Raalte Regio

'De zorgen zijn niet weggenomen. Eerder versterkt'

PB Heino maakt zich grote zorgen over de verzelfstandiging van de sporthal Hoogerheyne

Voor de raadsvergadering van 13 juli heeft Plaatselijk Belang Heino al aangegeven dat zij zich zorgen maakte over de financiering van de nieuwe sporthal. Het convenant omtrent de overname van de sporthal blijkt echter niet gewijzigd. 'Daardoor zijn de zorgen niet weggenomen, maar eerder versterkt', aldus het Plaatselijk Belang.

In deze Raadsvergadering geeft de wethouder aan dat de nieuwe sporthal, welke over 10 jaar moet zijn gerealiseerd, naar verwachting tussen de 3,5 tot 5 miljoen euro gaat kosten. De wethouder zegt toe dat de Gemeente Raalte hiervan 1,7 miljoen euro zal bijdragen. Het tekort van een slordige 1,5 tot 2,5 miljoen ziet hij als een probleem voor het dorp Heino.

Door de verzelfstandiging door te zetten zal Heino dit bedrag zelf bij elkaar moet schrapen. De wethouder gaf aan dat de gemeente ondersteuning zal bieden bij het werven van fondsen en subsidies.

SSH, die de sporthal van de gemeente in deze constructie overneemt, wordt daarmee verantwoordelijk voor de financiering van de nieuwe sporthal. De stichting, welke slechts bestaat uit drie 3 personen, krijgt daarmee een grote stempel op het sporten in Heino. 'Met de inzet van de leden van de sportclubs als vrijwilligers, kan in tien jaar niet een reservepot van tenminste 1,5 miljoen euro worden opgebouwd', laat het Plaatselijk Belang Heino weten.

PB Heino vraagt zich dan ook af of deze constructie dan wel strategisch de beste keuze is. De constructie zoals bij de Tippe, waarbij de stichting alleen de exploitatie gaat draaien, lijkt dan veel meer voor de hand te liggen. De voordelen voor de sportclubs blijven bestaan, het risico van het onderhoud blijft bij de gemeente.

Nu de wethouder en de politieke partijen herhaaldelijk hebben aangegeven dat in Heino gewoon een gelijkwaardige sporthal dient te komen, is de financiering van deze gelijkwaardige nieuwe sporthal ook een taak van de gemeente in plaats van het probleem van de inwoners van Heino.

Daarom is PB Heino ook van mening dat het convenant in de huidige vorm door SSH niet moet worden getekend. Om deze redenen heeft PB Heino de SSH uitgenodigd voor nadere besprekingen voordat de ondertekening van de verzelfstandiging van de sporthal plaatsvindt.

|Doorsturen

Pual

2017-07-29 17:46:53

Hallo gemeente Raalte,

Als jullie toch de sporthal in Raalte afbreken.

Is het een idee om deze weer op te bouwen in Heino.

De staalconstructie is nog goed.

Zo kun je de kosten toch drukken?

Marjan Potze

2017-07-30 16:37:30

Ik vermoed dat PB helemaal gelijk heeft.  
Het lijkt allemaal zo mooi maar ik vrees dat SSH met het ondertekenen van het convenant zich over een aantal jaren de haren uit het hoofd trekt van spijt als zou blijken dat de financiering voor een nieuwe sporthal niet toereikend is. Acties voor een nieuwe sporthal zullen mijn inziens niet het gewenste resultaat hebben als bijvoorbeeld toentertijd voor 'De Tippe' omdat, in tegenstelling tot het zwembad, een veel kleiner gedeelte van de Heinose bevolking gebruik maakt van de sporthal. Bovendien moet je maar afwachten of een eventuele nieuwbouw binnen het budget blijft. Ongebreidelde contributieverhogingen om eventuele tegenvallers in de toekomst op te vangen zijn mijns inziens evenzo uit den boze omdat dit niet bevorderlijk is voor de instroom van nieuwe leden naar de verenigingen die er gebruik van maken. Bij eventuele toekomstige financiële problemen moeten we dus 'bedelen' bij de gemeente. Grote kans dat die zegt: "Tja, jullie wilden toch zo graag de sporthal overnemen? Daar horen niet alleen de lusten maar ook de lasten bij. Zoek het maar lekker uit!".

Bezint dus eer ge begint want voor je het weet zit Heino zonder sporthal en kunnen de sporters allemaal naar Nieuw Tijenraan.
Dat moeten we niet willen! Toch?

Henk en Anita

2017-08-09 13:32:15

Helemaal eens met de reactie van Marjan. Verder is het niet alleen een zaak van de huidige sporters. Zij zien de kantine diensten en schoonmaak wsk wel zitten maar over 15 jaar zijn er andere sporters die dan verantwoordelijk zijn voor de financien en de kantine diensten. Heinoers laat horen of je verzelfstandiging wel of geen goed plan vindt.

Uw reactie


Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer