Raalte Regio

Peter Moorman: Schulden

Peter Moorman is gemeenteraadslid voor D66 in Raalte. Wekelijks doet hij verslag van zijn ervaringen. 

U heeft vast de documentaireserie Schuldig gevolgd. Deze ging over het wel en wee van een aantal bewoners van Amsterdam met forse schulden. De documentaire zorgde voor een discussie over de schuldenproblematiek. In het nieuwe regeerakkoord staat een ambitie om mensen met schulden effectiever te helpen. De vraag is of het niet blijft hangen in goede bedoelingen.

Met schulden belanden mensen van de regen in de drup. Met name overheidsorganisaties vergroten het probleem. Volgens de documentairemakers is de overheid nog steeds de meest onredelijke schuldeiser. Ik kan hen daarin wel volgen. Bijvoorbeeld door boetes op te leggen als mensen hun zorgverzekering niet kunnen betalen. Ook het toeslagensysteem vergroot de problemen. Met de ene hand verstrekt de overheid ruimhartig toeslagen. Als je echter over een jaar meer hebt verdiend dan je van tevoren hebt ingeschat, krijg je, soms meer dan twee jaar later, een terugvordering aan je broek waarmee je geen rekening hebt kunnen houden.

De aanpak van de schuldenproblematiek moet anders. De hiervoor genoemde documentairemakers hebben een manifest opgesteld dat ik volledig onderschrijf. Het bestaat uit vijf punten:
- De overheid moet ophouden de problemen van schuldenaren te vergroten door boetes op te leggen als mensen hun zorgverzekering niet kunnen betalen.
- Incassobureaus die de wet overtreden moeten worden aangepakt.
- Er moet maar één deurwaarder per gezin langskomen.
- Dwing samenwerking tussen deurwaarders en schuldhulpverleners af.
- Bied meer mensen een perspectief op een schuldenvrij bestaan, door meer mensen toe te laten tot de schuldsanering

Met name het laatste punt is iets waarop de gemeente invloed heeft. Tijdens de komende begrotingsbehandeling stel ik dit punt aan de orde. Ik wil graag weten hoe onze wethouder hiermee omgaat en welke stappen hij onderneemt om dit perspectief voor de inwoners te bieden.

|Doorsturen

Hn

2017-10-18 18:18:30

Bij deze 5 punten mis ik een punt vooraf. Het voorkomen van schulden. Het kan toch niet zo zijn dat de maatschappij opdraait voor onverantwoorde aankopen op afbetaling, dure smartphone incl abonnementen om er bij te willen horen, enz.?

Jan

2017-10-19 07:30:22

Hn, spijker op de kop!

Hendrik

2017-10-19 14:21:10

Helemaal eens met de reageerders Jan en Hn.

Ook wel eens met Moorman, met name het eerste punt dat hij aanroert, de stapeling van schulden door de overheid/ zorgverzekeraars e.d. Dat is knap contraproduktief.

Meer mensen toelaten tot de schuldsanering vind ik een lastige, wanneer het zou gaan om het verruimen van de normen. 

Naar mijn mening bereik je al veel wanneer mensen eerder aan de bel zouden trekken. Maar of de gemeente dan de aangewezen instantie is, om de ermee gepaard gaande kosten op zich te nemen ?

Misschien moeten de deurwaarders in Nederland meer de rol van "bewindvoerder (kunnen) krijgen.

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer