Raalte Regio

Raalte Natuurlijk: 'We zijn verbaasd over de grootte van het nieuwe college'

Opinie: Wel een beetje veel wethouders…

Op vrijdag 15 juni werd bekend dat de gemeente Raalte een nieuw college heeft. Gemeentebelangen, CDA en VVD gaan de kar trekken. Harrie Kiekebosch van Raalte Natuurlijk schreef onderstaand opiniestuk.

We hebben in Raalte ook een nieuw college. Zes mannen gaan het Roalter Akkoord als leidraad nemen voor de komende vier jaar. Is zes niet een beetje veel? En waarom geen enkele vrouw?

Raalte Natuurlijk staat voor de dialoog, een open gesprek waaraan iedereen mee kan doen. Vóór de verkiezingen zeiden alle andere politieke partijen dat zij dat natuurlijk ook wilden. Maar direct na de verkiezingen bleef daar niet veel van over. Tot en met deze week hulde iedereen zich in stilzwijgen.

Er kwam wel een Roalter Akkoord, maar 99% van Raalte heeft geen idee wat dat precies is. We vragen ons af of politici het wel snappen. Na lang overleg haakten D66 en PvdA af in het overleg met GB en CDA, een week laten was het college rond op basis van datzelfde akkoord, maar dan nu met de VVD. Dat is knap, op basis van hetzelfde stuk niet links, maar rechtsaf.

We zijn verbaasd over de grootte van het nieuwe college. Zouden er meer gemeenten in Nederland met 37.000 inwoners die zes mannen nodig hebben voor het bestuur? Zes mannen: een burgemeester en vijf wethouders. Die vijf wethouders hebben samen 4,1 baan. Dat is minimaal één meer dan landelijk wordt aanbevolen. Dat het juist de VVD is die verantwoordelijk is voor de uitbreiding is nog gekker. Ben je voor een kleinere overheid, maar als je zelf op het pluche kunt komen geldt dat even niet meer.

Dat er geen enkele vrouw in het bestuur zit is ook een gemiste kans. Het zal ons niet verbazen als de Raalter raad – ondanks alle goede bedoelingen, net als vier jaar geleden – vooral weer door haantjesgedrag gedomineerd gaat worden.

Maar we hopen er het beste van, wensen het nieuwe college wijsheid, hopen dat er gestuurd gaat worden op een gezond Raalte waarin iedereen mee kan doen, zodat we ook onze kinderen en kleinkinderen een Raalte nalaten waarin ze goed kunnen leven.

Harrie Kiekebosch
Raalte Natuurlijk

|Doorsturen

Marjan Potze

2018-06-20 09:31:54

Blijkbaar zitten ze goed in hun slappe was. Als ze zomaar, zonder blikken of blozen, een dikke 600.000 euro kunnen ophoesten voor een paar aanpassingen aan Nieuw Tijenraan, dan moet een extra wethouder ook geen probleem zijn. Maar of het verstandig is...

Af en toe lijkt het wel of Raalte vergeet dat de gemeente gewoon bestaat uit een verzameling dorpen. Daar is helemaal niks mis mee! Maar waar komen dan toch die 'stadse allures' vandaan? Onze burgervader komt dan wel uit Den Haag maar is opgegroeid in Salland. Haagse Bluf kan het dus niet zijn. Maar wat dan wel?

KIezert

2018-06-20 15:22:32

Laten we nu alvast het vertrouwen in dit college opzeggen.

en VVD Schade dat jullie dit laten gebeuren.

Gertie

2018-06-21 20:47:41

probleem opgelost; Hiemstra vertrekt. Nu alleen nog de portefeuilles herverdelen.

Jos

2018-06-22 11:59:56

Een slechte verliezer kraait continu onrust. Dat is het enige dat ik hieruit kan concluderen. Een nieuw intiateif als het Roalter akkoord direct de grond inboren is wel heel makkelijk.

De bedoeling was om te kijken of er onderwerpen of standpunten zijn waar alle partijen het over eens zijn. Deze worden vastgelegd en als basis voor beleid gebruikt. Een heel mooi intiatief dat, zoals elk nieuw idee, verbeterpunten heeft.

Lekker makkelijk om aan de zijlijn te roepen dat het allemaal niet deugt. U wou toch nieuwe politiek meneer Kiekebosch? Boor dan niet alles de grond in!

Bovendien waren alle sessies vrij toegankelijk. Zo kon iedere burger zien hoe het akkoord tot stand kwam. Ik was er, maar ik heb u niet gezien. Misschien te druk in uw natuurlijke omgeving met boos zijn op de hele wereld?

Voor tendentieuze politici als u zou een constructief akkoord ook niet werken. Het is maar goed dat u niet in de raad bent gekomen.

Erik Groen

2018-06-24 17:23:37

Ach typisch stuk van Raalte Natuurlijk.

Het begint met een vraag en natuurlijk geen antwoord.
Zo kennen we RN. Veel vragen geen/nooit antwoorden.

Als je nooit wat probeert, verandert er ook nooit wat. Hoe het Roalter akkoord uitpakt zullen we moeten afwachten, maar ik kan de poging wel waarderen.

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer