Raalte Regio

Peter Moorman: Veehouderij en gezondheid

Peter Moorman is gemeenteraadslid voor D66 in Raalte. Wekelijks doet hij verslag van zijn ervaringen.

Afgelopen maandagavond ben ik naar het Salland Café geweest. Niet dat u denkt dat ik zuipend aan een of andere bar heb gehangen. Moet trouwens ook af en toe kunnen, maar dat was nu niet het geval.

Het Salland Café is een netwerkbijeenkomst die samenwerking en kennisdeling in Salland stimuleert. Vier keer per jaar komen bewoners, ondernemers, organisaties en overheden bijeen. Met korte presentaties over actuele thema’s en elke keer op een andere locatie in Salland. Ik kan het van harte bij u aanbevelen.

Ditmaal ging het over de veehouderij en gezondheid. Een actueel thema. Voorafgaand aan de bijeenkomst waren we uitgenodigd bij het bedrijf Varkenshoff van de familie Noordman. Een prachtig varkensbedrijf van enthousiaste ondernemers die met respect voor dier en omgeving met hun varkens omgaan.

Tijdens de bijeenkomst kregen we een presentatie van Dick Heederik, hoogleraar verbonden aan Universiteit Utrecht. Hij vertelde over een grootschalig onderzoek naar gezondheid in de veehouderij. Weliswaar was het onderzoek uitgevoerd in de Peel, een van de meest intensieve gebieden voor wat betreft de veehouderij, toch schrok ik van de resultaten en de impact op de gezondheid van de omwonenden.

Wat kun je hiermee voor Salland was toch een vraag die door mijn hoofd speelde. Gelukkig zijn de omstandigheden bij ons een stuk gunstiger dan in de Peel, maar toch. Naar mijn idee heeft het ook sterk te maken met de houding van de consument. Aan de ene kant als burger zeer bezorgd en betrokken bij bijvoorbeeld zijn eigen huisdier. Aan de andere kant in de supermarkt zonder daarbij na te denken, kiloknalllers koopt. Wellicht erg kort door de bocht, maar ik denk dat we een eerlijke prijs moeten gaan betalen voor het vlees dat we kopen. Dan maar iets minder vlees. Met de meeropbrengst kunnen varkenshouders investeren in betere leefomstandigheden voor de dieren en bovendien de schadelijke uitstoot verminderen, om gezondheidsproblemen voor omwonenden te voorkomen.

|Doorsturen

Dick Mars

2017-09-20 19:25:11

Helemaal eens met Peter Moorman.

Het moet beginnen bij de consument, laten we zeggen Europabreed.

Toch een beetje marktwerking, denk ik.

Stimuleren werkt veel makkelijker en beter dan reguleren en /of verbieden

lampi

2017-09-22 17:41:32

ik word hier zo moe van.

de consument is schuld.

je betaald in de supermarkt 6 euro per kilo voor een kilo slachtafval. dat is dus pak em beet 80 % winst voor de slager en de supermarkt. want de boer beurt geen cent voor slachtafval.

voor het vlees waar de boer 2 euro per kilo voor beurt betaal je bij de supermarkt afhankelijk van welk deel van het varken het is 6-12 euro per kilo voor.

op het moment dat de supermarkt beslist dat bijvoorbeeld de karbonade in de aanbieding moet word de rekening daarvan bij de boer neergelegd. hij beurt dan i.p.v. 2 euro nog maar 1,80 euro. voor de consument hoera 50 cent korting op de karbonade en de supermarkt lacht zich een breuk omdat die 20 cent korting op de boer ze veel meer opleverd dan de korting die de consument op de karbonde krijgt.

en andersom hetzelfde als ik als consument 50 cent per kilo meer betaal voor de karbonade ziet de boer niks van want dat steekt de supermarkt in de zak.

Dick Mars

2017-09-23 16:33:49

Beste Lampi,

Ben het met je eens dat de boer een betre prijs voor zijn varkens , kippen e.d. mag hebben.

Bij biologisch boeren gebeurt dat ook.

Maar voor de rest rammelt je betoog wel een beetje, zeker wat de verhoudingen betreft.

Enne, een varkensboer beurt een bepaald bedrag per kilo geslacht gewicht, dus inclusief alle slachtafval. . Maar ook voor de meer "edele"vleesdelen.

Uitgelicht


Meest gelezen

Columns en vaste rubrieken

112

Sport

Uit

Digikrant
Agenda

Weer