ik denk dat 't streven is: voor iedere inwoner een varken en daar zitten we (nog) niet aan. ? Binnen de gemeentegrenzen kunnen we toch (minimaal) wel zo'n 90.000 varkens kwijt, dus we zijn er nog lang niet. Nog genoeg werk te verrichten.

Henk

2018-09-07 09:44:05

Tja Ria, Raalte leert het nooit. Echt niet. De portemonne regeert..
Gelukkig zal kweekvlees binnen te overziene tijd (ik hoop binnen 10 jaar) de rol van vleesvetmesterijen overnemen. Dan is het in ieder geval gedaan met het dierenleed (het overige zoals uitstoot ea weet ik niet).
Zoals nu bedrijf gevoerd wordt in varkensstallen kunnen al die stallen net zo goed in het havengebied van Rotterdam staan, logistiek lekker makkelijk en voor de dieren maakt het niet uit. Dat is me zelfs eens uit eerste hand verteld.
Voor de goede orde ik bedoel de vleesindustrie en niet de boeren die hun vee vertroetelen (en daarna slachten).

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer